- HDA - http://www.hda.gr -

Πρόσκληση για το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής – Διαιτολογίας & 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού 2019

1200x628-01site [1]

Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να σας προσκαλέσουμε στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής – Διαιτολογίας και στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού, τα οποία θα πραγματοποιηθούν από τις 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2019, στοΜέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (MAICC), έναν εξαιρετικό, σύγχρονο χώρο συνεδρίων υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας.

Για τρίτη φορά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων [2] και η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GRESPEN) [3] ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνδιοργανώνουν τα συνέδρια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα στους τομείς της Κλινικής Διατροφής και της Διαιτολογίας.

Στοχεύοντας, μάλιστα, στην ενίσχυση της δια βίου μάθησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, καθώς και άλλων Επιστημόνων Υγείας, οι συμμετέχοντες θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, παράλληλα με το κυρίως πρόγραμμα, ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά σεμινάρια που αποσκοπούν στην απόκτηση ή την επικαιροποίηση ειδικότερων γνώσεων.

Για όλες τις τελευταίες πληροφορίες και εξελίξεις, μείνετε συντονισμένοι στο http://www.hdacongress.gr/ [4] και στην επίσημη σελίδα των συνεδρίων στο facebook: HDA congress [5].

Με εκτίμηση,

Η Οργανωτική Επιτροπή των Συνεδρίων

Η Επιτροπή Προγράμματος των Συνεδρίων

Το νέο διαδραστικό εργαλείο DVR Finder από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)

DVR Finder [6]

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη δημιουργία διαδραστικού εργαλείου DVR Finder από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το οποίο  παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις διαιτητικές τιμές αναφοράς της EFSA (Dietary Reference Values) για τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων,  σας ενημερώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί η ελληνική έκδοση , η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του συνδέσμου: https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs?lang=el [7]

Το εργαλείο προορίζεται για τους τελικούς χρήστες (διατροφολόγους, επαγγελματίες υγείας, υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, κατασκευαστές τροφίμων και άλλους επιστήμονες), οι οποίοι μπορούν να κάνουν γρήγορους και εύκολους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τις διαιτητικές τιμές αναφοράς (DVRs) της EFSA. Το εργαλείο μπορεί να αναζητά τιμές ανά ομάδα πληθυσμού ή θρεπτική ουσία, επιτρέποντας στους χρήστες να εξάγουν και να συνδυάζουν τις ακριβείς πληροφορίες που χρειάζονται από τις 32 γνωμοδοτήσεις για τα DRVs που έχει δημοσιεύσει η EFSA τα τελευταία χρόνια. Οι γνωμοδοτήσεις περιέχουν DRVs για νερό, λίπη, υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες, ενέργεια, καθώς και  για 14 βιταμίνες και 13 μέταλλα.

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας & 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού

1200x628-01site [1]

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN) συνδιοργανώνουν, στις 13 – 15 Δεκεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού.

Σκοπός μας είναι η αρτιότερη ενημέρωση των συνέδρων για τα πλέον επίκαιρα δεδομένα στην επιστήμη της διατροφής, θέτοντας το πλαίσιο για έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η οργανωτική και η επιστημονική επιτροπή δεσμεύονται να οργανώσουν ένα επιτυχημένο συνέδριο με σύγχρονη και ευρεία θεματολογία, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Το συνέδριο μας θα έχει και επετειακό χαρακτήρα μιας και φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.

Η εγγραφή μπορεί να πραγματοποιηθεί  από εδώ: www.hdacongress.gr [8]

Περισσότερες Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου από εδώ:  www.hdacongress.gr [4]

1ο Εντατικό Σεμινάριο Ι.Φ.Ν.Ε και Ανοσιακές Παθήσεις των Εντέρων

IFNE2019 [9]

1ο Εντατικό Σεμινάριο Ι.Φ.Ν.Ε και Ανοσιακές Παθήσεις των Εντέρων

27/09/2019 – 28/09/2019

Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. “Ο Ευαγγελισμός”

ΑΘΗΝΑ

Το πρόγραμμα μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ [10]

Περισσότερες πληροφορίες: Conferre S.A.: “The Art of Bringing People Together”
Τηλ. +30 26510 68610 | Fax. +30 26510 68611 | E-mail: info@conferre.gr [11], | Website: www.conferre.gr  [12]

Δελτίο Τύπου για τα Trans Λιπαρά από τον ΕΦΕΤ

Αθήνα 13 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τrans λιπαρά

Νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία – Κανονισμός (ΕΕ) 2019/649 – θέτει αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans-λιπαρών στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, η περιεκτικότητα σε trans-λιπαρά (εκτός των trans-λιπαρών που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης) σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και σε τρόφιμα που προορίζονται για προμήθεια εμπόρων λιανικής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους. Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων ως προς τα trans- λιπαρά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2021.

Τα trans-λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στη φύση, υπάρχουν trans- λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3% – 8% επί του ολικού λίπους), αλλά ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν trans-λιπαρά (“βιομηχανικώς παραγόμενα” trans-λιπαρά) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Το θέμα των τρανς λιπαρών δεν είναι καινούργιο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι επιζήμιες επιδράσεις των βιομηχανικώς παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα, πλέον, είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Τα trans- λιπαρά αυξάνουν στον ορό του αίματος τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL cholesterol), ενώ μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL cholesterol). Μάλιστα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης trans- λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υψηλή διαιτητική πρόσληψη trans-λιπαρών έχει συσχετιστεί και με άλλες αρνητικές επιδράσεις. Για τους λόγους αυτούς, η εξάλειψη των βιομηχανικώς παραγόμενων trans-λιπαρών έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εθνικών Φορέων.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη βιομηχανία τροφίμων ως προς τη μείωση των βιομηχανικώς παραγόμενων trans-λιπαρών στα τρόφιμα, η νέα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης των λιπαρών αυτών.

Μελέτη του ΕΦΕΤ σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων σχετικά με τις γνώσεις και την στάση των ενηλίκων απέναντι στα trans-λιπαρά, καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ακούσει τον όρο trans λιπαρά. Για το λόγο αυτό και βάσει της νέας νομοθεσίας, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους Έλληνες καταναλωτές με το ακόλουθο πληροφοριακό γράφημα για τα trans λιπαρά.

Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε το παρακάτω link:  www.efet.gr/images/old_efet/infographic_FINAL_web.pdf [13]

 

infographic_FINAL_web_page-0001 [14]

Πρόσκληση Συμμετοχής για Ομάδα Εργασίας για το ΝΠΔΔ

Αθήνα, Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Αρ. Πρωτ.: 428

Αγαπητά μέλη,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων σύμφωνα με την απόφαση ΔΣ αρ.απ. 6/31.05.2019 και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αρ.απ. 1/8/1&2-23/2/19  θα ήθελε να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όποιο μέλος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στην Ομάδα Εργασίας για την κατάρτιση του αρχικού κειμένου σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για δημιουργία ΝΠΔΔ Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

Η σύνθεση και ο αριθμός των μελών θα αποφασιστεί από το ΔΣ.

Παρακαλούμε όπως αποστείλετε email με αναλυτικό βιογραφικό μέχρι την Τρίτη  25 Ιουνίου στο grammateia@hda.gr [15]

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος: Θ. Σιαλβέρα

Ο Γεν. Γραμματέας: Π. Βαραγιάννης

EFAD Newsflash – EFAD pre-conference workshops, WHO guidelines and more

[16]
The voice of European Dietetics
Welcome to your fortnightly EFAD Newsflash – please share this important update with your colleagues and ask them to subscribe to hear our news first!
Subscribe to this Newsflash [17]
EFAD News
[18]

EFAD pre-conference workshops

The 2019 EFAD Conference will be taking place 1-2 November in Berlin. Pre-conference workshops will take place on 31 October.

The pre-conference workshop programme is now available online [19], with topics ranging from:
 • PEN workshops – familiarise yourself with the database of evidence essential for dietetic practice today
 • ESPEN LLL course on Nutritional Assessment  – obtain ESPEN credit for attending this course
 • Biodiversity and sustainable nutrition – visit to a Forward Farm
 • Dietary management of obesity in adults: pitfalls and opportunities in Europe
Register for the EFAD Conference [20], to attend these workshops and more.

Diabetes in Europe

Dr. Haris Dimosthenopoulos, lead of EFAD’s European Specialist Dietetic Network (ESDN), was present at the International Centre for Parliamentary Studies Diabetes Europe Roundtable, along with Member State representatives and key stake holders within the European diabetes community. Views and proposals were exchanged on topics such as National Diabetes Plans, European monitoring, diabetes screening programs and possible prevention projects. Read Haris’ full report [21] now.

 

 • You can read EFAD Newsflash from here [22]

Συνεργασία με διατροφολόγο σε Κέντρο αισθητικής στο Ν. Ηράκλειο

Κέντρο αισθητικής στο Νέο Ηράκλειο αναζητά συνεργασία με διατροφολόγο.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6945985498 κα Ανδρέου Ελένη

Πρακτικά του ΔΣ του ΠΣΔΔ στις 3.4.2019

Πρακτικά του ΔΣ του ΠΣΔΔ στις 3.4.2019

Τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΔΔ συνήλθαν σε τακτική συνεδρία στα γραφεία του συλλόγου στην Αθήνα. Όλα τα μέλη του ΔΣ ήταν παρόντα (κ.Κατσαρόλη και κ. Παξιμαδάς μέσω skype) εκτός από τον κ. Παπασπανό. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

 1. Εξετάστηκαν 5 νέες αιτήσεις εγγραφής και έγιναν όλες δεκτές, 3 για τακτικό μέλος και 2 για πάρεδρο μέλος
 2. Για τον Οικονομικό Απολογισμό Φεβρουαρίου 2019, ο κ. Παξιμαδάς παρουσίασε όλα τα απαραίτητα στοιχεία (έσοδα-έξοδα).
 3. Συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις που αφορούν τις προετοιμασίες του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διατροφής Διαιτολογίας & 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κλινικής Διατροφής. Η Οργανωτική και η Επιστημονική Επιτροπή των συνεδρίων συνεχίζουν τις ενέργειες που απατούνται για την βέλτιστη διοργάνωση.
 4. Για την σύσκεψη που διοργανώνει η Eυρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), στο Βέλγιο, προκειμένου να παρουσιάσει τα σχέδια γνωμοδότησής της σχετικά με τις διαιτητικές τιμές αναφοράς (DRVs) για το νάτριο και το χλώριο αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει τον σύλλογο η κ. Κατσαρού.
 5. Αποφασίστηκε να δοθεί δωρεά και να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση σχετικά με την απώλεια της συναδέλφου Αριστέας Μπασχαλή. Το Δ.Σ του ΠΣΔΔ εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.
 6. Έγκριση σχετικά με την κατάθεση υλικού αγωγής υγείας για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού Σχολικών Μονάδων στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Διατροφική Αγωγή» σε Εθνικό Επίπεδο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΔΔ λαμβάνοντας υπόψη του, το έγγραφο με τον υπ’ αριθ. πρωτ :  Γ1γ/ΓΦ 2, 13, ΦΑΥ4,6 /Γ.Π.οικ.  87875  της  13/11/2018  με θέμα: «Πρόσκληση για οργάνωση διαδικασιών αναμόρφωσης παλαιών και  ανάπτυξης  νέων προτάσεων σχετικά με δράσεις – παρεμβάσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο Αγωγής Υγείας για το σχολικό έτος 2019-2020» του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την κατάθεση αιτήματος οργάνωσης και υλοποίησης παρεμβάσεων/δράσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού Σχολικών Μονάδων στο πλαίσιο του θεματικού άξονα «Διατροφική Αγωγή» σε Εθνικό Επίπεδο με συνεργαζόμενο φορέα την Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ). Επίσης, εγκρίνει τη διαβίβαση των συμπληρωμένων εντύπων και το συνοδευτικό υλικό προς το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχεδιασμό δράσεων Αγωγής Υγείας σε μαθητικό πληθυσμό που θα αναπτυχθούν σε εθνικό επίπεδο για το σχολικό έτος 2019-2020. Το υλικό που θα κατατεθεί από τον ΠΣΔΔ, σε συνεργασία με την ΕΔΔΕ, αφορά το θεματικό άξονα:
 • ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Περιλαμβάνει:

Έξι ηλεκτρονικές παρουσιάσεις με θέμα τη Διατροφική Αγωγή, «Τρώω έξυπνα, νιώθω καλά», για α) νηπιαγωγείο, β) τις τάξεις Α και Β δημοτικού, γ) τις τάξεις Γ και Δ δημοτικού, δ) τις τάξεις Ε και ΣΤ δημοτικού, ε) τις τάξεις του γυμνασίου, στ) τις τάξεις του λυκείου. Οι παρουσιάσεις συνοδεύονται με βιωματικές δραστηριότητες, και χρηστικό κείμενο πληροφοριών καο οδηγιών. Επιπλέον, περιλαμβάνεται μία αφίσα με θέμα τη διατροφή των παιδιών, με παιχνίδι διατροφο-κουίζ.

7. Το επόμενο ΔΣ θα γίνει την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 14.30 στα γραφεία του συλλόγου.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

            Η  Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας

     Θ. Σιαλβέρα                                               Π. Βαραγιάννης

EFAD Newsflash – New EU regulations on trans fat, WHO breastfeeding study, EFAD Conference preview and lots more!

503075af-3f8b-49ce-bef2-61097c9d6880 [23]

Τhe voice of European Dietetics
Welcome to your fortnightly EFAD Newsflash, bringing you all the latest news and updates from EFAD, and the dietetic profession across Europe - please share this important update with your colleagues and ask them to subscribe to receive this update straight into their inboxes.
Subscribe to this Newsflash [17]
Share your success stories
We know that across Europe dietetic associations are changing patients’ lives, undertaking ground-breaking research, running successful media campaigns and spreading the word about the hard work of dietitians. We want to share your success stories across Europe by featuring them in this Newsflash.
 • You can read Your EFAD Quarterly Newsletter from here [24]

Σάββατο 18/5/2019: Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας 2019

Η επιδημική διάσταση της παχυσαρκίας αποτελεί μία από τις πιο ανησυχητικές πραγματικότητες για την δημόσια υγεία του 21ου αιώνα. Η παχυσαρκία σαρώνει την Ευρώπη και οι δράσεις για την πρόληψη και θεραπεία της δεν είναι αρκετές. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας (https://www.europeanobesityday.eu/ [25]) αποτελεί μια αφορμή για να συγκεντρωθούν και να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και οι γνώσεις για την παχυσαρκία και τις πολλές άλλες ασθένειες με τις οποίες σχετίζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του ΠΣΔΔ αναδεικνύει φέτος το ρόλο του στρες στην παθογένεια της παχυσαρκίας και το φαύλο κύκλο που προκαλείται από τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

 

EOD2019 [26]

Το infographic που έφτιαξε η ΟΕΔΒ για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας 2019 μπορείτε να το καταβάσετε από εδώ [27]


Το άρθρο εκτυπώθηκε από HDA: http://www.hda.gr

Copyright © 2012 HDA. All rights reserved.