- HDA - http://www.hda.gr -

Δελτίο Τύπου: Θέση ΠΣΔΔ, για αντιποίηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου με άδεια άσκησης επαγγέλματος από μη ειδικούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΣΗ ΠΣΔΔ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥΣ

Σε μάστιγα, δυστυχώς, εξελίσσεται εδώ και χρόνια το φαινόμενο της αντιποίησης των πάσης φύσεως επαγγελμάτων και ειδικότερα αυτών που σχετίζονται άμεσα με την υγεία του κοινού. Καθημερινά, ο Σύλλογός μας γίνεται αποδέκτης καταγγελιών από ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απροκάλυπτη δράση διαφόρων επιτήδειων, αυτοαποκαλούμενων ως συμβούλων διατροφής, εναλλακτικών θεραπευτών, διατροφολόγων αποφοίτων ΙΕΚ και πλείστων άλλων δήθεν εξειδικευμένων ειδικοτήτων. Μάλιστα οι εν λόγω «κομπογιαννίτες», εκμεταλλευόμενοι το ελλιπές, άλλως μη αυστηρό νομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με το ισχνό και συνήθως καθυστερημένο έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών, επιτυγχάνουν, εν τοις πράγμασι, να δρουν ανεξέλεγκτοι, διαφημίζοντας μάλιστα με θρασύτητα τις παντελώς παράνομες υπηρεσίες τους τόσο στο διαδίκτυο όσο και με διαφημιστικά φυλλάδια και άλλα συναφή μέσα, με αποτέλεσμα να παραπλανούν το κοινό, με δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία πρακτικές και συμβουλές. Συναφές δε με τα παραπάνω αποτελεί προσφάτως και το γεγονός της παράνομης προώθησης από μη εξειδικευμένους διαφόρων προϊόντων – σκευασμάτων αδυνατίσματος, τα οποία δυστυχώς πολλές φορές διαφημίζονται και μέσω των social media από επώνυμα – δημοφιλή πρόσωπα, με συνέπεια να τίθεται ευθέως σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών.

Βάσει των ανωτέρω και ορμώμενοι από τις πρόσφατες θλιβερές αποκαλύψεις για την δράση του «ψευτογιατρού», ο οποίος φέρεται να έθεσε σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων ανυποψίαστων πολιτών, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά, διαμαρτυρόμενοι για την αναλγησία των αρμοδίων Υπηρεσιών και εν γένει της Πολιτείας, η οποία καθώς φαίνεται αδυνατεί να αντιμετωπίσει, πέραν όλων των άλλων, και το ζήτημα της αντιποίησης του νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, το οποίο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βάλλεται σφοδρά από τυχάρπαστους, δήθεν ειδικούς, οι οποίοι με την ανεξέλεγκτη δράση τους καπηλεύονται έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο με πολυετείς σπουδές και κατοχυρωμένη άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο η εφαρμογή της Διαιτολογικής Πράξης γίνεται αποκλειστικά και μόνο, από πτυχιούχους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, εφοδιασμένους με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος κατά τις επιταγές του Ν. 3919/2011 και του Π.Δ 133/2014, οι οποίοι αξιολογούν, επιλέγουν και εκτελούν αυτή με κριτήρια αμιγώς επιστημονικά, σε δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και σαν σκοπό έχουν την προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων που χρήζουν διατροφικής φροντίδας.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καταδικάζει την αντιποίηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, καθώς και την ανοχή όσων σιωπηλά συναινούν σε αυτή, τονίζοντας για ακόμη μια φορά την ανάγκη λήψεως πιο δραστικών μέτρων και την νομοθέτηση ενός πιο αυστηρού πλαισίου, το οποίο θα αποθαρρύνει στην πράξη τα φαινόμενα ψευτοδιαιτολόγων, τα οποία όχι μόνο προσβάλλουν τον Κλάδο μας, αλλά θέτουν άμεσα σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.

Το Δελτίο Τύπου μπορείτε να το διαβάσετε και απο εδώ [1]

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                   Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                ΝΤ.ΣΙΑΛΒΕΡΑ                                        Π.ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πρακτικά του ΔΣ του ΠΣΔΔ στις 22.6.2020

Τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΔΔ συνήλθαν σε τακτική συνεδρία. Όλα τα μέλη του ΔΣ ήταν παρόντα μέσω Skype. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

1. Εξετάστηκαν 7 νέες αιτήσεις εγγραφής. Οι 5 εγκρίθηκαν για τακτικά μέλη, 1 για πάρεδρο μέλος και σε 1 απαιτούνται επιπλέον στοιχεία για την έγκριση.

2. Για τον Οικονομικό Απολογισμό Μαΐου 2020, ο κ. Παξιμαδάς ενημέρωσε για όλα τα απαραίτητα στοιχεία (έσοδα-έξοδα). Επίσης αποφασίστηκε να δοθεί η προκαταβολή στην εταιρεία ‘joinweb’ για τη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας του συλλόγου.

3. Σχετικά με τις διάφορες καταγγελίες που κοινοποιούνται στο σύλλογο, αποφασίστηκε να ερευνούνται ξεχωριστά και με τη βοήθεια του δικηγόρου του ΠΣΔΔ να γίνονται πλέον οι κατάλληλες ενέργειες. Ο κ. Αν.Δανάμπασης, (ο δικηγόρος του συλλόγου), ο οποίος συμμετείχε στο ΔΣ, πρόκειται να ετοιμάσει ένα ‘Πρωτόκολλο Ενεργειών για τη Διαδικασία των Καταγγελιών’ προκειμένου να αποτελεί έναν οδηγό για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

4. Η κ. Πρεβέντη ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε το κείμενο με τους ‘Κανόνες λειτουργίας των Ομάδων Ειδικών’ και πρόκειται να δημοσιευτεί άμεσα στην ιστοσελίδα του συλλόγου. Οι Ομάδες Ειδικών αναμένεται να ανακοινώσουν τη λίστα των μελών που θα συμμετέχουν σε κάθε μια από αυτές.

5. Σχετικά με τον EFAD η κ. Πρεβέντη ενημέρωσε ότι ετοιμάστηκε η επιστολή για την στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Ρίσβα στο ΔΣ του EFAD. Επίσης ανέφερε ότι η προγραμματισμένη συνέντευξή της στον EFAD σχετικά με τη δράση και την πολιτική του ΠΣΣΔ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σε θετικό κλίμα.

6. Σχετικά με τη νέα ιστοσελίδα του συλλόγου, η κ. Πυρογιάννη ενημέρωσε ότι εφόσον υπογράφηκε το συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία, ξεκινάει η δημιουργία και η υλοποίηση της σελίδας. Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί, για έγκριση, το ‘homepage’ της σελίδας ενώ θα αποφασιστεί σε επόμενο στάδιο το υλικό της παλαιάς ιστοσελίδας που θα παραμείνει ως περιεχόμενο στη νέα σελίδα.

7. Σχετικά με το σαιτ του περιοδικού του συλλόγου η κ. Κατσαρόλη ανέφερε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα που υπήρχαν και πλέον η ιστοσελίδα λειτουργεί κανονικά.

8. Συζητήθηκαν οι προσφορές από τις εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων. Η τελική απόφαση θα παρθεί, στο προσεχές διάστημα, όταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των προσφορών.

9. Η κ. Σιαλβέρα ενημέρωσε για τις συναντήσεις με το Υπουργείο Υγείας και τις δράσεις που προγραμματίζονται στο μέλλον. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τη συμμετοχή μελών στις συγκεκριμένες δράσεις.

10. Το επόμενο ΔΣ θα γίνει τη Δευτέρα 27.7.20 στις 20.30

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

             Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      ΝΤ.ΣΙΑΛΒΕΡΑ                                               Π.ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

 

ΠΜΣ: «Η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο»


msc_2 [2]

Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν υποψηφιότητα για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο» για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Για να δείτε την προκήρυξη πατήστε εδώ [3]

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κυρία Κουλιοπούλου Νάντια, στο τηλέφωνο 2413502806 ή στο email pmsdyn@gmail.com [4].

Ιστοσελίδα ΠΜΣ: http://www.med.uth.gr/pmsdhd/ [5]

Link προκήρυξης: http://www.med.uth.gr/pmsdhd/docs/2020-2021/Prokirixi_2020_21_paratasi.pdf [6]

 

Αγγελία: Διατίθεται πλήρως εξοπλισμένο Διαιτολογικό Γραφείο

Διατίθεται πλήρως εξοπλισμένο Διαιτολογικό Γραφείο στην περιοχή του Νέου Ψυχικού, λόγω μετακόμισης στο εξωτερικό.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 6979340273

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διοργάνωση Webinars του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατορφολόγων

Το ΔΣ του ΠΣΔΔ επιθυμεί να διοργανώσει από το μήνα Σεπτέμβρη, μία σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων-online webinars (διάρκειας 1-3 ωρών) ή ημερίδες (4-6 ώρες με διάλειμμα), των οποίων ο κύριος στόχος θα είναι η έγκυρη επιστημονική ενημέρωση σε θέματα διατροφής και υγείας του κοινού ή επαγγελματιών υγείας. Κρίνεται σημαντική η διαδραστική συμμετοχή συνέδρων αλλά και χορηγών.

Για το λόγο αυτό απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικής προσφοράς από γραφεία διοργάνωσης συνεδρίων (CRO) ενημερώνοντας για τις υπηρεσίες που παρέχονται (πλατφόρμα, οργάνωση, εγγραφές, επικοινωνία και προώθηση, κτλ), και το κόστος της κάθε υπηρεσίας.

Σας ευχαριστούμε.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

               Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          ΝΤ.ΣΙΑΛΒΕΡΑ                                       Π.ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

7 Ιουνίου 2020, 2ος Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων

World_Food_Safety_Day_Banner.2e16d0ba.fill-650x500 [7]«Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υπόθεση όλων μας».

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μας ενημερώνει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων αποτελεί ευκαιρία για να θυμηθούμε όλοι το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, τονίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.

Αυτός ο εορτασμός, έχοντας την υποστήριξη από τους Παγκόσμιους Οργανισμούς FAO/WHO, τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, κρατικές αρχές, με πλήθος εκδηλώσεων και ενημερωτικών δράσεων.

Ενημερωθείτε για περισσότερες λεπτομέρειες στο Δελτίο Τύπου και στο website του ΕΦΕΤ : http://www.efet.gr/index.php/….-olon-mas [8]

ΠΜΣ: “Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας

logo2018 [9]Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει τη λειτουργία του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ”Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας”. 

Μπορείτε να ενημερωθείτε για το ΠΜΣ στον ιστότοπο : www.youth-msc.gr [10]

και να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας στο e-mail : info@youth-msc.gr [11]

 

Καρκίνος: Ευρωπαϊκά Δεδομένα

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου (EWAC), η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο μεταξύ 25 και 31 Μαΐου, η Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (http://www.hda.gr/omada-eidikon-klinikis-diatrofis/ [12]) θα ήθελε να υποστηρίξει ευρωπαϊκές προτάσεις με σκοπό την καλύτερη πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου.

Ο καρκίνος προκαλεί 1 στους 4 θανάτους στην Ευρώπη και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.(1) Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου προβλέπεται να αυξηθεί από 3,9 εκατομμύρια το 2018 σε 4,7 εκατομμύρια έως το 2040. (2)

Έγγραφο θέσης Ευρωπαϊκής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ECL) 2020

ii. Προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μπορεί να μειωθεί υιοθετώντας ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο αυξάνοντας παράλληλα τη σωματική δραστηριότητα. Η περίσσια σωματικού λίπος θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε 12 διαφορετικές περιοχές του σώματος. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η παχυσαρκία αναμένεται να υπερνικήσει το κάπνισμα ως τον κύριο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τη δημοσίευση της 4ης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του Καρκίνου (ECAC) έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων ο τρόπος ζωής δεν πληρεί τις συστάσεις του κώδικα. Το να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συμπεριφορές και να βάλλουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους δεν είναι αρκετό. Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς των ανθρώπων επηρεάζεται από το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται. Κατά συνέπεια, οι δράσεις για τη βελτίωση της διατροφής και της σωματικής άσκησης πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για το σύνολο του πληθυσμού και να λαμβάνουν υπόψη κοινωνικούς, οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες υγείας.

ΔΙΑΙΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

25May_Primary Prevention_Diet & Nutrition-1 [13]

Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Οι συνδεσμοι κατα του καρκινου υποστηρίζουν μέτρα για το σύνολο του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικους, οικονομικους και εμπορικούς παράγοντες υγείας.

AΛΚΟΟΛ 

25May_Primary Prevention_alcohol [14]

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το αλκοoλ αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον 7 τύπων καρκίνου. Η EΕ πρέπει να υποστηρίξει τα κρατη μελη στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού νόμου για τον έλεγχο του αλκοόλ.

(1) Eurostat (2020) World Cancer Day: 1 in 4 deaths caused by cancer. Available at:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostatnews/-/EDN-20200204-1

http://gco.iarc.fr/tomorrow/home [15]

Πρακτικά του ΔΣ του ΠΣΔΔ στις 25.5.2020

Τα μέλη του ΔΣ του ΠΣΔΔ συνήλθαν σε τακτική συνεδρία. Όλα τα μέλη του ΔΣ ήταν παρόντα μέσω Skype. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ακόλουθα:

1. Εξετάστηκαν 4 νέες αιτήσεις εγγραφής. Η μία εγκρίθηκε για τακτικό μέλος, και 3 για πάρεδρα μέλη.

2. Για τον Οικονομικό Απολογισμό Απριλίου 2020, ο κ. Παξιμαδάς ενημέρωσε για όλα τα απαραίτητα στοιχεία (έσοδα-έξοδα). Επίσης αποφασίστηκε να γίνει τακτοποίηση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν το δεύτερο ακίνητο του ΠΣΔΔ (Ερυθρού Σταυρού 8-10).

3. Αποφασίστηκε να σχεδιαστεί το πλαίσιο προσέγγισης νέων μελών (μέσω social, ημερίδες, webinars, εκδηλώσεις, live συναντήσεις κ.α) καθώς και τα οφέλη της συμμετοχής των μελών στο σύλλογο. Αναλαμβάνει η κ. Κατσάρου το θέμα.

4. Η κ. Πρεβέντη παρουσίασε το αρχικό κείμενο για τους ‘Κανόνες λειτουργίας των Ομάδων Ειδικών’, και αποφασίστηκε μετά από τις τελικές παρατηρήσεις των μελών του ΔΣ να αποσταλεί το κείμενο για σχολιασμό/ενημέρωση στους Προέδρους των Ομάδων Ειδικών.

5. Σχετικά με τον EFAD η κ. Πρεβέντη ενημέρωσε ότι υπάρχει πλούσιο υλικό το όποιο μπορεί να μεταφραστεί και να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα από τον σύλλογο. Σχετικά με την συνέντευξη αποφασίστηκε να μας γνωστοποιηθούν από τον EFAD το περιεχόμενο αλλά και οι πιθανές ερωτήσεις/πληροφορίες που επιθυμούν να λάβουν. Το τελικό κείμενο της συνέντευξης θα προκύψει έπειτα από σχόλια και απαντήσεις των μελών του ΔΣ.

6. Σχετικά με τις δράσεις του ΠΣΔΔ την προσεχή περίοδο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια online ημερίδα από την ΟΕΑΔ στις αρχές Σεπτεμβρίου με ελεύθερη θεματολογία σχετικά με την άσκηση και την διατροφή. Επίσης προτάθηκε η πραγματοποίηση online μίνι-ημερίδας από την ΟΕΚΔ και την ΟΕΔΥ την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου με θεματολογία την επιδημία του covid-19 και την σχέση της με τη διατροφή.

7. Σχετικά με τη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας του συλλόγου, η κ. Πυρογιάννη ενημέρωσε αναλυτικά για τις προσφορές που έλαβε και το ΔΣ αποφάσισε να συνεργαστεί με την εταιρεία’ joinweb.gr’. Στο προσεχές διάστημα θα ετοιμαστεί και θα υπογραφτεί το συμβόλαιο συνεργασίας.

8. Σχετικά με το site του περιοδικού του συλλόγου θα γίνει μια νέα προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων. Αποφασίστηκε να ερωτηθεί και η νέα εταιρεία, ‘joinweb.gr’ αν μπορεί και επιθυμεί να αναλάβει την διαχείριση και της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

9. Αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα διαδικτυακή συνάντηση μελών του ΔΣ με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων ‘AFEA’ προκειμένου να υπάρξει συζήτηση και ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν διαδικτυακά εργαλεία για την υποστήριξη και πραγματοποίηση διαδικτυακών συνεδρίων και εκδηλώσεων.

10. Το επόμενο ΔΣ θα γίνει τη Δευτέρα 22.6.20 στις 20.30

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

               Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

          ΝΤ.ΣΙΑΛΒΕΡΑ                                       Π.ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

 

Δελτίο Τύπου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι επηρεάζονται από κάποια διατροφική διαταραχή, συμπεριλαμβανομένης της ψυχογενούς ανορεξίας και βουλιμίας.

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ψυχιατρική ασθένεια και επηρεάζουν άτομα όλων των φύλων, ηλικιών, κοινωνικοοικονομικών τάξεων, ικανοτήτων, φυλών και σεξουαλικών προσανατολισμών. Ωστόσο, όταν αντιμετωπίζονται νωρίς και σωστά, έχουν το μεγαλύτερο και ταχύτερο ποσοστό ανάκαμψης.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να αναλάβουμε δράση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές (http://www.worldeatingdisordersday.org/ [16]) είναι ένα διεθνές κίνημα που έχει σχεδιαστεί για και από άτομα που έχουν προσβληθεί από μια διατροφική διαταραχή, τις οικογένειές τους και τους επαγγελματίες υγείας που τους υποστηρίζουν. Ενώνοντας ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ο στόχος είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές ως γενετικά συνδεδεμένες, θεραπεύσιμες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Περισσότεροι από 200 οργανισμοί από περισσότερες από 50 χώρες και χιλιάδες ακτιβιστές συνεργάζονται για να αναδείξουν τον τρόπο με τον οποίο κατανοούνται και αντιμετωπίζονται οι διατροφικές διαταραχές.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ομάδα του των Ειδικών Διαχείρισης Βάρους, με αφορμή αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία, εφιστούν την προσοχή όλων για τη σοβαρότητα και επίπτωση των διατροφικών διαταραχών, καταδικάζουν το «στιγματισμό» των νοσούντων και προτρέπουν τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να παρέχουν πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα και υποστήριξη σε όλα τα άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Προκύρηξη για Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021:

55 Θέσεις για Μεταπτυχιακές Σπουδές Πλήρους και Μερικής Φοίτησης στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Εφαρμοσμένη Διαιτολογία- Διατροφή”

για τις Κατευθύνσεις:

1. Κλινική Διατροφή

2. Διατροφή και Άσκηση

3. Μοριακή Διατροφή

Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων είναι η 24η Ιουλίου 2020.

Πληροφορίες: Γραμματεία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, κα Σοφού Ελένη, e-mail: esofou@hua.gr [17], τηλ. 210-9549158 (Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη, ώρες: 13:00 – 15:00), ιστοσελίδα: www.ddns.hua.gr [18]

.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών και Σταδιοδρομίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το ΠΜΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ διοργανώνει «Ημέρα Ενημέρωσης» (Virtual Open Day) την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 στις 17:00.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους καθηγητές για θέματα που αφορούν σε όλες τις πτυχές του ακαδημαϊκού μέρους του προγράμματος σπουδών καθώς και για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του Προγράμματος.. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις και τις οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης συμμετοχής, τα δίδακτρα, τη διάρκεια φοίτησης και τις προθεσμίες για υποβολή της αίτησης.

Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και δηλώσεις συμμετοχής: http://www.ddns.hua.gr/virtual-open-day [19]

.

Πληροφορίες σχετικά με την προκύρηξη: εδώ [20]

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών: εδώ [21]


Το άρθρο εκτυπώθηκε από HDA: http://www.hda.gr

Copyright © 2012 HDA. All rights reserved.