Καρκίνος: Ευρωπαϊκά Δεδομένα

03.6.2020

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου (EWAC), η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο μεταξύ 25 και 31 Μαΐου, η Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (http://www.hda.gr/omada-eidikon-klinikis-diatrofis/) θα ήθελε να υποστηρίξει ευρωπαϊκές προτάσεις με σκοπό την καλύτερη πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου.

Ο καρκίνος προκαλεί 1 στους 4 θανάτους στην Ευρώπη και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.(1) Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου προβλέπεται να αυξηθεί από 3,9 εκατομμύρια το 2018 σε 4,7 εκατομμύρια έως το 2040. (2)

Έγγραφο θέσης Ευρωπαϊκής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ECL) 2020

ii. Προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μπορεί να μειωθεί υιοθετώντας ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο αυξάνοντας παράλληλα τη σωματική δραστηριότητα. Η περίσσια σωματικού λίπος θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε 12 διαφορετικές περιοχές του σώματος. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η παχυσαρκία αναμένεται να υπερνικήσει το κάπνισμα ως τον κύριο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τη δημοσίευση της 4ης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του Καρκίνου (ECAC) έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων ο τρόπος ζωής δεν πληρεί τις συστάσεις του κώδικα. Το να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συμπεριφορές και να βάλλουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους δεν είναι αρκετό. Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς των ανθρώπων επηρεάζεται από το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται. Κατά συνέπεια, οι δράσεις για τη βελτίωση της διατροφής και της σωματικής άσκησης πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για το σύνολο του πληθυσμού και να λαμβάνουν υπόψη κοινωνικούς, οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες υγείας.

ΔΙΑΙΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

25May_Primary Prevention_Diet & Nutrition-1

Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Οι συνδεσμοι κατα του καρκινου υποστηρίζουν μέτρα για το σύνολο του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικους, οικονομικους και εμπορικούς παράγοντες υγείας.

AΛΚΟΟΛ 

25May_Primary Prevention_alcohol

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το αλκοoλ αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον 7 τύπων καρκίνου. Η EΕ πρέπει να υποστηρίξει τα κρατη μελη στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού νόμου για τον έλεγχο του αλκοόλ.

(1) Eurostat (2020) World Cancer Day: 1 in 4 deaths caused by cancer. Available at:

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostatnews/-/EDN-20200204-1

(2) GCO IARC (2018) Cancer Tomorrow. Available at: http://gco.iarc.fr/tomorrow/home