Δελτίο Τύπου: 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

05.6.2015

world environment dayΗ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2015) είναι «Αειφόρος κατανάλωση και παραγωγή» και το επίσημο σύνθημα «Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ένας πλανήτης. Κατανάλωσε με προσοχή». Κύρια hashtags: #WED2015, #7BillionDreams

Ως αειφόρος παραγωγή και κατανάλωση νοείται η χρήση αγαθών και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στην κάλυψη των φυσικών αναγκών και συμβάλλουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μείωση της χρήσης των φυσικών πόρων, των τοξικών υλικών και της παραγωγής αποβλήτων και ρύπων, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών των μελλοντικών γενεών.

Η ευημερία της ανθρωπότητας, το περιβάλλον, και η λειτουργία της οικονομίας, εξαρτάται από την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη. Οι ενδείξεις οτι οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερους φυσικούς πόρους από ό, τι ο πλανήτης μπορεί να παρέχει με βιώσιμο τρόπο, αυξάνονται ραγδαία. Πολλά από τα οικοσυστήματα της Γης πλησιάζουν σε κρίσιμα σημεία καμπής, εξάντλησης ή μη αναστρέψιμης αλλαγής, υπό την πίεση της μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης και της οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι το 2050, αν τα σημερινά πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής παραμείνουν τα ίδια, με την παράλληλη αύξηση του πληθυσμού που αναμένεται να φθάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια, θα χρειαστούμε τρεις πλανήτες για να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και κατανάλωσης μας.

Ποια είναι όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον πλανήτη αναφορικά με τη διατροφή; Γενικά, το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων είναι δυστυχώς γεμάτο προβλήματα και αντιφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι στις φτωχές χώρες δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη το φάσμα της πείνας, ενώ από την άλλη πλευρά εκατομμύρια άνθρωποι στις πλούσιες χώρες υποφέρουν από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα:

• 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, ενώ σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και άλλο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται στο φάσμα της πείνας.

• Η υπερκατανάλωση τροφίμων είναι επιζήμια για την υγεία μας και το περιβάλλον.

- 1.5 δισσεκατόμμυρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

-  Η υποβάθμιση του εδάφους, η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, η μη βιώσιμη χρήση του νερού, η υπεραλίευση και η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμβάλλουν όλα σε ελαττωμένη ικανότητα των φυσικών πόρων για προμήθεια τροφίμων.

-  Ο τομέας των τροφίμων αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο και ευθύνεται για το 22% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

• Η αυξημένη κατανάλωση επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια των τροφίμων.

-  Αύξηση στις τιμές των τροφίμων.

-  Έξαρση στις μεθόδους παραγωγής

 

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν για να εξαλειφθούν τα προβλήματα; Στην Ευρωπαϊκή ένωση, ενώ υπάρχει ήδη Αγροτική Πολιτική, Πολιτική Υγείας, Εκπαίδευσης, Οικονομική, Περιβαλλοντική, λείπει μια ενιαία Πολιτική Τροφίμων!

Ειδικές δράσεις για άμεσα αποτελέσματα, συμπεριλαμβάνουν:

1. Ενίσχυση των πιέσεων και των δημοσίων παρεμβάσεων στους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Φορείς (σε ανώτατο επίπεδο).

2. Δημιουργία νέων υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών με μικρό οικολογικό αποτύπωμα σε εθνικό επίπεδο.

3. Ενίσχυση των «πράσινων» Δημόσιων Συμβάσεων με περιβαλλοντικά οφέλη στον τομέα της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων.

4. Βελτίωση της διατροφικής εκπαίδευσης των πολιτών, για να μπορούν να κάνουν σοφότερες επιλογές. Ενίσχυση της προληπτικής δράσης της διατροφής στις μη μεταδοτικές ασθένειες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η υγιεινή και η βιώσιμη διατροφή είναι αληλοσυνδεόμενες, με ευεργετικά οφέλη. Διατηρώντας επομένως και ενισχύοντας την υπάρχουσα προληπτική τους επίδραση στην παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος επέρχεται όφελος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

5. Τοπικές-παγκόσμιες συνεργασίες, συνέργιες.

6. Διασφάλιση της λογοδοσίας και του ελέγχου της τροφικής αλυσίδας:

 

Τέλος, σε ατομικό επίπεδο προτείνεται:

• η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφίμων, (προτίμηση στα προϊόντα ολικής άλεσης),

• η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη,

• η μείωση των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια,

• η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων,

• η μείωση της κατανάλωσης κρέατος (κόκκινο και λευκό),

• η κατανάλωση τροφίμων βιώσιμης καλλιέργειας (από πιστοποιημένους φορείς)μέσω του «δίκαιου» εμπορίου.

 

 http://www.unep.org/wed/index.asp