Δελτίο Τύπου για το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας & το 3ο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού

21.12.2017

congress2017

Δελτίο Τύπου

για το 14ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας & το 3ο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού

 Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας και το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού, τα οποία συνδιοργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN). Τα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν από τις 24 έως 26 Νοεμβρίου 2017, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Την έναρξη των συνεδρίων κήρυξε ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ.  Χρήστος Παξιμαδάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η κα Μαρία Καψοκεφάλου – Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κος Διονύσης Καρακάσης -εκπροσωπώντας το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, o κος Ανδρέας Μανέτας – Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ, ο κος Γρηγόρης Ρίσβας – μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), η κα Αλεξία Κατσαρού – Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, ο κος Βασίλης Οικονόμου – Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, ο κος Μιχάλης Χουρδάκης – Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN). Τους χαιρετισμούς έκλεισε με την ομιλία της, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων, κα Θεοδώρα-Ειρήνη Σιαλβέρα.

Στα συνέδρια, μέσα από 19 στρογγυλά τραπέζια, 14 διαλέξεις, 12 εκπαιδευτικά σεμινάρια και φροντιστήρια, 94 προφορικές και ανηρτημένες ανακοινώσεις και με τη συμμετοχή 119 κορυφαίων Ελλήνων και ξένων ομιλητών και προέδρων, παρουσιάστηκαν όλες οι νέες σημαντικές εξελίξεις γύρω από θέματα όπως η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η διατροφική διαχείριση διαφόρων χρόνιων μεταβολικών νοσημάτων και του καρκίνου, η αθλητική διατροφή, η διατροφή στην τρίτη ηλικία. Οι σύνεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με καινοτόμα ελληνικά τρόφιμα που στοχεύουν στην προαγωγή της υγείας και έλαβαν χρήσιμη γνώση για τη συμβολή της τεχνολογίας στην καθημερινή τους πρακτική.

Στα συνέδρια – μεταξύ άλλων – παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και οι νεότερες συστάσεις παγκοσμίων οργανισμών αναφορικά με την απώλεια βάρους, τη δυσλιπιδαιμία, τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την υπέρταση, τον καρκίνο, την κοιλιοκάκη, την οστεοπόρωση κ.α.

Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και οι πιο πρόσφατες  δημοσιεύσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας που σχετίζονται με τη διατροφή παιδιών και εφήβων. Άξιο λόγου είναι μάλιστα ότι, τρεις από τις δημοσιεύσεις της Ακαδημίας αναφέρονται σε ένα καίριο ζήτημα της εποχής μας, τη σχέση των παιδιών με τα ηλεκτρονικά μέσα. Συνοπτικά, η Ακαδημία προτείνει την αποφυγή χρήσης ηλεκτρονικών μέσων από βρέφη και νήπια έως 24 μηνών, ενώ έως και 5 ετών, η έκθεση σε οθόνη πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από μία ώρα ημερησίως και μάλιστα να εστιάζει μόνο σε εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλής ποιότητας, με την παρακολούθηση του γονέα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες συστήνεται άσκηση, για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα αλλά και επαρκείς ώρες ύπνου. Τέλος, η Ακαδημία συστήνει εντονότερο περιορισμό της καθιστικής ζωής, προτείνοντας ότι ίσως πρέπει να μειωθεί περαιτέρω, από δύο σε μιάμιση ώρα την ημέρα.

Τις εργασίες των συνεδρίων παρακολούθησαν περισσότεροι από 2000 σύνεδροι, επιβεβαιώνοντας  τον σημαντικότατο ρόλο αυτής της συν-διοργάνωσης στην απόκτηση, αλλά και στην επικαιροποίηση της πιο πρόσφατης επιστημονικής γνώσης στον χώρο της Διατροφής και της Υγείας.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους της Οργανωτικής  Επιτροπής

Χρήστος Παξιμαδάς       Θεοδώρα Ειρήνη Σιαλβέρα

 Πρόεδρος                                                   Πρόεδρος ΠΣΔΔ

Οργανωτικής Επιτροπής                     Πανελλήνιος Σύλλογος

                                                                     Διαιτολόγων – Διατροφολόγων