Διατροφική Πολιτική – 11ο ΠΣΔΔ

14.12.2011

Η παρούσα συνέντευξη έγινε κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαιτολογίας – Διατροφής, 24 – 27 Νοεμβρίου 2011, υπό τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο βίντεο μπορείτε να ενημερωθείτε για τις τάσεις στην Διατροφική Πολιτική και Δημόσια Υγεία από τον Γρηγόρη Ρίσβα, PhD, Διαιτολόγο — Διατροφολόγο, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Διατροφή, τη Σωματική Δραστηριότητα και την Υγεία. Στα πλαίσια της πλατφόρμας αυτής συζητούν και συναποφασίζουν κυβερνητικοί φορείς, επιστημονικοί φορείς, πανεπιστήμια και η βιομηχανία τροφίμων. Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορούμε πλέον να δράσουμε, μιας και η Ελλάδα συμμετέχει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Υγείας, με φορείς και επιχειρίσεις. Επαγγελματικά σωματεία δε συμμετέχουν ακόμη στον επιθυμητό βαθμό, συμμετέχουν όμως οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επίπεδο διαμόρφωσης νέων πολιτικών και νέων στρατηγικών. Έπεται λοιπόν πολύ δουλειά!
Η Διατροφική Πολιτική στη διάρκεια της κρίσης μπορεί να προσφέρει υψηλούς ρυθμους ανάπτυξης, αρκεί να περάσουμε από τις διακυρήξεις στην σωστή εφαρμογή της. Η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Στηρίζοντας δηλαδή την παραδοσιακή διατροφή, μπορεί να τη μετατρέψει σε εκπαιδευτική διαδικασία και από εκεί σε εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν, συμβάλοντας στην πολυπόθητη ανάπτυξη που χρειαζόμαστε στην εποχή της κρίσης.
Η βιομηχανία τροφίμων ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις και στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Διατροφή, τη Σωματική Δραστηριότητα και την Υγεία. Σε επόμενο επίπεδο, μπορεί να προσαρμόσει τα νέα τρόφιμα και να κάνει την επανασύσταση των ήδη παρόντων προϊόντων της με βάσει τους κανόνες της ισορροπημένης παραδοσιακής διατροφής. Πάντα έχει, επίσης, το ρόλο και την ευθύνη να βοηθάει και στηρίζει τις προσπάθειες των επιστημονικών φορέων, των ερευνητικών φορέων, καθώς να ενισχύει τις προσπάθειες που γίνονται από τα επαγγελματικά σωματεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε μια εποχή που η βοηθεια του κράτους δεν μπορεί να είναι τόσο παρούσα σε πρακτικό επίπεδο.