Γονίδια & Διατροφή, οι τελευταίες εξελίξεις – 11ο ΠΣΔΔ

14.12.2011

Η παρούσα συνέντευξη έγινε κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαιτολογίας – Διατροφής, 24 – 27 Νοεμβρίου 2011, υπό τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο βίντεο ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Διατροφογενετική από τον κο Λάμπρο Μελίστα PhD, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαιτολογίας – Διατροφής.

Η Γενετική και η Διαιτολογία, δύο επιστήμες που εξελίσσονταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις μέχρι πρόσφατα, συναντιούνται. Δημιουργείται έτσι η επιστήμη της Διατροφογενετικής, που μιλάει για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ γονιδίων και διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, για το πώς δέχεται ο οργανισμός τα διάφορα θρεπτικά συστατικά, αλλά και για το γενετικό υπόθαρο του καθένα.
Η Γονιδιακή Διατροφή, προσδοκά να είναι οι απόλυτα προσωποποιημένες και εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες με βάση το DNA.
Στόχος είναι, να μπορούν να δοθούν διατροφικές οδηγίες με βάσει το γονιδίωμα, προλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό και τις ασθένειες που πιθανώς είναι «γραμμένες» σε αυτό.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 χρόνια. Με τα πρώτα ευρήματα του τομέα αυτού, επήλθε ενθουσιασμός στον επιστημονικό κόσμο, και ότι θα προκείψουν συγκεκριμένες και στοχευμένες διατροφικές συστάσεις βασισμένες στα γονίδια. Πλέον, έχοντας ξεκάθαρο το πόσο πολύπλοκος είναι ο ανθρώπινος οργανισμός (και τα γονίδιά του) αλλά και το πόσο πολύπλοκες είναι για τους ειδικούς οι διατροφικές συστάσεις, ξέρουμε πλέον ότι είναι απαραίτητη πολύ περισσότερη έρευνα στην επιστήμη της Διατροφογενετικής, πριν η γονιδιακά εξατομοκευμένη διατροφή γίνει πραγματικότητα.
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην αγορά πολλά «γενετικά τέστ», συνοδευόμενα από αντίστοιχα σλόγκαν, τα οποία οδηγούν τον κόσμο στην χρήση τους, ώστε ο «ειδικός» να μπορέσει να αναλύσει τα αποτελέσματά τους και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή Όμως, αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά πρώιμο να πει χρησιμοποιήσει κανείς τα γενετικά τεστ με ένα τέτοιο στόχο. Υπάρχει λοιπόν ακόμη αρκετός δρόμος μέχρις ότου να μπορεί πραγματικά και αξιόπιστα ένα γενετικό τέστ να ερμηνευθεί και να δώσει τέτοια πληροφορία ώστε να προτείνει ο ειδικό αλλαγές στη διατροφή.