Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού 2018

07.3.2018

WKD2018

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως αυτά της νεφρικής ανεπάρκειας και του πρόωρου θανάτου. Η ΧΝΝ επηρεάζει περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως. Κάθε δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου έχει θεσπιστεί η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού που στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίσης για τη σημασία των νεφρών στην υγεία μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας το 2018 γιορτάζονται την ίδια ημέρα, προσφέροντας την δυνατότητα να εστιάσουμε την προσοχή μας σε προβλήματα των νεφρών που αφορούν περισσότερο τις γυναίκες. Στη 13η επέτειό της, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρών προωθεί την προσιτή και ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την πρόληψη των νεφρικών νόσων για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στον κόσμο.

Γνωρίζετε ότι:

1. Η εμφάνιση της ΧΝΝ είναι ελαφρώς συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

2. Νοσήματα όπως η νεφροπάθεια του λύκου και οι ουρολοιμώξεις πλήττουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες.

3.Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι παθήσεις των νεφρών θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος. Παράλληλα, οι γυναίκες που εμφανίζουν προεκλαμψία διατρέχουν 4-5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νεφροπάθειας τελικού σταδίου

Το φετινό μήνυμά

Υπάρχει σαφής ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση και σωστή παρακολούθηση της ΧΝΝ κατά την εγκυμοσύνη. Με τη σειρά της, η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για την έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ, επιτρέποντας τον προγραμματισμό θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής τους βοηθούν στην καλή λειτουργία των νεφρών.  Μελέτες δείχνουν ότι ασθενείς με ΧΝΝ που υιοθετούν τις συνιστώμενες διατροφικές αλλαγές είναι σε θέση να παρατείνουν ή ακόμα και να αποτρέψουν την ανάγκη για αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Ένας πτυχιούχος διαιτολόγος – διατροφολόγος διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε σε συνεργασία με τη θεραπευτική ομάδα , να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο κατάλληλο για τις ιδιαιτερότητες και τις ατομικές ανάγκες κάθε ασθενούς.

#WorldKidneyDay

www.worldkidneyday.org/2018-campaign