Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μαρτίου 2016

22.3.2016

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, όπως αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1992.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτόν τον φυσικό πόρο, σε αυτή τη βασική πηγή ζωής για όλους μας. Είναι μία ημέρα για να εμπνευστούμε αλλά και για να αναλάβουμε δράση, ώστε να κάνουμε τη διαφορά για τους εκατομμύρια συνανθρώπους μας, για τους οποίους, το νερό, αυτό το αγαθό, δεν είναι δεδομένο…

Η φετινή καμπάνια, της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, τονίζει πώς “το νερό και η εργασιακή απασχόληση” αλληλεπιδρούν για να μεταμορφώσουν τις ζωές των ανθρώπων. “Better water, better jobs”.

- Σχεδόν το ήμισυ των 1,5 δις εργαζομένων, παγκοσμίως, απασχολούνται σε τομείς που σχετίζονται με το νερό και σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το νερό, ή/ και διασφαλίζουν την ασφαλή διανομή του. Ωστόσο, εκατομμύρια εργαζομένων νερού δεν αναγνωρίζονται και δεν προστατεύονται τα βασικά εργασιακά τους δικαιώματα.

- Εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Εσείς θα μπορούσατε;

- Κάθε ώρα, 38 εργαζόμενοι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό. Αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν με καλύτερη ύδρευση και συνθήκες υγιεινής.

- 663 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται την πρόσβαση στο νερό

- Το νερό έχει την ικανότητα να δημιουργήσει έμμισθες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Μπορεί να συμβάλει σε μια πιο πράσινη οικονομία και αειφόρο ανάπτυξη. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να εργάζονται με αξιοπρέπεια, ισότητα, την ασφάλεια και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

#WorldWaterDay #Water

Επικοινωνία: Ειδ. Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων & Τύπου, Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, Ντορίνα Σιαλβέρα, dsialvera@gmail.com