Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

20.10.2015

PosterELIOS_ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΠαγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Το ∆ιεθνές Ίδρυµα Οστεοπόρωσης (IOF, International Osteoporosis Foundation) και τα συναφή εθνικά ιδρύµατα σε όλο τον κόσµο εορτάζουν κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου την Παγκόσµια Ηµέρα Οστεοπόρωσης. Η ημέρα αυτή έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλο και πιο πολλούς για την έγκαιρη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Το φετινό μήνυμα είναι «Αγάπησε τα οστά σου».Η οστεοπόρωση αποτελεί μία μακροχρόνια νόσο, η οποία προκαλεί αδυναμία και ευθραστότητα στα οστά. Διεθνώς, περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, θα υποστεί ένα κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Οι μυοσκελετικές παθήσεις όπως η οστοπόρωση ή η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν περισσότερους από 1,7 δις ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη αιτία διαβίωσης με σωματική ανικανότητα. Σύμφωνα με μία μελέτη του 2010, περίπου 22 εκατ. γυναίκες και 5.5 εκατ. άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλικίας μεταξύ 50-84, ενδέχεται να πάθουν οστεοπόρωση έως 23% μέχρι το 2025. Η επιβάρυνση της ασθένειας μόνο στην Ελλάδα είναι τεράστια. Κατά προσέγγιση 86.000 νέα κατάγματα λόγω ευθραυστότητας συμβαίνουν ετησίως και περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας 50 ετών και άνω, υπολογίζεται οτι έχουν οστεοπόρωση.
Ας θυμηθούμε και ας κρατήσουμε, οτι τόσο η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή όσο και η σωματική δραστηριότητα έχουν ιδιαίτερα ευεργετικά οφέλη στη νόσο αυτή.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα στην εκπαίδευση στη σωστή διατροφή προτείνει τη χρήση του νέου υπολογιστή πρόσληψης διαιτητικού ασβεστίου (Calcium Calculator) του International Osteoporosis Foundation που διατίθεται πλέον και στα ελληνικά μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου www.osteocare.gr