Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2019

08.4.2019

7April2019

Κάθε χρόνο στις 7  Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day), η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Με σύνθημα “Υγεία για όλους”, φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι ο κάθε άνθρωπος ανά τον κόσμο, να έχει πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όποτε και όπου την χρειάζεται.

O ΠΟΥ υποστηρίζει ότι οι χώρες που επενδύουν στην καθολική υγειονομική περίθαλψη θα κάνουν “μια υγιή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο τους”. Πράγματι, η πρόσβαση σε όλους, έστω και σε ένα ελάχιστο όριο φροντίδας και οικονομικής προστασίας, όχι μόνο θα βελτιώσει πραγματικά την υγεία και το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου, αλλά θα προστατεύει και τις χώρες από επιδημίες, θα μειώνει τη φτώχεια και τον κίνδυνο πείνας, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, θα οδηγεί στην οικονομική ανάπτυξη και θα ενισχύει την ισότητα των φύλων “.

Η Υγεία μας σήμερα σε αριθμούς:

  • Τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να μην έχει πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας.
  • 7,2 τρισ. δολάρια ή το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ δαπανάται ετησίους για την υγεία.
  • 371 δισ. δολάρια επενδύσεις για την επόμενη 15ετία θα έκαναν τον κόσμο μας πιο υγιή.
  • 97 εκατ. πρόωρους θανάτους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν οι επενδύσεις στα συστήματα υγείας.
  • Η μέση παγκόσμια δαπάνη για την υγεία ανέρχεται στα 1011 δολάρια, με τις μισές χώρες να δαπανούν λίγότερο από 366 δολάρια ανά κάτοικο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε και από εδώ