Τι ισχύει για την διατροφή στο Διαβήτη; – 11ο ΠΣΔΔ

14.12.2011

Η παρούσα συνέντευξη έγινε κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαιτολογίας – Διατροφής, 24 – 27 Νοεμβρίου 2011, υπό τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (https://www.hda.gr), στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο βίντεο ακούστε για τα πιο νέα δεδομένα στη Διατροφή στο Σακχαρώση Διαβήτη από την κα Αιμιλία Παπακωνσταντίνου PhD, κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαιτολογίας – Διατροφής.

Δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που να απαγορεύεται στη διατροφή ενός ατόμου με Διαβήτη. Ούτε υπάρχει κάποιος περιορισμός πχ σε συγκεκριμένα φρούτα, ή κάποια ανάγκη προτίμησης κάποιων άλλων φρούτων πχ. Για κάποια συγκεκριμένα φρούτα (μπανάνα, σύκα και αποξηραμένα) που απο τη φύση τους έχουν περισσότερα σάκχαρα, χρειάζεται λίγη προσοχή και μέτρο, από τον ασθενή, και φυσικά αντίστοιχη εκπαίδευση ώστε να ξέρει πώς θα τα εντάξει στο διαιτολόγιό του.
Η κατανάλωσή τροφίμων με ζάχαρη είναι να γίνεται περιστασιακά. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα άτομα με διαβήτη, αλλά για όλους! Να είναι η πολυτέλεια που απολαμβάνει κανείς σε μικρές δόσεις! Κατά τα άλλα, ο διαβητικός ήδη καταναλώνει ποσότητες «ζάχαρης» μέσα από τη διατροφή του, από τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά και τα προϊόντα τους (ψωμί, κράκερ, ζυμαρικά, προιόντα αλεύρου κλπ). Όλα τα παραπάνω μετατρέπονται τελικά σε ζάχαρη στο σώμα.
Οι γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς για κατανάλωση από όλο το φάσμα του πληθυσμού, και για τα άτομα με διαβήτη. Το υποστηρίζουν οι οργανισμοί υγείας, και οι διαβητολογικές εταιρείες ανά τω κόσμω.
Μείωση του βάρους κατά 7 – 10% του παρόντος, βοηθάει στο να μειωθούν όλοι οι δείκτες και οι παράγοντες κινδύνου για χρόνια νοσηματα (υπέρταση, χοληστερόλη, σάκχαρο). Στόχος δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο βάρος, αλλά μια μείωση αυτης της τάξης.
Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανόνας που να επιβάλλει συγκεκριμένο αριθμό γευμάτων. Δεν υπάρχει η ανάγκη για μικρά και συχνά γεύματα στους διαβητικούς, σε σταθερές ώρες. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη επίσημη σύσταση. Όλα εξαρτώνται από το άτομο! Από το πρόγραμμα, τις προτιμήσεις, αποστροφές, επιλογές του και τους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Ο ρόλος του Διαιτολόγου είναι σημαντικότατος και απαραίτητος, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση του Διαβήτη. Και είναι ξεκάθαρο ότι βοηθώντας ένα άτομο να επιτύχει την ισορροπημένη διατροφή και την ένταξη της φυαικής ραστηριότητας, μπορεί να μειωθεί η εμφάνιση του διαβήτη. Όπως έδειξαν μελέτες σε άτομα υψηλου κινδύνου που παρακολουθήθηκαν περισσότερο από 10 χρόνια η μείωση αυτή μπορεί να είναι φτάσει και το 40% μειωμένη εμφάνιση.