Δελτίο Τύπου για τα Trans Λιπαρά από τον ΕΦΕΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τrans λιπαρά

Νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία – Κανονισμός (ΕΕ) 2019/649 – θέτει αυστηρά όρια στην περιεκτικότητα trans-λιπαρών στα τρόφιμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, η περιεκτικότητα σε trans-λιπαρά (εκτός των trans-λιπαρών που αποτελούν φυσικά συστατικά του λίπους ζωικής προέλευσης) σε τρόφιμα που προορίζονται για τον τελικό καταναλωτή και σε τρόφιμα που προορίζονται για προμήθεια εμπόρων λιανικής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια λίπους. Η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων ως προς τα trans- λιπαρά πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Απριλίου 2021.

Τα trans-λιπαρά είναι ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στη φύση, υπάρχουν trans- λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3% – 8% επί του ολικού λίπους), αλλά ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν trans-λιπαρά (“βιομηχανικώς παραγόμενα” trans-λιπαρά) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Το θέμα των τρανς λιπαρών δεν είναι καινούργιο στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι επιζήμιες επιδράσεις των βιομηχανικώς παραγόμενων τρανς λιπαρών οξέων στο καρδιαγγειακό σύστημα, πλέον, είναι πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Τα trans- λιπαρά αυξάνουν στον ορό του αίματος τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης (LDL cholesterol), ενώ μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL cholesterol). Μάλιστα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων ανά γραμμάριο πρόσληψης trans- λιπαρών οξέων, είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερος συγκριτικά με την ίδια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υψηλή διαιτητική πρόσληψη trans-λιπαρών έχει συσχετιστεί και με άλλες αρνητικές επιδράσεις. Για τους λόγους αυτούς, η εξάλειψη των βιομηχανικώς παραγόμενων trans-λιπαρών έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Εθνικών Φορέων.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη βιομηχανία τροφίμων ως προς τη μείωση των βιομηχανικώς παραγόμενων trans-λιπαρών στα τρόφιμα, η νέα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπικουρεί προς την κατεύθυνση εξάλειψης των λιπαρών αυτών.

Μελέτη του ΕΦΕΤ σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Ελλήνων σχετικά με τις γνώσεις και την στάση των ενηλίκων απέναντι στα trans-λιπαρά, καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ακούσει τον όρο trans λιπαρά. Για το λόγο αυτό και βάσει της νέας νομοθεσίας, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους Έλληνες καταναλωτές με το ακόλουθο πληροφοριακό γράφημα για τα trans λιπαρά.

Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε το παρακάτω link:  www.efet.gr/images/old_efet/infographic_FINAL_web.pdf

 

Read also

Προκήρυξη 5 Θέσεων Πρακτικής Άσκησης από τον ΠΣΔΔ και την εταιρεία ΔΕΛΤΑ
8 Μαΐου, 2025

Προκήρυξη 5 Θέσεων Πρακτικής Άσκησης από τον ΠΣΔΔ και την εταιρεία ΔΕΛΤΑ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και η εταιρεία ΔΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας τους προκηρύσσουν 5 θέσεις πρακτικής άσκησης για τους/τις φοιτητές/τριες των Τμημάτων Διατροφής & Διαιτολογίας προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Οι θέσεις αφορούν τα εξής πεδία: Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΕΛΤΑ στην Αθήνα και έχει διάρκεια

Ομιλία του Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Συνέδριο της ONCA στην Αθήνα
6 Μαΐου, 2025

Ομιλία του Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Συνέδριο της ONCA στην Αθήνα

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε στο συνέδριο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ONCA (Optimal Nutritional Care for All), το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN). Στην ομιλία του, παρουσίασε τις στρατηγικές και τις φιλοδοξίες της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας στην υγεία, με ιδιαίτερη

Ιστορική στιγμή για τον κλάδο των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΝΠΔΔ “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
2 Μαΐου, 2025

Ιστορική στιγμή για τον κλάδο των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΝΠΔΔ “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) χαιρετίζει με συγκίνηση και υπερηφάνεια την ιστορική ψήφιση του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί τη σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”. Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για τον κλάδο, που επισφραγίζει δεκαετίες διεκδικήσεων για την αναγνώριση, την θωράκιση και την ενίσχυση του επαγγέλματος, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διασφάλιση

Designed by porcupine colors | Developed by