Ο ρόλος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

Οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι ειδικευμένοι και νομικά κατοχυρωμένοι επαγγελματίες υγείας (Π.∆. 311/1997 (ΦΕΚ Α ́, 221/29-10-1997) με Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος (Π.∆. 133/2014, ΦΕΚ 213 τ.Α’/01.10.2014) και τετραετή πανεπιστημιακή φοίτηση που αξιολογούν, διαγιγνώσκουν, σχεδιάζουν, επιβλέπουν και αντιμετωπίζουν διατροφικά προβλήματα σε ατομικό αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο Δημόσιας Υγείας. 

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι έχουν εκπαιδευτεί και εφαρμόζουν στην πράξη την Επιστήμη της Διαιτολογίας και της Διατροφής με στόχο τη βελτίωση της υγείας ασθενών και υγιών ατόμων μέσω της διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, ερμηνεύουν την επιστήμη της Διαιτολογίας-Διατροφής για τη βελτίωση της γενικότερης υγείας και τη θεραπεία ασθενειών/ παθήσεων χρησιμοποιώντας πάντοτε αναγνωρισμένες μεθοδολογίες για να αξιολογήσουν κριτικά τις βάσεις δεδομένων των ερευνών προκειμένου να ενημερώσουν τις συμβουλές και τις οδηγίες τους.

Με όχημα την διατροφική εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και την παροχή εξατομικευμένων διατροφικών οδηγιών και συστάσεων, οι επιστήμονες Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι συμβάλουν στη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και των διατροφικών συνηθειών τόσο μεμονωμένων ατόμων, υγιών ή ασθενών σε όλα τα στάδια της ζωής, όσο και ομάδων του πληθυσμού. Οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι διαθέτουν τις δεξιότητες και ικανότητες να μεταφράζουν και να μεταδίδουν τη  θεωρητική γνώση διευκολύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές σε σχέση με  την τροφή και τον τρόπο ζωής, διδάσκοντας τους παράλληλα πώς μπορούν να διατηρήσουν τις υγιείς  αυτές συνήθειες και συμπεριφορές. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούν την πιο ενημερωμένη και έγκυρη επιστημονική γνώση και έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα, την υγεία και τις ασθένειες κατευθύνοντας και καθοδηγώντας σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο τους ανθρώπους ώστε να εφαρμόζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της κατάλληλης επιλογής τροφίμων.

Παράλληλα, το αντικείμενο των σπουδών της Διαιτολογίας – Διατροφής, ένας από τους πιο ταχέως εξελισσόμενους επιστημονικούς κλάδους, παρέχει τις βάσεις για έρευνα υψηλού επιπέδου από επιστήμονες Διαιτολόγους – Διατροφολόγους συμβάλλοντας στην προαγωγή της δημόσιας υγεία και της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη διατροφή και τη σχέση της με την υγεία.

Οι επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι εργάζονται σε Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ιδιωτικές κλινικές, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα (διαιτολογικά γραφεία). Μπορούν να εργαστούν στη βιομηχανία τροφίμων, σε επαγγελματικούς χώρους, στην τροφοδοσία, στην εκπαίδευση, στον αθλητισμό, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε φορείς μαζικής σίτισης (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, φοιτητικές εστίες κλπ). Άλλοι τομείς στους οποίους εργάζονται περιλαμβάνουν τις δομές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τις μαθησιακές δυσκολίες και την αντιμετώπιση κρίσεων της δημόσιας υγείας.

Συχνά λειτουργούν ως βασικά μέλη πολύ-επιστημονικών ομάδων για τη θεραπεία σύνθετων κλινικών παθήσεων όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, η τροφική αλλεργία και η δυσανεξία, οι διατροφικές διαταραχές, ο υποσιτισμός, η νεφρική ανεπάρκεια, οι διαταραχές του εντέρου, οι μεταμοσχεύσεις κ.α. Τέλος, συμβουλεύουν και επηρεάζουν την πολιτική τροφίμων, διατροφής και υγείας σε όλο το φάσμα δράση της,  ξεκινώντας από την ίδια την κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία φτάνοντας μέχρι τις τοπικές κοινότητες και τα ίδια τα άτομα.

 
Designed by porcupine colors | Developed by