Ιστορική στιγμή για τον κλάδο των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΝΠΔΔ “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) χαιρετίζει με συγκίνηση και υπερηφάνεια την ιστορική ψήφιση του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί τη σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”. Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για τον κλάδο, που επισφραγίζει δεκαετίες διεκδικήσεων για την αναγνώριση, την θωράκιση και την ενίσχυση του επαγγέλματος, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Η κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης του επαγγέλματος, τόσο για την προστασία των επαγγελματιών όσο και την ασφάλεια των πολιτών. Θετικές τοποθετήσεις διασταυρώθηκαν με εύστοχους προβληματισμούς, αλλά και παρανοήσεις ή εσφαλμένοι προβληματισμοί — όπως αναφορές σε μη αρμόδιους επαγγελματίες που μέχρι σήμερα παρέχουν παρανόμως διατροφικές συμβουλές — που ανέδειξαν εντονότερα την αναγκαιότητα ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου το οποίο θα διασφαλίζει ότι μόνο επιστημονικά καταρτισμένοι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι ασκούν το επάγγελμα.
Ο ΠΣΔΔ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την ισχυρή πολιτική βούληση που επέδειξε και τον ξεκάθαρο, τεκμηριωμένο λόγο του στη Βουλή. Ο υπουργός επεσήμανε ότι το επάγγελμα είναι ήδη θεσμικά κατοχυρωμένο από το ΠΔ 133/2014, με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα, και ότι η σύσταση του ΝΠΔΔ έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω το κύρος και την προστασία του. Αναγνώρισε την αναγκαιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ως προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος και υπογράμμισε το καθήκον της Πολιτείας να εξασφαλίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, ειδικά σε ευαίσθητα θέματα όπως η διατροφή, η πρόληψη της παχυσαρκίας και η αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στη στενή και γόνιμη συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) με την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ), αναγνωρίζοντας πως η ενότητα του κλάδου αποτέλεσε καταλύτη για την επίτευξη αυτής της νομοθετικής τομής. Ο ΠΣΔΔ εκφράζει την ικανοποίησή του για την αποδοχή από το Υπουργείο Υγείας πολλών σημαντικών σχολίων που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση — κυρίως σχετικά με τη διαιτολογική και διατροφολογική πράξη — που ενσωματώθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο, ενώ έτυχαν θετικής αποδοχής και από την αντιπολίτευση.
Δείτε την ομιλία του Υπουργού Υγείας Σχετικά με το ΝΠΔΔ:
Η εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Βουλεύτρια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα παρουσίασε το νομοσχέδιο και ανέλυσε τα κύρια σημεία του. Τόνισε πως με τη σύσταση του νομοσχεδίου προωθείται η θεσμική ωρίμανση των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η θωράκιση της επιστήμης απέναντι στον ερασιτεχνισμό. Εστίασε στα καίρια σημεία: τον ορισμό της διαιτολογικής και διατροφολογικής πράξης, την αποτροπή της αντιποίησης του επαγγέλματος, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς και τη θεσμική και οργανωτική αναγνώριση του επιστημονικού κλάδου. Υπογράμμισε ότι ο νέος Σύλλογος έχει ως αποστολή όχι μόνο τη διασφάλιση της επιστημονικής αρτιότητας αλλά και τη στήριξη των επαγγελματιών απέναντι σε πρακτικές παραπληροφόρησης και αντιποίησης επαγγέλματος. Αναγνώρισε τη σημασία των σύγχρονων προβλημάτων όπως οι διατροφικές διαταραχές, τη στενή συσχέτιση διατροφής με την πρόληψη της υγείας, αλλά και τη μείωση του δημοσιονομικού κόστους από τη θεραπεία ασθενών που σχετίζονται με το σωματικό βάρος, ενώ επισήμανε την ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στους αρμόδιους και εξειδικευμένους Διαιτολόγους-Διατροφολόγους.
Θετικά τοποθετήθηκαν και βουλευτές από διαφορετικές παρατάξεις:
Ο κ. Ιωάννης Τσιμάρης (ΠΑΣΟΚ) αναγνώρισε ότι η σύσταση πανελλήνιου επαγγελματικού φορέα με αντικείμενο την προαγωγή και τη διασφάλιση της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα των διαιτολόγων-διατροφολόγων. Επισήμανε την κάλυψη του θεσμικού κενού στον τομέα της διατροφής, αναγνώρισε την επίδραση της διατροφής στην πρόληψη της υγείας και στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας για την αποτελεσματική διαχείριση χρόνιων νοσημάτων. Τόνισε ότι το ΝΠΔΔ αποτελεί μια διαχρονικά αποτελεσματική και οικονομικά συμφέρουσα πολιτική υγείας, ενώ χαρακτήρισε καθολικά επιβεβλημένη την ενσωμάτωση των διαιτολόγων-διατροφολόγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσω διεπιστημονικών ομάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα. Επιπλέον, ανέδειξε την ανάγκη για θεσμική ενσωμάτωση και επαρκή στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με εξειδικευμένους επαγγελματίες, ώστε να διασφαλίζεται η ποιοτική και έγκαιρη παροχή διατροφικής φροντίδας. Τέλος, εξέφρασε προβληματισμούς για το βάρος του ΦΠΑ που καλούνται να καλύψουν οι επαγγελματίες διαιτολόγοι-διατροφολόγοι, παρά την αναγνώριση του κλάδου ως καίριο επάγγελμα υγείας.
Ο κ. Οζγκιούρ Φερχάτ (Νέα Αριστερά) τόνισε τη σημασία της διατροφής για τη σωματική και ψυχική υγεία και χαιρέτισε τη θεσμοθέτηση του ΝΠΔΔ ως βήμα που θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Επεσήμανε την ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων και συνολικής ενίσχυσης του κλάδου στα νοσοκομεία, αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο ρόλο των διαιτολόγων-διατροφολόγων στο νοσοκομείο: συμμετοχή στα εξωτερικά ιατρεία, στις κλινικές, στην ανίχνευση διατροφικού κινδύνου, αλλά και στην οργάνωση των προμηθειών του νοσοκομείου. Αναφέρθηκε στις διαταραχές λήψης τροφής, καθώς και στη σύνδεση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου με την παχυσαρκία, στην ανάγκη αλλαγών στα συστήματα υγείας και στη μείωση των ανισοτήτων, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία της σωματικής άσκησης για την διατήρηση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.
Ο κ. Σπύρος Μπιμπίλας (Πλεύση Ελευθερίας) ανέδειξε το οικονομικό όφελος της πρόληψης έναντι της θεραπείας, ζητώντας απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαιτολογίας-διατροφής, ώστε να είναι πιο προσιτές στους πολίτες. Επικαλέστηκε τη σημαντική τοποθέτηση της Προέδρου του ΠΣΔΔ, κας Φανής Πρεβέντη, και τα στατιστικά που παρουσίασε, σύμφωνα με τα οποία για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε διατροφική συμβουλευτική η κοινωνία απολαμβάνει όφελος έως και 63 ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος μπορεί να φτάσει έως και 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας. Τόνισε την ανάγκη η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα στην πρόληψη των χρόνιων ασθενειών, ενώ παράλληλα ανέδειξε και το σοβαρό πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα, που που δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε υγιεινές και ποιοτικές διατροφικές επιλογές.
Δείτε την τοποθέτηση της προέδρου κ. Φανής Πρεβέντη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου:
Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν αποτελεί απλώς μια διοικητική ή νομική πράξη· συνιστά μια ιστορική κατάκτηση για τον επιστημονικό χώρο των διαιτολόγων-διατροφολόγων, μια δικαίωση πολυετών προσπαθειών και έναν θεμέλιο λίθο για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας. Ο ΠΣΔΔ δηλώνει την προσήλωσή του στη συνέχεια αυτής της πορείας, με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της διατροφικής φροντίδας και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Η ΓΣ και το ΔΣ του ΠΣΔΔ δηλώνουν έτοιμα να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο και να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις του ΝΠΔΔ.