Ανακοίνωση Νοσοκομειακών Διαιτολόγων για την εξαίρεση τους από το επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας του Υπ.Οικονομικών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι Υπουργοί,

Είμαστε Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι που υπηρετούμε σε Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να εκφράσουμε την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις των ΜΜΕ, η επέκταση χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας δε θα συμπεριλάβει τον κλάδο των νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Ενώ ορθώς επιχειρείται η άμβλυνση των αδικιών και η αποκατάσταση της ισορροπίας στις διάφορες ειδικότητες των υγειονομικών,  οι διαιτολόγοι αποκλείονται αναίτια.

Δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα στον ευαίσθητο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, είτε στις κλινικές, είτε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με ασθενείς. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε έντονο εργασιακό στρες λόγω εντατικοποίησης της εργασίας μας και της ανάγκης να ανταπεξέλθουμε στους πολλαπλούς ρόλους που καλούμαστε να καλύψουμε, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης των Τμημάτων Διατροφής, προκειμένου να μπορέσουμε να ασκήσουμε με επάρκεια τα πολλά διοικητικά καθήκοντα που έχουμε επωμιστεί και παράλληλα να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών των κλινικών για παροχή διαιτητικών συμβουλών και εξατομίκευση του διαιτολογίου τους, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες των εξωτερικών ιατρείων.

Εργαζόμαστε κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, μοιραζόμαστε το ίδιο εργασιακό περιβάλλον και τους ίδιους επαγγελματικούς κινδύνους (χημικούς/ βιολογικούς/ ψυχολογικούς) από την επαφή με τους ασθενείς, οπότε αισθανόμαστε ένα έντονο αίσθημα αδικίας στο άκουσμα της είδησης για την παροχή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε μια σειρά από ειδικότητες  αλλά όχι στην δική μας. Η παράλειψη της ένταξης του κλάδου των Διαιτολόγων Διατροφολόγων (που σημειωτέον δεν πρέπει να απαριθμεί πάνω από 80 ΑΤΟΜΑ σε όλη την Ελλάδα), οι οποίοι υπηρετούν στα Τμήματα Κλινικής Διατροφής των Ιατρικών Υπηρεσιών των Δημόσιων Νοσοκομείων, στο καθεστώς χορήγησης επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας συνιστά μια δυσμενή σε βάρος μας διάκριση.

Σύμφωνα με το ΠΔ 311/1997 (ΦΕΚ α 221/29-10-1997), το νόμο 4052 (ΦΕΚ 41 Α΄ 01-03-2012, Άρθρο 134) και την Υπουργική Απόφαση Α3α-οι.6021/2016 (ΦΕΚ 301 Β΄15-02-2016),  καθορίζονται τα καθήκοντά μας στο νοσοκομειακό χώρο και παρακαλούμε για την άμεση ένταξη μας στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ
16 Μαΐου, 2024

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από Παρασκευή 17/05/2024 έως και Τρίτη 21/05/2024 η Γραμματεία του Συλλόγου θα παραμείνει κλειστή. Για οτιδήποτε μπορείτε να στείλετε email στο info@hda.gr. Ευχαριστούμε.

Τρέξτε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την Ομάδα του ΠΣΔΔ
11 Μαΐου, 2024

Τρέξτε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την Ομάδα του ΠΣΔΔ

Με χαρά σας προσκαλούμε να τρέξετε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την ομάδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων! Δηλώστε συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/sfYVrwWXU77jgoBK8 *Η συμμετοχή ισχύει μόνο για ενεργά μέλη.

Ο ΠΣΔΔ στις Ημέρες Καριέρας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
8 Μαΐου, 2024

Ο ΠΣΔΔ στις Ημέρες Καριέρας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολογών Διατροφολογων πάντα κοντά στη νέα γενιά Διαιτολογών! Στις 22.05.2024 ο Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης, Ειδικός γραμματέας Οργανωτικών και Νομικών Θεμάτων του Π.Σ.Δ.Δ. θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με θέμα “Τι χρειάζεται να κάνω για να ανοίξω το διαιτολογικό μου γραφείο” στις Ημέρες Καριέρας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.