Ανακοίνωση Νοσοκομειακών Διαιτολόγων για την εξαίρεση τους από το επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας του Υπ.Οικονομικών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι Υπουργοί,

Είμαστε Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι που υπηρετούμε σε Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή προκειμένου να εκφράσουμε την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις των ΜΜΕ, η επέκταση χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας δε θα συμπεριλάβει τον κλάδο των νοσοκομειακών Διαιτολόγων. Ενώ ορθώς επιχειρείται η άμβλυνση των αδικιών και η αποκατάσταση της ισορροπίας στις διάφορες ειδικότητες των υγειονομικών,  οι διαιτολόγοι αποκλείονται αναίτια.

Δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα στον ευαίσθητο χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, είτε στις κλινικές, είτε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με ασθενείς. Παράλληλα, αντιμετωπίζουμε έντονο εργασιακό στρες λόγω εντατικοποίησης της εργασίας μας και της ανάγκης να ανταπεξέλθουμε στους πολλαπλούς ρόλους που καλούμαστε να καλύψουμε, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης των Τμημάτων Διατροφής, προκειμένου να μπορέσουμε να ασκήσουμε με επάρκεια τα πολλά διοικητικά καθήκοντα που έχουμε επωμιστεί και παράλληλα να καλύψουμε τις ανάγκες των ασθενών των κλινικών για παροχή διαιτητικών συμβουλών και εξατομίκευση του διαιτολογίου τους, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες των εξωτερικών ιατρείων.

Εργαζόμαστε κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους υπόλοιπους υγειονομικούς, μοιραζόμαστε το ίδιο εργασιακό περιβάλλον και τους ίδιους επαγγελματικούς κινδύνους (χημικούς/ βιολογικούς/ ψυχολογικούς) από την επαφή με τους ασθενείς, οπότε αισθανόμαστε ένα έντονο αίσθημα αδικίας στο άκουσμα της είδησης για την παροχή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε μια σειρά από ειδικότητες  αλλά όχι στην δική μας. Η παράλειψη της ένταξης του κλάδου των Διαιτολόγων Διατροφολόγων (που σημειωτέον δεν πρέπει να απαριθμεί πάνω από 80 ΑΤΟΜΑ σε όλη την Ελλάδα), οι οποίοι υπηρετούν στα Τμήματα Κλινικής Διατροφής των Ιατρικών Υπηρεσιών των Δημόσιων Νοσοκομείων, στο καθεστώς χορήγησης επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας συνιστά μια δυσμενή σε βάρος μας διάκριση.

Σύμφωνα με το ΠΔ 311/1997 (ΦΕΚ α 221/29-10-1997), το νόμο 4052 (ΦΕΚ 41 Α΄ 01-03-2012, Άρθρο 134) και την Υπουργική Απόφαση Α3α-οι.6021/2016 (ΦΕΚ 301 Β΄15-02-2016),  καθορίζονται τα καθήκοντά μας στο νοσοκομειακό χώρο και παρακαλούμε για την άμεση ένταξη μας στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

 

Διαβάστε Επίσης

ΔΤ για  το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων/Diet Pass
11:41 πμ

ΔΤ για το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων/Diet Pass

Με ικανοποίηση είδαμε πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο που αφορούν στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Η πάγια θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων αναφορικά με την παχυσαρκία είναι ότι η διαχείριση και η πρόληψη της απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία στην οποία ο πτυχιούχος αδειοδοτημένος διαιτολόγος-διατροφολόγος συνεισφέρει ως ο πλέον ειδικός επιστήμονας σε θέματα διατροφικής φροντίδας.

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ
12:23 μμ

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως από Δευτέρα 20/3/2023 εώς και Παρασκευή 24/3/2023 η Γραμματεία του Συλλόγου θα παραμείνει κλειστή.

Πρόσκληση για συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής & Διαιτολογίας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ
10:30 πμ

Πρόσκληση για συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής & Διαιτολογίας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει αναλάβει τη διαμόρφωση 23 οδηγών κατάρτισης και εκπαιδευτικών εγχειριδίων. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης αναζητούμε συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής και Διαιτολογίας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού εγχειριδίου της ειδικότητας «Ειδικός Φροντίδας Ηλικιωμένων» των ΙΕΚ. 

Designed by porcupine colors | Developed by