Δελτίο Τύπου Π.Σ.Δ.Δ.: επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας για τους Νοσοκομειακούς Διαιτολόγους-Διατροφολόγους

Ενημερωθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών για την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) σχετικά με τις αυξήσεις του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, και με τις οποίες παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα, μεταξύ άλλων φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιών, οδοντοτεχνίτες και επόπτες Δημόσιας Υγείας.

Ο Σύλλογός μας προφανώς και επιδοκιμάζει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείται η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πλην όμως, εκπλήσσεται δυσάρεστα από την αναίτια εξαίρεση των Νοσοκομειακών Διαιτολόγων-Διατροφολόγων από αυτές και φυσικά δεν μπορεί να σιωπήσει.

Ειδικότερα, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι ο Επιστήμονας της Υγείας ο οποίος είναι υπεύθυνος παροχής διατροφικής φροντίδας, η οποία, εν προκειμένω, εφαρμόζεται σε δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο τομέα και σκοπό έχει την προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων.  Η δε διαδικασία της διατροφικής φροντίδας ορίζεται από τη διατροφική ανίχνευση και αξιολόγηση, τη διατροφική παρέμβαση και τη διατροφική παρακολούθηση, βάση των επιστημονικών προτύπων και μεθόδων.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ο Νοσοκομειακός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος έχει καθημερινή παρουσία εντός του χώρου των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, αλλά και προσφάτως στις Κλινικές Covid, και ως εκ τούτου καθίσταται προφανές ότι η έκθεσή του σε κινδύνους μολύνσεως ή πρόκλησης βλάβης της υγείας του είναι περισσότερο από αυξημένος.

Κατά συνέπεια, αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο η ειδικότητα του Νοσοκομειακού Διαιτολόγο-Διατροφολόγου εξαιρέθηκε από τις ρυθμίσεις των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων, γεγονός το οποίο με το παρόν δελτίο τύπου, αλλά και με επιστολή που αποστείλαμε, θα θέλαμε να στηλιτεύσουμε, ευελπιστώντας έστω και τώρα να διορθωθεί αρμοδίως η ανωτέρω ανακολουθία, η οποία για ακόμη μια φορά θέτει στο περιθώριο την ειδικότητα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ουσιαστικό ρόλο και προορισμό του.

Δελτίο Τύπου – Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ
10 Ιουλίου, 2024

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων είχε την τιμή να συμμετάσχει στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ που πραγματοποιήθηκε 2-7 Ιουλίου στο ΣΕΦ, κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Ο ΠΣΔΔ συμμετείχε με δικό του περίπτερο στο fan zone, στο πλαίσιο των κοινωνικών ενεργειών του τουρνουά, σε συνεργασία με την ΕΟΚ και το FIBA Foundation οι οποίες

Παρουσία του ΠΣΔΔ στα διεθνή βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards για το Ελαιόλαδο.
5 Ιουλίου, 2024

Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, ο Δρ. Παναγιώτης ΒαραγιάννηςΕιδ. Γραμματέας Νομικών/Οργανωτικών Θεμάτων του ΠΣΔΔ παραβρέθηκε στην 9η τελετή απονομής των βραβείων ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας Olympia Health & Nutrition Awards που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου στην Αθήνα, από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health, WOCH).

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ! 2-7 Ιουλίου 2024
13 Ιουνίου, 2024

ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα είναι παρών στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα που φιλοξενεί η χώρα μας.