Δελτίο Τύπου Π.Σ.Δ.Δ.: επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας για τους Νοσοκομειακούς Διαιτολόγους-Διατροφολόγους

Ενημερωθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών για την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) σχετικά με τις αυξήσεις του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, και με τις οποίες παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα, μεταξύ άλλων φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιών, οδοντοτεχνίτες και επόπτες Δημόσιας Υγείας.

Ο Σύλλογός μας προφανώς και επιδοκιμάζει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείται η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πλην όμως, εκπλήσσεται δυσάρεστα από την αναίτια εξαίρεση των Νοσοκομειακών Διαιτολόγων-Διατροφολόγων από αυτές και φυσικά δεν μπορεί να σιωπήσει.

Ειδικότερα, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι ο Επιστήμονας της Υγείας ο οποίος είναι υπεύθυνος παροχής διατροφικής φροντίδας, η οποία, εν προκειμένω, εφαρμόζεται σε δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο τομέα και σκοπό έχει την προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων.  Η δε διαδικασία της διατροφικής φροντίδας ορίζεται από τη διατροφική ανίχνευση και αξιολόγηση, τη διατροφική παρέμβαση και τη διατροφική παρακολούθηση, βάση των επιστημονικών προτύπων και μεθόδων.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ο Νοσοκομειακός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος έχει καθημερινή παρουσία εντός του χώρου των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, αλλά και προσφάτως στις Κλινικές Covid, και ως εκ τούτου καθίσταται προφανές ότι η έκθεσή του σε κινδύνους μολύνσεως ή πρόκλησης βλάβης της υγείας του είναι περισσότερο από αυξημένος.

Κατά συνέπεια, αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο η ειδικότητα του Νοσοκομειακού Διαιτολόγο-Διατροφολόγου εξαιρέθηκε από τις ρυθμίσεις των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων, γεγονός το οποίο με το παρόν δελτίο τύπου, αλλά και με επιστολή που αποστείλαμε, θα θέλαμε να στηλιτεύσουμε, ευελπιστώντας έστω και τώρα να διορθωθεί αρμοδίως η ανωτέρω ανακολουθία, η οποία για ακόμη μια φορά θέτει στο περιθώριο την ειδικότητα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ουσιαστικό ρόλο και προορισμό του.

Συμμετοχή ΠΣΔΔ σε Ανοιχτή Συζήτηση για την Ακρίβεια
11 Απριλίου, 2024

Συμμετοχή ΠΣΔΔ σε Ανοιχτή Συζήτηση για την Ακρίβεια

Ο ΠΣΔΔ βρέθηκε χθες Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 στο Α’ ΚΑΠΗ Νέας Φιλαδέλφειας και συμμετείχε στην Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα την Ακρίβεια στις μέρες μας. Η Δρ. Αναστασία Κολομβότσου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, μίλησε για την ακρίβεια στα τρόφιμα, για την αξία της καλής θρέψης και