Δελτίο Τύπου Π.Σ.Δ.Δ.: επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας για τους Νοσοκομειακούς Διαιτολόγους-Διατροφολόγους

Ενημερωθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών για την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) σχετικά με τις αυξήσεις του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, και με τις οποίες παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα, μεταξύ άλλων φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιών, οδοντοτεχνίτες και επόπτες Δημόσιας Υγείας.

Ο Σύλλογός μας προφανώς και επιδοκιμάζει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείται η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πλην όμως, εκπλήσσεται δυσάρεστα από την αναίτια εξαίρεση των Νοσοκομειακών Διαιτολόγων-Διατροφολόγων από αυτές και φυσικά δεν μπορεί να σιωπήσει.

Ειδικότερα, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι ο Επιστήμονας της Υγείας ο οποίος είναι υπεύθυνος παροχής διατροφικής φροντίδας, η οποία, εν προκειμένω, εφαρμόζεται σε δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο τομέα και σκοπό έχει την προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων.  Η δε διαδικασία της διατροφικής φροντίδας ορίζεται από τη διατροφική ανίχνευση και αξιολόγηση, τη διατροφική παρέμβαση και τη διατροφική παρακολούθηση, βάση των επιστημονικών προτύπων και μεθόδων.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ο Νοσοκομειακός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος έχει καθημερινή παρουσία εντός του χώρου των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, αλλά και προσφάτως στις Κλινικές Covid, και ως εκ τούτου καθίσταται προφανές ότι η έκθεσή του σε κινδύνους μολύνσεως ή πρόκλησης βλάβης της υγείας του είναι περισσότερο από αυξημένος.

Κατά συνέπεια, αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο η ειδικότητα του Νοσοκομειακού Διαιτολόγο-Διατροφολόγου εξαιρέθηκε από τις ρυθμίσεις των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων, γεγονός το οποίο με το παρόν δελτίο τύπου, αλλά και με επιστολή που αποστείλαμε, θα θέλαμε να στηλιτεύσουμε, ευελπιστώντας έστω και τώρα να διορθωθεί αρμοδίως η ανωτέρω ανακολουθία, η οποία για ακόμη μια φορά θέτει στο περιθώριο την ειδικότητα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ουσιαστικό ρόλο και προορισμό του.

 

Διαβάστε Επίσης

ΔΤ για  το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων/Diet Pass
11:41 πμ

ΔΤ για το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων/Diet Pass

Με ικανοποίηση είδαμε πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο που αφορούν στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Η πάγια θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων αναφορικά με την παχυσαρκία είναι ότι η διαχείριση και η πρόληψη της απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία στην οποία ο πτυχιούχος αδειοδοτημένος διαιτολόγος-διατροφολόγος συνεισφέρει ως ο πλέον ειδικός επιστήμονας σε θέματα διατροφικής φροντίδας.

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ
12:23 μμ

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως από Δευτέρα 20/3/2023 εώς και Παρασκευή 24/3/2023 η Γραμματεία του Συλλόγου θα παραμείνει κλειστή.

Πρόσκληση για συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής & Διαιτολογίας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ
10:30 πμ

Πρόσκληση για συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής & Διαιτολογίας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει αναλάβει τη διαμόρφωση 23 οδηγών κατάρτισης και εκπαιδευτικών εγχειριδίων. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης αναζητούμε συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής και Διαιτολογίας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού εγχειριδίου της ειδικότητας «Ειδικός Φροντίδας Ηλικιωμένων» των ΙΕΚ. 

Designed by porcupine colors | Developed by