Δελτίο Τύπου Π.Σ.Δ.Δ.: επίδομα επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας για τους Νοσοκομειακούς Διαιτολόγους-Διατροφολόγους

Ενημερωθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών για την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) σχετικά με τις αυξήσεις του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, και με τις οποίες παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα, μεταξύ άλλων φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακοποιών, οδοντοτεχνίτες και επόπτες Δημόσιας Υγείας.

Ο Σύλλογός μας προφανώς και επιδοκιμάζει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρείται η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πλην όμως, εκπλήσσεται δυσάρεστα από την αναίτια εξαίρεση των Νοσοκομειακών Διαιτολόγων-Διατροφολόγων από αυτές και φυσικά δεν μπορεί να σιωπήσει.

Ειδικότερα, ο διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι ο Επιστήμονας της Υγείας ο οποίος είναι υπεύθυνος παροχής διατροφικής φροντίδας, η οποία, εν προκειμένω, εφαρμόζεται σε δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο τομέα και σκοπό έχει την προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων.  Η δε διαδικασία της διατροφικής φροντίδας ορίζεται από τη διατροφική ανίχνευση και αξιολόγηση, τη διατροφική παρέμβαση και τη διατροφική παρακολούθηση, βάση των επιστημονικών προτύπων και μεθόδων.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, ο Νοσοκομειακός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος έχει καθημερινή παρουσία εντός του χώρου των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, αλλά και προσφάτως στις Κλινικές Covid, και ως εκ τούτου καθίσταται προφανές ότι η έκθεσή του σε κινδύνους μολύνσεως ή πρόκλησης βλάβης της υγείας του είναι περισσότερο από αυξημένος.

Κατά συνέπεια, αδυνατούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο η ειδικότητα του Νοσοκομειακού Διαιτολόγο-Διατροφολόγου εξαιρέθηκε από τις ρυθμίσεις των ανωτέρω Υπουργικών Αποφάσεων, γεγονός το οποίο με το παρόν δελτίο τύπου, αλλά και με επιστολή που αποστείλαμε, θα θέλαμε να στηλιτεύσουμε, ευελπιστώντας έστω και τώρα να διορθωθεί αρμοδίως η ανωτέρω ανακολουθία, η οποία για ακόμη μια φορά θέτει στο περιθώριο την ειδικότητα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον ουσιαστικό ρόλο και προορισμό του.

 

Διαβάστε Επίσης

Συμμετοχή του Π.Σ.Δ.Δ. στην επιστημονική συνάντηση “Nutrition Academy”
10:41 πμ

Συμμετοχή του Π.Σ.Δ.Δ. στην επιστημονική συνάντηση “Nutrition Academy”

O Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων με χαρά σας ανακοινώνει τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης “Nutrition Academy” σε συνεργασία με την Τουρκική Εταιρεία Κλινικής Εντερικής & Παρεντερικής Διατροφής (KEPAN).

Κάλεσμα για Εθελοντές/ριες στο Greece Race for the Cure®
7:15 μμ

Κάλεσμα για Εθελοντές/ριες στο Greece Race for the Cure®

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), υποστηρίζει την οργάνωση του Greece Race for the Cure®, του μεγαλύτερου αθλητικού event με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα.

Σταθερή ελληνική συμμετοχή του ΕΦΕΤ στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood, που φέτος επιστρέφει σε ακόμη περισσότερες χώρες! Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ
9:29 μμ

Σταθερή ελληνική συμμετοχή του ΕΦΕΤ στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood, που φέτος επιστρέφει σε ακόμη περισσότερες χώρες! Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EuropeanFood Safety Authority, EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της Ε.Ε. εγκαινιάζουν για τρίτη χρονιά την επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο #EUChooseSafeFood. Η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς συμπεριλαμβάνει 16 χώρες. Στην Ελλάδα, όπου η εκστρατεία τρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, την στηρίζει δυναμικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης τροφίμων. 

Designed by porcupine colors | Developed by