29.11.2018

Αθήνα, 29-11-2018

Αρ. Πρωτ.: 362

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) με μεγάλη του δυσφορία ανέγνωσε το προσφάτως αναρτηθέν σε δημόσια ηλεκτρονική Διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», όπου στο άρθρο 74 αυτού, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι «Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να παρέχουν στα μέλη τους, συμπληρωματικά, πλέον των κυρίως παρεχόμενων υπηρεσιών σωματικής εκγύμνασης και άσκησης και εκμάθησης αθλημάτων (…) (β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα Σ.Ε.Φ.Α.Α ή Τ.Ε.Φ.Α.Α ελληνικού ή ισότιμου Α.Ε.Ι, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή(…)».

Η προτεινόμενη ως άνω διάταξη με την οποία δίδεται το δικαίωμα σε μη διαιτολόγους – διατροφολόγους να παράσχουν υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας στα μέλη των ιδιωτικών γυμναστήριων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα με το Π.Δ 133/2014, το οποίο κατοχυρώνει νομοθετικά το δικαίωμα των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ήτοι των αποφοίτων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Π.Δ 133/2014, να προβαίνουν σε διαιτολογικές πράξεις στο πλαίσιο της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του κοινού, μέσω της επιστημονικά ορθής διατροφικής φροντίδας, με προφανή σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Θέτουν, μάλιστα, σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα  άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα!

Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κατοχυρώνεται μετά από επαρκείς σπουδές 4ετούς φοίτησης, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Η απόκτηση, δε, ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κανένα επάγγελμα.

Η κατοχή οποιουδήποτε μεταπτυχιακού τίτλου δεν κατοχυρώνει την κατ’ επάγγελμα ή την ειδίκευση στη διατροφική υποστήριξη ασθενών/ πολιτών. Γι΄αυτό θεσπίστηκε το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213), για να προστατεύσει και να θωρακίσει την υγεία των πολιτών -μέσω της επιστημονικής ειδίκευσης των διαιτολόγων, αλλά και να κατοχυρώσει επαγγελματικά τους πολυάριθμους πλέον διαιτολόγους-διατροφολόγους της χώρας μας.

Οι εν λόγω σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι πέρα και πάνω από κάθε λογική, απότοκες των μνημονίων, οι οποίες μετά βεβαιότητας, αν δεν αποτελούν συνέπεια προχειρότητας, έρχονται με σκοπό να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά και μη συμφέροντα. Απόδειξη δε της καταφανούς απαξίας του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου αποτελεί και το γεγονός ότι μια τέτοια διάταξη που ευτελίζει ευθέως τα νομοθετικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας, τίθεται σε διαβούλευση με την μορφή του κατεπείγοντος, με προφανή σκοπό να περιορίσει την συντεταγμένη και ορθολογική απόκρουση των ανωτέρω αλλαγών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καταδικάζει την ανωτέρω νομοθετική πρωτοβουλία και ζητά ΑΜΕΣΑ την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του άρθρου 74 παράγραφος 1 β του ως άνω Σχεδίου Νόμου, το οποίο υποβαθμίζει ευθέως το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου και θέτει  σε κίνδυνο την υγεία του κοινού.

Ο ΠΣΔΔ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας να προστατεύσει την Δημόσια Υγεία και να συμβάλλει στην απόσυρση άμεσα, του άρθρου 74 παράγραφος 1 β του Σχεδίου Νόμου.

Ο ΠΣΔΔ, επίσης, προτείνει την κάτωθι διόρθωση/ αντικατάσταση:

“..(β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213)”.

Η Διοίκηση του ΠΣΔΔ θα συνέλθει εκτάκτως την Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης και καλεί τους διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια άσκησης επαγγέλματος, μαζικά και αποφασιστικά να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική διαβούλευση στο λινκ: http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=7001.

Με εκτίμηση,Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΠρόεδροςΘ. Σιαλβέρα     Ο Γενικός ΓραμματέαςΠ. Βαραγιάννης

ΠΣΔΔ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2022: Ανακοίνωση-Υποψηφιότητες

ΠΣΔΔ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2022: Ανακοίνωση-Υποψηφιότητες

Οι εκλογές του Π.Σ.Δ.Δ. θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 σε συγκεκριμένο χώρο του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του 3ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους. Οι ώρες διεξαγωγής των εκλογών ορίστηκαν να είναι από τις 10:00 έως τις 16:00.

ΠΣΔΔ: Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής-Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Δυσθρεψία

O Π.Σ.Δ.Δ. με την Ομάδα του Ειδικών Κλινικής Διατροφής και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN) ως μέλη του ONCA (Optimal Nutrition Care for All) συμμετέχουν στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη δυσθρεψία (Malnutrition Awareness Week,2022).

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους- Έναρξη εγγραφών

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους- Έναρξη εγγραφών

Το 3ο Συμπόσιο της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Π.Σ.Δ.Δ. είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν όλες οι νεότερες εξελίξεις σε αυτό το επιστημονικό επιστητό, αλλά και ευκαιρία για διεπιστημονικό διάλογο και αλληλεπίδραση.