ΔΤ για το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων/Diet Pass

Με ικανοποίηση είδαμε πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο που αφορούν στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας (https://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/11342-ethniko-programma-prolhpshs-kai-katapolemhshs-ths-paxysarkias-enhlikwn). Η πάγια θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων αναφορικά με την παχυσαρκία είναι ότι η διαχείριση και η πρόληψη της απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία στην οποία ο πτυχιούχος αδειοδοτημένος διαιτολόγος-διατροφολόγος συνεισφέρει ως ο πλέον ειδικός επιστήμονας σε θέματα διατροφικής φροντίδας.

Χαρακτηριστικά έχουμε πραγματοποιήσει καμπάνιες ενημέρωσης, ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια & προς το κοινό, καθώς και συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς προκειμένου να τονίσουμε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να ληφθούν άμεσα μέτρα από πλευράς πολιτείας, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση τον καίριο ρόλο που κατέχει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος ως ο επαγγελματίας υγείας αρμόδιος να διαχειριστεί ζητήματα διατροφής και ο αποκλειστικά υπεύθυνος να καταρτίσει το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, υποστηρίζοντας έτσι τα άτομα με υπερβαρότητα και παχυσαρκία στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν το βάρος τους.

Το πιο πρόσφατο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (2021-2025), αναφέρει ρητά ότι εντός των στόχων του για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, είναι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δίχως να κάνει λεπτομερή αναφορά για το πώς αυτό θα γίνει πράξη.

Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε καταρχήν θετικοί σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, ωστόσο επιθυμούμε  να ξεκαθαρίσουμε ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία και δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, διατηρούμε μία στάση αναμονής, μέχρις ότου δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου και το πώς αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί, όπως για παράδειγμα ποιοι/ πόσοι διαιτολόγοι θα συμμετάσχουν και με ποιους όρους. Βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με φορείς και παράλληλα επιθυμούμε να έχουμε ένα ουσιαστικό δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας προς την κατεύθυνση αυτή, θέτοντας στη διάθεσή του τις δυνάμεις μας για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο ΠΣΔΔ συμμετέχει πάντα ενεργά σε προσπάθειες & δράσεις που στόχο έχουν μία καθολική αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας συνεργαζόμενος με άλλους επαγγελματίες υγείας, αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και επιστημονικές εταιρείες, και για μία ακόμα φορά δηλώνει έτοιμος να δώσει το παρόν.

Επιδίωξή μας είναι να συστρατευθούμε για να κερδηθεί το στοίχημα της αντιμετώπισης της παιδικής και ενήλικης παχυσαρκίας, με σεβασμό στον καίριο και διακριτό ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Με τιμή,

Τα μέλη του Δ.Σ.

 

Διαβάστε Επίσης

Δελτίο Τύπου – Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ
10 Ιουλίου, 2024

Δελτίο Τύπου – Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων είχε την τιμή να συμμετάσχει στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ που πραγματοποιήθηκε 2-7 Ιουλίου στο ΣΕΦ, κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Ο ΠΣΔΔ συμμετείχε με δικό του περίπτερο στο fan zone, στο πλαίσιο των κοινωνικών ενεργειών του τουρνουά, σε συνεργασία με την ΕΟΚ και το FIBA Foundation οι οποίες

Παρουσία του ΠΣΔΔ στα διεθνή βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards για το Ελαιόλαδο.
5 Ιουλίου, 2024

Παρουσία του ΠΣΔΔ στα διεθνή βραβεία Olympia Health & Nutrition Awards για το Ελαιόλαδο.

Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, ο Δρ. Παναγιώτης ΒαραγιάννηςΕιδ. Γραμματέας Νομικών/Οργανωτικών Θεμάτων του ΠΣΔΔ παραβρέθηκε στην 9η τελετή απονομής των βραβείων ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας Olympia Health & Nutrition Awards που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου στην Αθήνα, από τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (World Olive Center for Health, WOCH).

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ! 2-7 Ιουλίου 2024
13 Ιουνίου, 2024

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ! 2-7 Ιουλίου 2024

ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα είναι παρών στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα που φιλοξενεί η χώρα μας.

Designed by porcupine colors | Developed by