Επιστολή Π.Σ.Δ.Δ. για απαλλαγή από ΦΠΑ και νέο φορολογικό νομοσχέδιο προς Υπουργό κο. Χατζηδάκη και Υφυπουργό Οικονομικών κο. Θεοχάρη

Σήμερα, 13-11-2023 απεστάλη η παρακάτω επιστολή εκ μέρους του Π.Σ.Δ.Δ. στον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών κατόπιν του νέου νομοσχεδίου «Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Ο Π.Σ.Δ.Δ. έχει διαχρονικά πραγματοποιήσει αιτήματα για την απαλλαγή Φ.Π.Α. και πρόσφατα πραγματοποίησε σχετική συνάντηση με τον Διευθυντή του Υφυπουργού Οικονομικών.

Αξιότιμοι Κύριοι,

Σε συνέχεια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου «Μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», θα θέλαμε όπως και άλλοι κλάδοι να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για το οικονομικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από θέματα που μας απασχολούν έντονα ως κλάδο. Χαρακτηριστικά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος μας έχει διαχρονικά πραγματοποιήσει αιτήματα στο Υπουργείο Οικονομικών για την απαλλαγή Φ.Π.Α. κατά το άρθρο 22 του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για το επάγγελμα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, καθότι αποτελεί ένα από τα κατεξοχήν παραϊατρικά επαγγέλματα και οι υπηρεσίες των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων ανήκουν σαφώς στις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος.

Μάλιστα, σε πιο πρόσφατη συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Δ.Δ. με τον Διευθυντή του Υφυπουργού Οικονομικών το αίτημα μας αναγνωρίστηκε ως δίκαιο και προωθήθηκε στην Α.Α.Δ.Ε. με σχετική επιστολή. Η ενημέρωση που είχαμε εκ των υστέρων ήταν πως το αίτημα απορρίφθηκε, γεγονός που μας εξέπληξε αρνητικά. Ωστόσο, ελπίζουμε για επαναξιολόγηση του ζητήματος, δεδομένου ότι ενημερωθήκαμε πως θα προωθηθεί στον Υπουργό.  

Είναι επίσης καθόλα αποδεκτό ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με κεντρικό άξονα τη διατροφή αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας. Πρέπει να τονιστεί εκ νέου ακόμη ότι κάθε επένδυση στην υγεία, στην ισορροπημένη διατροφή και στους διαιτολόγους διατροφολόγους αποτελεί μια δια βίου επένδυση στην στρατηγική δημόσιας υγείας, η οποία εκτός από αποτελεσματική  είναι και οικονομικά αποδοτική.

Η συμβουλευτική από τον διαιτολόγο έχει διάφορα κοινωνικά οφέλη. Η υγεία του ασθενούς (και της ευρύτερης οικογένειάς του) βελτιώνεται, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να αποφευχθεί ή να μειωθεί, ενώ η παραγωγικότητα στην εργασία αυξάνεται. Η θεραπεία για παράδειγμα των ασθενών με παχυσαρκία και των συνοδών αυτής παθήσεων δημιουργούν κοινωνικά οφέλη από 0,4 έως 1,9 δισ. ευρώ σε περίοδο 5 ετών. Μάλιστα, για κάθε 1€ που δαπανάται για τη διατροφική συμβουλευτική των ασθενών αυτών, η κοινωνία εισπράττει πίσω καθαρό ποσό 14-63 € σε αντάλλαγμα.. Κατά συνέπεια η όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη πρόσβαση του πληθυσμού στους κατεξοχήν αρμόδιους επιστήμονες που είναι οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, εξυπηρετεί τόσο μία ορθολογική δημοσιονομική πολιτική και κυρίως μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πληθυσμού.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ζητούμε να αφουγκραστείτε το δίκαιο αίτημά μας για επαναξιολόγηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ, καθώς και τις έντονες ενστάσεις μας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που με πλήρη επίγνωση σας γνωρίζουμε ότι θα οδηγήσει σε οικονομικό και επαγγελματικό αδιέξοδο μεγάλο αριθμό συναδέλφων που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Με εκτίμηση,

Για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,
Η Πρόεδρος: Πρεβέντη Φανή
Ο Γεν. Γραμματέας: Παξιμαδάς Χρήστος

 

Διαβάστε Επίσης

Το γραφείο μας θα παραμείνει κλειστό 7-8/12/2023
7 Δεκεμβρίου, 2023

Το γραφείο μας θα παραμείνει κλειστό 7-8/12/2023

Το τηλέφωνο επικοινωνίας του Συλλόγου δε θα λειτουργήσει 7-12-2023 και 8-12-2023, λόγω της παρουσίας μας στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής και Διαιτολογίας. Παρακαλούμε για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με το συνέδριο όπως απευθύνεστε στο info@hdacongress.gr. Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα μπορείτε να επικοινωνείτε μέσω email στο info@hda.gr

Συμμετοχή του ΠΣΔΔ στην τελετή έναρξης του 31ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) που πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Δεκεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.
4 Δεκεμβρίου, 2023

Συμμετοχή του ΠΣΔΔ στην τελετή έναρξης του 31ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) που πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Δεκεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

Συμμετοχή του ΠΣΔΔ στην τελετή έναρξης του 31ου Ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ)

Κάλεσμα για συμμετοχή στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
24 Νοεμβρίου, 2023

Κάλεσμα για συμμετοχή στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων σας καλεί να πάρετε ενεργά μέρος στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής” και ιδιαίτερα για τις διατάξεις που προβλέπονται από το Άρθρο 13 “Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος”, ακολουθώντας τον σύνδεσμο και χρησιμοποιώντας το κείμενο…

Designed by porcupine colors | Developed by