Επιστολή Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων σχετικά με την «Συγκρότηση και Ορισμό Μελών στην Ομάδα Εργασίας για τη θεσμοθέτηση της Διαιτολογικής Πράξης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)»

Δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά μετά τη χθεσινή δημοσίευση στη διαύγεια του εγγράφου που αφορά στη “Συγκρότηση και ορισμός μελών στην Ομάδα Εργασίας για τη θεσμοθέτηση της Διαιτολογικής Πράξης, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)” θέλουμε να χαιρετίσουμε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να ασχοληθεί συστηματικά με ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

Ο ορισμός της διαιτολογικής πράξης αποτελεί εδώ και χρόνια για τον Π.Σ.Δ.Δ. μία από τις βασικές προτεραιότητες. Ήδη από το 2014 ο Π.Σ.Δ.Δ. ασχολείται σε συνεργασία με το ΚΕ.Σ.Υ. και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία σχετικά.

Αν και η προώθηση του θέματος και η σύσταση εκ νέου επιτροπής ΚΕ.Σ.Υ. είναι αδιαμφισβήτητα μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση οφείλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με 2 βασικά σημεία:

1. Δίχως να θέλουμε να θίξουμε κανένα μέλος της επιτροπής, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο κλάδος των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο οποίος είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος και αρμόδιος σε θέματα Διαιτολογικής Πράξης δεν εκπροσωπείται επίσημα στην Επιτροπή. Όπως αναφέραμε και παραπάνω την περίοδο 2015-2016 είχε συσταθεί Επιτροπή Διαιτολογικής Πράξης με Πρόεδρο την τότε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και νυν Καθηγήτρια Α ́ Βαθμίδας κα Μαρία Γιαννακούλια, η οποία είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και έχει συμμετάσχει σε επιτροπές ΚΕ.Σ.Υ. ως εμπειρογνώμων αλλά είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κλάδος των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων οφείλει να συμμετάσχει στις εργασίες της Ομάδας και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Προβληματιζόμαστε επίσης για την απουσία αναφοράς στην προϋπάρχουσα επιτροπή και τα πορίσματα της τα οποία υπήρχαν αναρτημένα στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας και τα οποία θα βρείτε συνημμένα εδώ (Υπόμνημα). Τα πορίσματα της προηγούμενης επιτροπής όπως αυτά είχαν παρουσιαστεί στο ΚΕ.Σ.Υ. λαμβάνουν υπόψη όλα τα νομοθετήματα διαθέσιμα έως το 2016 για τον ορισμό του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου και τα επαγγελματικά του δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι το έργο της παρούσας Επιτροπής θα επωφελούνταν από τις προηγούμενες εκθέσεις και ως εκ τούτου ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν υπόψη.

Κατά συνέπεια οφείλουμε να ενημερώσουμε την Επιτροπή αλλά και τα μέλη μας καθώς και την ευρύτερη κοινότητα των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε να προασπίσουμε τον ουσιαστικό ρόλο του διαιτολόγου- διατροφολόγου ως επιστήμονα επαγγελματία υγείας και να υπερασπιστούμε την επαγγελματική υπόληψη και αξιοπρέπεια όλων των συναδέλφων.

Ο Π.Σ.Δ.Δ. παραμένει στην διάθεση της Επιτροπής για τυχόν διευκρινήσεις και περαιτέρω συνομιλίες και ελπίζει σε μια εποικοδομητική συνεργασία που θα προωθήσει την διεπιστημονική συνεργασία προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή

 

Διαβάστε Επίσης

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ! 2-7 Ιουλίου 2024
13 Ιουνίου, 2024

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ! 2-7 Ιουλίου 2024

ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα είναι παρών στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα που φιλοξενεί η χώρα μας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ με τίτλο «Αγωγή Υγείας- Health Education»
12 Ιουνίου, 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ με τίτλο «Αγωγή Υγείας- Health Education»

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) των ΤμημάτωνΕπιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας και Ιατρικής τουΠανεπιστημίου Πατρών παρέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «ΑγωγήΥγείας» [Master of Science (MSc) in “Health Education”] (ΦΕΚ 542 τ. Β’ 26/01/2024). Ηχρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών(ΔΜΣ)«Αγωγή Υγείας» ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα (μονοετές). Η φοίτηση

Training courses on the low FODMAP diet
28 Μαΐου, 2024

Training courses on the low FODMAP diet

To date, King’s College London has trained over 1,000 dietitians from across Europe on the latest evidence and dietetic practice in the low FODMAP diet. All King’s courses are based on the research evidence and delivered by world-leading experts in dietetic and medical management of IBS, IBD and other gut disorders, including: The URL link

Designed by porcupine colors | Developed by