Επιστολή Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων σχετικά με την «Συγκρότηση και Ορισμό Μελών στην Ομάδα Εργασίας για τη θεσμοθέτηση της Διαιτολογικής Πράξης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)»

Δείχνοντας άμεσα αντανακλαστικά μετά τη χθεσινή δημοσίευση στη διαύγεια του εγγράφου που αφορά στη “Συγκρότηση και ορισμός μελών στην Ομάδα Εργασίας για τη θεσμοθέτηση της Διαιτολογικής Πράξης, του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.)” θέλουμε να χαιρετίσουμε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να ασχοληθεί συστηματικά με ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

Ο ορισμός της διαιτολογικής πράξης αποτελεί εδώ και χρόνια για τον Π.Σ.Δ.Δ. μία από τις βασικές προτεραιότητες. Ήδη από το 2014 ο Π.Σ.Δ.Δ. ασχολείται σε συνεργασία με το ΚΕ.Σ.Υ. και την εκάστοτε πολιτική ηγεσία σχετικά.

Αν και η προώθηση του θέματος και η σύσταση εκ νέου επιτροπής ΚΕ.Σ.Υ. είναι αδιαμφισβήτητα μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση οφείλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με 2 βασικά σημεία:

1. Δίχως να θέλουμε να θίξουμε κανένα μέλος της επιτροπής, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο κλάδος των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ο οποίος είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος και αρμόδιος σε θέματα Διαιτολογικής Πράξης δεν εκπροσωπείται επίσημα στην Επιτροπή. Όπως αναφέραμε και παραπάνω την περίοδο 2015-2016 είχε συσταθεί Επιτροπή Διαιτολογικής Πράξης με Πρόεδρο την τότε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και νυν Καθηγήτρια Α ́ Βαθμίδας κα Μαρία Γιαννακούλια, η οποία είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και έχει συμμετάσχει σε επιτροπές ΚΕ.Σ.Υ. ως εμπειρογνώμων αλλά είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κλάδος των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων οφείλει να συμμετάσχει στις εργασίες της Ομάδας και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Προβληματιζόμαστε επίσης για την απουσία αναφοράς στην προϋπάρχουσα επιτροπή και τα πορίσματα της τα οποία υπήρχαν αναρτημένα στον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας και τα οποία θα βρείτε συνημμένα εδώ (Υπόμνημα). Τα πορίσματα της προηγούμενης επιτροπής όπως αυτά είχαν παρουσιαστεί στο ΚΕ.Σ.Υ. λαμβάνουν υπόψη όλα τα νομοθετήματα διαθέσιμα έως το 2016 για τον ορισμό του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου και τα επαγγελματικά του δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι το έργο της παρούσας Επιτροπής θα επωφελούνταν από τις προηγούμενες εκθέσεις και ως εκ τούτου ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν υπόψη.

Κατά συνέπεια οφείλουμε να ενημερώσουμε την Επιτροπή αλλά και τα μέλη μας καθώς και την ευρύτερη κοινότητα των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε να προασπίσουμε τον ουσιαστικό ρόλο του διαιτολόγου- διατροφολόγου ως επιστήμονα επαγγελματία υγείας και να υπερασπιστούμε την επαγγελματική υπόληψη και αξιοπρέπεια όλων των συναδέλφων.

Ο Π.Σ.Δ.Δ. παραμένει στην διάθεση της Επιτροπής για τυχόν διευκρινήσεις και περαιτέρω συνομιλίες και ελπίζει σε μια εποικοδομητική συνεργασία που θα προωθήσει την διεπιστημονική συνεργασία προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή

 

Διαβάστε Επίσης

ΑΓΓΕΛΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ Π.Σ.Δ.Δ.
31 Ιανουαρίου, 2024

ΑΓΓΕΛΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ Π.Σ.Δ.Δ.

Αν θέλετε να γίνετε μέλος της ομάδας του επίσημου επιστημονικού περιοδικού για τη Διαιτολογία και τη Διατροφή του Π.Σ.Δ.Δ., μπορείτε να μας στείλετε το βιογραφικό σας!

Αγγελία για διαιτολόγο-διατροφολόγο
26 Ιανουαρίου, 2024

Αγγελία για διαιτολόγο-διατροφολόγο

Ζητείται διατροφολόγος για συνεργασία με ιατρεία (αλλεργιολογικό και παιδιατρικό) στο Περιστέρι.

Δελτίο Τύπου 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας
18 Ιανουαρίου, 2024

Δελτίο Τύπου 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων- Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), με τη συμμετοχή περισσότερων από 2000 συνέδρων, αριθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Designed by porcupine colors | Developed by