H σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της απώλειας μυϊκού ιστού

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο της μυϊκής μάζας για την επίτευξη και διατήρηση καλής υγείας, καθώς και για τη βέλτιστη διαχείριση και πορεία πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Παράλληλα η απώλειά της έχει συσχετιστεί με διαταραγμένη ποιότητα ζωής, μειωμένη λειτουργικότητα και κινητικότητα, αύξηση του κινδύνου περιεγχειρητικών επιπλοκών και παράταση του χρόνου νοσηλείας με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας, καθώς και αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας.

Η διατροφή αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Μέσω της παροχής των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά τόσο στην πρόληψη της απώλειας μυϊκού ιστού όσο και στην αντιμετώπιση της μειωμένης μυϊκής μάζας.

Έχοντας, λοιπόν, στόχο την έγκυρη ενημέρωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας και του κοινού για την ιδιαίτερη σημασία της, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής παρουσιάζουν μεταφρασμένο και μεταγλωττισμένο το παρακάτω βίντεο, θέλοντας να αναδείξουν, με λόγο άμεσο και κατανοητό, τη σημασία της διατροφής στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.  

Το πρωτότυπο βίντεο σχεδιάστηκε από την Dr. Carla Prado (Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Alberta στον Καναδά) και την ομάδα της, σε μια προσπάθεια εκπαίδευσης για τη σημασία των ανωτέρω, βασισμένοι σε δεδομένα, που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα παρόμοιων εκπαιδευτικών βίντεο για τη μετάδοση γνώσης και πληροφορίας.  

Στο βίντεο υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, η ιδιαίτερη σημασία της αξιολόγησης της μυϊκής μάζας, χωρίς να εστιάζουμε μόνο στο σωματικό βάρος και το «φαίνεσθαι»! Παράλληλα, καταδεικνύεται ο καίριος ρόλος της διατροφής και τονίζεται, ότι δεν θα πρέπει να παραμελείται! 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Καθηγήτρια Dr. Carla Prado για την άψογη συνεργασία μας στην υλοποίηση του βίντεο και επίσης όλους τους χορηγούς για την υποστήριξη αυτής της δράσης!

Όπως αναφέρει και η δημιουργός του βίντεο Καθηγήτρια Dr. Carla Prado «Παρακαλούμε κοινοποιήστε και βοηθήστε μας στη διάδοση του μηνύματος αυτού».

 

Read also

Ιστορική στιγμή για τον κλάδο των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΝΠΔΔ “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
2 Μαΐου, 2025

Ιστορική στιγμή για τον κλάδο των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΝΠΔΔ “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) χαιρετίζει με συγκίνηση και υπερηφάνεια την ιστορική ψήφιση του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί τη σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”. Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για τον κλάδο, που επισφραγίζει δεκαετίες διεκδικήσεων για την αναγνώριση, την θωράκιση και την ενίσχυση του επαγγέλματος, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διασφάλιση

Ψηφίστηκε η ίδρυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την Επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος”
30 Απριλίου, 2025

Ψηφίστηκε η ίδρυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την Επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος”

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, καθώς, μετά από χρόνια επίμονων προσπαθειών, ψηφίστηκε στη Βουλή η ίδρυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος”. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτή τη σημαντική νομοθετική εξέλιξη, η οποία

Διατροφικές συστάσεις για τον πληθυσμό στην Ελλάδα- Ερωτηματολόγιο καταγραφής προτεραιοτήτων
28 Απριλίου, 2025

Διατροφικές συστάσεις για τον πληθυσμό στην Ελλάδα- Ερωτηματολόγιο καταγραφής προτεραιοτήτων

Η Εθνική Επιτροπή Διατροφής, η οποία αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας και συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Α1β/Γ.Π. οικ. 17166/21.03.2024 Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, ανέλαβε τη σύνταξη επικαιροποιημένων εθνικών διατροφικών συστάσεων για τις εξής ομάδες του πληθυσμού: (α) Βρέφη, παιδιά και έφηβοι, (β) Ενήλικες, (γ) Γυναίκες, σε διάφορα στάδια της ζωής (αναπαραγωγική

Designed by porcupine colors | Developed by