H σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της απώλειας μυϊκού ιστού

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο της μυϊκής μάζας για την επίτευξη και διατήρηση καλής υγείας, καθώς και για τη βέλτιστη διαχείριση και πορεία πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Παράλληλα η απώλειά της έχει συσχετιστεί με διαταραγμένη ποιότητα ζωής, μειωμένη λειτουργικότητα και κινητικότητα, αύξηση του κινδύνου περιεγχειρητικών επιπλοκών και παράταση του χρόνου νοσηλείας με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας, καθώς και αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας.

Η διατροφή αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Μέσω της παροχής των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά τόσο στην πρόληψη της απώλειας μυϊκού ιστού όσο και στην αντιμετώπιση της μειωμένης μυϊκής μάζας.

Έχοντας, λοιπόν, στόχο την έγκυρη ενημέρωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας και του κοινού για την ιδιαίτερη σημασία της, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής παρουσιάζουν μεταφρασμένο και μεταγλωττισμένο το παρακάτω βίντεο, θέλοντας να αναδείξουν, με λόγο άμεσο και κατανοητό, τη σημασία της διατροφής στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.  

Το πρωτότυπο βίντεο σχεδιάστηκε από την Dr. Carla Prado (Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Alberta στον Καναδά) και την ομάδα της, σε μια προσπάθεια εκπαίδευσης για τη σημασία των ανωτέρω, βασισμένοι σε δεδομένα, που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα παρόμοιων εκπαιδευτικών βίντεο για τη μετάδοση γνώσης και πληροφορίας.  

Στο βίντεο υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, η ιδιαίτερη σημασία της αξιολόγησης της μυϊκής μάζας, χωρίς να εστιάζουμε μόνο στο σωματικό βάρος και το «φαίνεσθαι»! Παράλληλα, καταδεικνύεται ο καίριος ρόλος της διατροφής και τονίζεται, ότι δεν θα πρέπει να παραμελείται! 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Καθηγήτρια Dr. Carla Prado για την άψογη συνεργασία μας στην υλοποίηση του βίντεο και επίσης όλους τους χορηγούς για την υποστήριξη αυτής της δράσης!

Όπως αναφέρει και η δημιουργός του βίντεο Καθηγήτρια Dr. Carla Prado «Παρακαλούμε κοινοποιήστε και βοηθήστε μας στη διάδοση του μηνύματος αυτού».

 

Διαβάστε Επίσης

01/12 Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση Ε.Ο.Σ.-ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ. σε συνεργασία με Π.Σ.Δ.Δ. «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ»
11:58 πμ

01/12 Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση Ε.Ο.Σ.-ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ. σε συνεργασία με Π.Σ.Δ.Δ. «ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ»

Η Διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ. – ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.) στο πλαίσιο του Γ’ Κύκλου Διαδικτυακών Ενημερωτικών Εκδηλώσεων με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, διοργανώνει διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:
«ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΠΑΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ», Διεξαγωγή: Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021, Ώρα:18.30 – 20.30

“STOP – Best-ReMaP Joint Conference on Policy Solutions for Childhood Obesity”, Σλοβενία, 17-18 Νοεμβρίου 2021.
10:24 πμ

“STOP – Best-ReMaP Joint Conference on Policy Solutions for Childhood Obesity”, Σλοβενία, 17-18 Νοεμβρίου 2021.

Ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Δ.Δ. Παναγιώτης Βαραγιάννης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μετά από πρόσκληση, παρακολούθησε διαδικτυακά το διήμερο συνέδριο: “STOP – Best-ReMaP Joint Conference on Policy Solutions for Childhood Obesity” το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας στις 17-18 Νοεμβρίου 2021.

Το διαδικτυακό 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας, 9-12 Δεκεμβρίου 2021, είναι γεγονός!
10:01 πμ

Το διαδικτυακό 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας, 9-12 Δεκεμβρίου 2021, είναι γεγονός!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι φέτος ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) διοργανώνει διαδικτυακά το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής & Διαιτολογίας στις 9-12 Δεκεμβρίου 2021, και να μοιραστούμε μαζί σας το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου που είναι διαθέσιμο σε διαδραστική μορφή. 

Designed by porcupine colors | Developed by