H σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της απώλειας μυϊκού ιστού

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο της μυϊκής μάζας για την επίτευξη και διατήρηση καλής υγείας, καθώς και για τη βέλτιστη διαχείριση και πορεία πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Παράλληλα η απώλειά της έχει συσχετιστεί με διαταραγμένη ποιότητα ζωής, μειωμένη λειτουργικότητα και κινητικότητα, αύξηση του κινδύνου περιεγχειρητικών επιπλοκών και παράταση του χρόνου νοσηλείας με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας, καθώς και αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας.

Η διατροφή αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Μέσω της παροχής των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά τόσο στην πρόληψη της απώλειας μυϊκού ιστού όσο και στην αντιμετώπιση της μειωμένης μυϊκής μάζας.

Έχοντας, λοιπόν, στόχο την έγκυρη ενημέρωση, αλλά και την ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας και του κοινού για την ιδιαίτερη σημασία της, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής παρουσιάζουν μεταφρασμένο και μεταγλωττισμένο το παρακάτω βίντεο, θέλοντας να αναδείξουν, με λόγο άμεσο και κατανοητό, τη σημασία της διατροφής στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.  

Το πρωτότυπο βίντεο σχεδιάστηκε από την Dr. Carla Prado (Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Alberta στον Καναδά) και την ομάδα της, σε μια προσπάθεια εκπαίδευσης για τη σημασία των ανωτέρω, βασισμένοι σε δεδομένα, που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα παρόμοιων εκπαιδευτικών βίντεο για τη μετάδοση γνώσης και πληροφορίας.  

Στο βίντεο υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, η ιδιαίτερη σημασία της αξιολόγησης της μυϊκής μάζας, χωρίς να εστιάζουμε μόνο στο σωματικό βάρος και το «φαίνεσθαι»! Παράλληλα, καταδεικνύεται ο καίριος ρόλος της διατροφής και τονίζεται, ότι δεν θα πρέπει να παραμελείται! 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Καθηγήτρια Dr. Carla Prado για την άψογη συνεργασία μας στην υλοποίηση του βίντεο και επίσης όλους τους χορηγούς για την υποστήριξη αυτής της δράσης!

Όπως αναφέρει και η δημιουργός του βίντεο Καθηγήτρια Dr. Carla Prado «Παρακαλούμε κοινοποιήστε και βοηθήστε μας στη διάδοση του μηνύματος αυτού».

 

Διαβάστε Επίσης

Συμμετοχή του Π.Σ.Δ.Δ. στην επιστημονική συνάντηση “Nutrition Academy”
10:41 πμ

Συμμετοχή του Π.Σ.Δ.Δ. στην επιστημονική συνάντηση “Nutrition Academy”

O Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων με χαρά σας ανακοινώνει τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης “Nutrition Academy” σε συνεργασία με την Τουρκική Εταιρεία Κλινικής Εντερικής & Παρεντερικής Διατροφής (KEPAN).

Κάλεσμα για Εθελοντές/ριες στο Greece Race for the Cure®
7:15 μμ

Κάλεσμα για Εθελοντές/ριες στο Greece Race for the Cure®

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), υποστηρίζει την οργάνωση του Greece Race for the Cure®, του μεγαλύτερου αθλητικού event με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα.

Σταθερή ελληνική συμμετοχή του ΕΦΕΤ στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood, που φέτος επιστρέφει σε ακόμη περισσότερες χώρες! Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ
9:29 μμ

Σταθερή ελληνική συμμετοχή του ΕΦΕΤ στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood, που φέτος επιστρέφει σε ακόμη περισσότερες χώρες! Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EuropeanFood Safety Authority, EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της Ε.Ε. εγκαινιάζουν για τρίτη χρονιά την επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο #EUChooseSafeFood. Η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς συμπεριλαμβάνει 16 χώρες. Στην Ελλάδα, όπου η εκστρατεία τρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, την στηρίζει δυναμικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης τροφίμων. 

Designed by porcupine colors | Developed by