Κάλεσμα για συμμετοχή στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων σας καλεί να πάρετε ενεργά μέρος στη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο “Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής” και ιδιαίτερα για τις διατάξεις που προβλέπονται από το Άρθρο 13 “Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος”, ακολουθώντας τον σύνδεσμο και χρησιμοποιώντας το παρακάτω κείμενο:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι προφανές πως ο Σύλλογος μας στηρίζει την προσπάθεια κάθε Κυβέρνησης να εξαλείψει την φοροδιαφυγή, πλην όμως, το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να αφήνει εκτός τους πραγματικούς φοροδιαφεύγοντες και θέτει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μετά κόπων και βασάνων, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, προσπαθούν να επιβιώσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια για την συντήρηση και την επιβίωση τους. Ειδικότερα, με το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται ένας ενιαίος τρόπος υπολογισμού του φορολογητέου κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του αν δραστηριοποιούνται σε παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα ή παροχή υπηρεσιών, ενώ η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητας άσκησης των επαγγελμάτων. Η επιλογή του ετήσιου κατώτατου μισθού ως βάση για τον υπολογισμό του ελάχιστου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σε κάθε περίπτωση λανθασμένη, αφού το Κράτος αντί να αναζητήσει πραγματικά δεδομένα ανά εμπορικό κλάδο, προβαίνει αυθαιρέτως στην ταύτιση δύο εντελώς διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων, των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών. Σε ότι αφορά την προσαύξηση του τεκμαρτού κέρδους, βασίζεται η φορολογική υποχρέωση εκάστου ελεύθερου επαγγελματία από το τζίρο των συναδέλφων του, δημιουργώντας έτσι φορολογικά αντικίνητρα, ενώ παράλληλα με τον τρόπο αυτό τιμωρούνται οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες. Η αναφερόμενη δε στο νομοσχέδιο ανατροπή των τεκμηρίων καθίσταται σχεδόν απίθανη, ενώ οι απαλλαγές και τα εισοδήματα που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Εν κατακλείδι, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων εκτιμά πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί αβίαστα σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και αφανισμό τους πιο αδύναμους οικονομικά ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Σύλλογος μας χαρακτηρίζει αναγκαία την λήψη μέτρων για το διαχρονικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής, ωστόσο αυτά δεν πρέπει να έχουν τη μορφή τιμωρίας, θεωρώντας πως απαιτείται η θέσπιση ενός δίκαιου και ισοβαρή φορολογικού νόμου, όπου θα προωθείται το μοντέλο των στοχευμένων ελέγχων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και ουσιαστικών κινήτρων για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.

 

Διαβάστε Επίσης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ με τίτλο «Αγωγή Υγείας- Health Education»
12 Ιουνίου, 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ με τίτλο «Αγωγή Υγείας- Health Education»

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) των ΤμημάτωνΕπιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας και Ιατρικής τουΠανεπιστημίου Πατρών παρέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «ΑγωγήΥγείας» [Master of Science (MSc) in “Health Education”] (ΦΕΚ 542 τ. Β’ 26/01/2024). Ηχρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών(ΔΜΣ)«Αγωγή Υγείας» ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα (μονοετές). Η φοίτηση

Training courses on the low FODMAP diet
28 Μαΐου, 2024

Training courses on the low FODMAP diet

To date, King’s College London has trained over 1,000 dietitians from across Europe on the latest evidence and dietetic practice in the low FODMAP diet. All King’s courses are based on the research evidence and delivered by world-leading experts in dietetic and medical management of IBS, IBD and other gut disorders, including: The URL link

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ
16 Μαΐου, 2024

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από Παρασκευή 17/05/2024 έως και Τρίτη 21/05/2024 η Γραμματεία του Συλλόγου θα παραμείνει κλειστή. Για οτιδήποτε μπορείτε να στείλετε email στο info@hda.gr. Ευχαριστούμε.

Designed by porcupine colors | Developed by