ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και δεν παίζουμε με την πείνα μας…

Καθώς όλος ο πλανήτης προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού και της ασθένειας COVID-19, οι περισσότεροι από εμάς αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος. Όταν δημιουργούνται αγχωτικές συνθήκες τέτοιου μεγέθους συχνά εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι το λεγόμενο «συναισθηματικό» φαγητό, όπου αυξάνεται η κατανάλωση τροφής σε μια συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια να κατασταλούν ή να μετριαστούν τα αρνητικά συναισθήματα. Μάλιστα, εδώ που φτάσαμε, όπου τα αρνητικά νέα συνδυάζονται και με έναν ιστορικά πρωτοφανή περιορισμό στο σπίτι μας, το «συναισθηματικό» φαγητό και η «συναισθηματική» πείνα βρίσκουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος στις συνθήκες απομόνωσης.

Αν και τέτοιες συμπεριφορές πιστεύουμε συχνά ότι μπορούν να «απαλύνουν» το στρες, να μας αποσπάσουν από τη σκληρή πραγματικότητα ή και να ικανοποιήσουν τις πρόσθετες βιολογικές ανάγκες του οργανισμού εν μέσω στρες, υπάρχει σοβαρός αρνητικός αντίκτυπος. Το «συναισθηματικό» φαγητό μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αίσθημα ενοχής, σε βιολογική δυσφορία και σε αύξηση του σωματικού βάρους ενώ, δυστυχώς, οι αρχικοί στρεσογόνοι παράγοντες παραμένουν ανεξάρτητα από τη διατροφική μας συμπεριφορά. Συνεπώς, μέχρι να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά συναισθήματα που πυροδοτούν την υπερκατανάλωση τροφής, η «συναισθηματική» μας πείνα θα παραμένει ανεξέλεγκτη, πράγμα που συχνά οδηγεί σε μακροπρόθεσμη βλάβη στη σωματική και συναισθηματική υγεία μας.

Επομένως, ενώ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να διαχωρίζουμε την πραγματική από τη «συναισθηματική» ανάγκη κατανάλωσης τροφής!

Δείτε το παρακάτω infographic που ετοίμασε η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων για να εκπαιδευτείς στο πώς μπορείς να διαχωρίσεις τα δύο είδη πείνας.

 

Read also

Ο ΠΣΔΔ στις Ημέρες Καριέρας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
30 Μαΐου, 2025

Ο ΠΣΔΔ στις Ημέρες Καριέρας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολογών Διατροφολογων πάντα κοντά στη νέα γενιά Διαιτολογών! Στις 28.05.2025 ο Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ειδικός γραμματέας Οργανωτικών και Νομικών Θεμάτων του Π.Σ.Δ.Δ. πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα “Τι χρειάζεται να κάνω για να ανοίξω το διαιτολογικό μου γραφείο” στο πλαίσιο της διεξαγωγής των Ημερών Καριέρας 2025 του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Ημέρα Καριέρας – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Δυνατότητες απασχόλησης αποφοίτων σε δράσεις του συλλόγου
28 Μαΐου, 2025

Ημέρα Καριέρας – Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Δυνατότητες απασχόλησης αποφοίτων σε δράσεις του συλλόγου

Νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένες Καινοτομίες και Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Υγεία»

Νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένες Καινοτομίες και Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Υγεία»

“Εφαρμοσμένες Καινοτομίες και Ψηφιακές Τεχνολογίες στην Υγεία” master-diginhealth.uniwa.gr Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδιαστεί ειδικά για επαγγελματίες στον χώρο της υγείας, τηςδιοίκησης και της τεχνολογίας, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν σύγχρονες, πρακτικέςγνώσεις σε κρίσιμα πεδία όπως: Το ΔΠΜΣ ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, καθώςβασίζεται στις διεθνείς ερευνητικές κατευθύνσεις και στις πρακτικές που εφαρμόζονται

Designed by porcupine colors | Developed by