ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και δεν παίζουμε με την πείνα μας…

Καθώς όλος ο πλανήτης προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού και της ασθένειας COVID-19, οι περισσότεροι από εμάς αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος. Όταν δημιουργούνται αγχωτικές συνθήκες τέτοιου μεγέθους συχνά εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι το λεγόμενο «συναισθηματικό» φαγητό, όπου αυξάνεται η κατανάλωση τροφής σε μια συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια να κατασταλούν ή να μετριαστούν τα αρνητικά συναισθήματα. Μάλιστα, εδώ που φτάσαμε, όπου τα αρνητικά νέα συνδυάζονται και με έναν ιστορικά πρωτοφανή περιορισμό στο σπίτι μας, το «συναισθηματικό» φαγητό και η «συναισθηματική» πείνα βρίσκουν περισσότερο πρόσφορο έδαφος στις συνθήκες απομόνωσης.

Αν και τέτοιες συμπεριφορές πιστεύουμε συχνά ότι μπορούν να «απαλύνουν» το στρες, να μας αποσπάσουν από τη σκληρή πραγματικότητα ή και να ικανοποιήσουν τις πρόσθετες βιολογικές ανάγκες του οργανισμού εν μέσω στρες, υπάρχει σοβαρός αρνητικός αντίκτυπος. Το «συναισθηματικό» φαγητό μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αίσθημα ενοχής, σε βιολογική δυσφορία και σε αύξηση του σωματικού βάρους ενώ, δυστυχώς, οι αρχικοί στρεσογόνοι παράγοντες παραμένουν ανεξάρτητα από τη διατροφική μας συμπεριφορά. Συνεπώς, μέχρι να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά συναισθήματα που πυροδοτούν την υπερκατανάλωση τροφής, η «συναισθηματική» μας πείνα θα παραμένει ανεξέλεγκτη, πράγμα που συχνά οδηγεί σε μακροπρόθεσμη βλάβη στη σωματική και συναισθηματική υγεία μας.

Επομένως, ενώ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να διαχωρίζουμε την πραγματική από τη «συναισθηματική» ανάγκη κατανάλωσης τροφής!

Δείτε το παρακάτω infographic που ετοίμασε η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων για να εκπαιδευτείς στο πώς μπορείς να διαχωρίσεις τα δύο είδη πείνας.

 

Read also

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της ΟΕΚΔ του ΠΣΔΔ σχετικά με τη Διατροφική Διαχείριση των Νοσημάτων των Νεφρών
12 Μαΐου, 2025

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα της ΟΕΚΔ του ΠΣΔΔ σχετικά με τη Διατροφική Διαχείριση των Νοσημάτων των Νεφρών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Ομάδας Εργασίας Κλινικής Διατροφής (ΟΕΚΔ) του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), με θέμα τη Διατροφική Διαχείριση των Νοσημάτων των Νεφρών, το Σάββατο, 10 Μαΐου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Η ημερίδα συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των διαιτολόγων-διατροφολόγων με πάνω από 100 εγγραφές/συμμετοχές, αναδεικνύοντας τη σημασία της διατροφής ως βασικού πυλώνα στη

Προκήρυξη 5 Θέσεων Πρακτικής Άσκησης από τον ΠΣΔΔ και την εταιρεία ΔΕΛΤΑ
8 Μαΐου, 2025

Προκήρυξη 5 Θέσεων Πρακτικής Άσκησης από τον ΠΣΔΔ και την εταιρεία ΔΕΛΤΑ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και η εταιρεία ΔΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας τους προκηρύσσουν 5 θέσεις πρακτικής άσκησης για τους/τις φοιτητές/τριες των Τμημάτων Διατροφής & Διαιτολογίας προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Οι θέσεις αφορούν τα εξής πεδία: Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΔΕΛΤΑ στην Αθήνα και έχει διάρκεια

Ομιλία του Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Συνέδριο της ONCA στην Αθήνα
6 Μαΐου, 2025

Ομιλία του Υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στο Συνέδριο της ONCA στην Αθήνα

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε στο συνέδριο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ONCA (Optimal Nutritional Care for All), το οποίο συνδιοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων και την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN). Στην ομιλία του, παρουσίασε τις στρατηγικές και τις φιλοδοξίες της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας στην υγεία, με ιδιαίτερη

Designed by porcupine colors | Developed by