Νέα από την ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD)

Κάθε Ευρωπαίος πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση και δικαίωμα στην παροχή διατροφικής φροντίδας και συμβουλευτικής.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της 31ης ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων – European Federation of Associations of Dietitians (EFAD), που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

General meeting EFAD

Για την προώθηση αυτής της ιδέας, ο EFAD έχει προχωρήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων (ICDA), την Ευρωπαική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) και την Ευρωπαική Ομοσπονδία Διατροφολογικών Εταιριών (FENS), ενώ έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χαρτογραφήσει την παροχή διατροφικής φροντίδας σε όλα τα κράτη- μέλη του και να προωθήσει την παροχή της όπου αυτή δεν υπάρχει. Επιπλέον, ο EFAD, είναι παρόν σε σημαντικές συναντήσεις που αφορούν στην υγεία και τη διατροφή αναδεικύοντας το σημαντικό ρόλο των Διαιτολόγων και το γεγονός πως η διατροφή είναι συνυφασμένη και εξίσου σημαντικό ζήτημα με την ίδια μας την υγεία.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαικές δράσεις του EFAD μέσω του εκάστοτε Διοικητικού Συμβλουλίου και των εκπροσώπων του, όσο και με τη συμμετοχή πολλών και δραστήριων μελών του. Στη 31η Γενική συνέλευση του EFAD τον ΠΣΔΔ εκπροσώπησαν η πρόεδρος του, Δρ Θεοδώρα Ειρήνη Σιαλβέρα, και η εκπρόσωπος στον EFAD, κα Φανή Πρεβέντη. Ανάμεσα σε άλλα θέματα που τέθηκαν προς ψηφοφορία, τη θέση του Αντιπροέδρου του EFAD διατήρησε ο Δρ. Γρηγόρης Ρίσβας, μέλος και πρώην πρόεδρος του ΠΣΔΔ, ανανεώνοντας την επιτυχημένη θητεία του για άλλα 2 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η διοίκηση του EFAD ενημέρωσε τα μέλη του για νέες και διαρκείς σημαντικές του δράσεις. Ο EFAD βελτιώνει διαρκώς τις παροχές τους προς τα μέλη του, τους εθνικούς συλλόγους διαιτολόγων, όσον αφορά στη διαρκή επιμόρφωση αλλά και την ανάδειξη του ρόλου του Διαιτολόγου και της έννοιας της διατροφικής φροντίδας:

Στο meeting συμμετείχαν επίσης σημαντικοί προσκεκλημένοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και της Ευρωπαίκη Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού. Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Hans Kluge, μίλησε για το σημαντικό ρόλο του Διαιτολόγου στην προάσπιση της υγείας στην Ευρώπη, ειδικά εν μέσω των πανδημίας που έχει προκαλέσει η λοίμωξης COVID-19. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση από τον Hans Kluge – WHO Regional Director for Europe «Better food and diets for better Health – a centre piece of the WHO European Programme of Work»πατώντας εδώ.

Επίσης, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Stella Kyriakides, μίλησε για τη νέα Ευρωπαϊκή πολιτική «Farm to Fork» και για το ρόλο της υγιεινής διατροφής και βιώσιμων συστημάτων παραγωγής τροφίμων και κάλεσε τους Διαιτολόγους να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση από την Stella Kyriakides – EU Commissioner for Health and Food Safety «A farm to fork strategy for sustainable and healthy diets», πατώντας εδώ.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού, Rocco Barazzoni, εξήγησε γιατί στον τομέα της διατροφής, η δικτύωση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση από τον Rocco Barazzoni- Chairman European Society for Clinical Nutrition and Metabolism «Networking in Nutrition: now more important than ever», πατώντας εδώ.

 

Διαβάστε Επίσης

4 Φεβρουαρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου-Ο ρόλος της διατροφής και του διαιτολόγου
10:12 πμ

4 Φεβρουαρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου-Ο ρόλος της διατροφής και του διαιτολόγου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σαν σήμερα, στις 4 Φεβρουαρίου. Σκοπός της παρούσας ημέρας είναι η σχετική ευαισθητοποίηση, προκειμένου να δοθεί έμφαση τόσο στη σημασία της πρόληψης όσο και της έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης της νόσου.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2022
8:26 πμ

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2022

Το 2022 μας βρίσκει με μια συνεχιζόμενη πανδημία, συγκρούσεις, ένα κλίμα που δεν θα σταματήσει να θερμαίνεται, αυξανόμενες τιμές και διεθνείς εντάσεις. Αυτό επηρεάζει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

The EFAD Learning Library is ready to launch
11:43 πμ

The EFAD Learning Library is ready to launch

This new academic season,   the EFAD Learning Library, is officially launched.   The EFAD Learning Library will be an online resources educational platform that will host courses, podcasts, webinars and many more to come.

Designed by porcupine colors | Developed by