ΣΥΝΕΔΡΙΟ ONCA 2023

Στο συνέδριο της ΟNCA που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023 τονίστηκε ότι για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, των ασθενών και αλλά και των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Το κόστος παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε υποσιτισμένους ασθενείς αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς πανευρωπαϊκά. Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, τις αλλαγές στην τεχνολογία, την αύξηση του πληθυσμού, το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου και τις διαφορές που σχετίζονται με το φύλο. Τα κριτήρια GLIM που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του υποσιτισμού είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην καθιέρωση μιας κοινής γλώσσας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση και τη διαμόρφωση πολιτικών. Η κατανόηση των επιπτώσεων του υποσιτισμού και των επιδράσεων του στην ποιότητα ζωής των ασθενών και στην κοινωνία απαιτούν την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής.


Οι σύλλογοι ασθενών στην Ευρώπη στοχεύουν στη βελτίωση της αναγνώρισης των αναγκών των ασθενών, αλλά και στη πρωτογενή πρόληψη και την πρόληψη πολλαπλής νοσηρότητας. Οι σαφείς και οι άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας καθώς πολλοί ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν τον υποσιτισμό.


Ο υποσιτισμός ξεκινά κυρίως από το σπίτι και το 95% των ηλικιωμένων στην Ευρώπη ζουν στο σπίτι. Η αντιμετώπιση του υποσιτισμού απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία, κοινή λήψη αποφάσεων, έρευνα και αυξημένη υποστήριξη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.


Η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και η επάνδρωση των νοσοκομείων με διαιτολόγους είναι ζωτικής σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του υποσιτισμού. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού (νοσηλευτές, γιατροί και άλλες παραϊατρικές ειδικότητες) θα πρέπει να διατηρηθεί ακόμα και όταν ο ασθενής μεταβεί στο σπίτι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής υποστήριξή του ακόμα και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Τέλος, υπάρχει πλήρης έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σαρκοπενική παχυσαρκία, μια κατάσταση με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στο Συνέδριο βρέθηκε εκ μέρους του ΠΣΔΔ η Δρ. Χριστίνα Κατσαγώνη.

 

Read also

Ιστορική στιγμή για τον κλάδο των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΝΠΔΔ “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”
2 Μαΐου, 2025

Ιστορική στιγμή για τον κλάδο των Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τη σύσταση του ΝΠΔΔ “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) χαιρετίζει με συγκίνηση και υπερηφάνεια την ιστορική ψήφιση του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί τη σύσταση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου “Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος”. Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για τον κλάδο, που επισφραγίζει δεκαετίες διεκδικήσεων για την αναγνώριση, την θωράκιση και την ενίσχυση του επαγγέλματος, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διασφάλιση

Ψηφίστηκε η ίδρυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την Επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος”
30 Απριλίου, 2025

Ψηφίστηκε η ίδρυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την Επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος”

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, καθώς, μετά από χρόνια επίμονων προσπαθειών, ψηφίστηκε στη Βουλή η ίδρυση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία “Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος”. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων εκφράζει την ικανοποίησή του για αυτή τη σημαντική νομοθετική εξέλιξη, η οποία

Διατροφικές συστάσεις για τον πληθυσμό στην Ελλάδα- Ερωτηματολόγιο καταγραφής προτεραιοτήτων
28 Απριλίου, 2025

Διατροφικές συστάσεις για τον πληθυσμό στην Ελλάδα- Ερωτηματολόγιο καταγραφής προτεραιοτήτων

Η Εθνική Επιτροπή Διατροφής, η οποία αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας και συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Α1β/Γ.Π. οικ. 17166/21.03.2024 Απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, ανέλαβε τη σύνταξη επικαιροποιημένων εθνικών διατροφικών συστάσεων για τις εξής ομάδες του πληθυσμού: (α) Βρέφη, παιδιά και έφηβοι, (β) Ενήλικες, (γ) Γυναίκες, σε διάφορα στάδια της ζωής (αναπαραγωγική

Designed by porcupine colors | Developed by