ΣΥΝΕΔΡΙΟ ONCA 2023

Στο συνέδριο της ΟNCA που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023 τονίστηκε ότι για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, των ασθενών και αλλά και των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Το κόστος παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε υποσιτισμένους ασθενείς αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς πανευρωπαϊκά. Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, τις αλλαγές στην τεχνολογία, την αύξηση του πληθυσμού, το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου και τις διαφορές που σχετίζονται με το φύλο. Τα κριτήρια GLIM που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του υποσιτισμού είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην καθιέρωση μιας κοινής γλώσσας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση και τη διαμόρφωση πολιτικών. Η κατανόηση των επιπτώσεων του υποσιτισμού και των επιδράσεων του στην ποιότητα ζωής των ασθενών και στην κοινωνία απαιτούν την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής.


Οι σύλλογοι ασθενών στην Ευρώπη στοχεύουν στη βελτίωση της αναγνώρισης των αναγκών των ασθενών, αλλά και στη πρωτογενή πρόληψη και την πρόληψη πολλαπλής νοσηρότητας. Οι σαφείς και οι άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας καθώς πολλοί ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν τον υποσιτισμό.


Ο υποσιτισμός ξεκινά κυρίως από το σπίτι και το 95% των ηλικιωμένων στην Ευρώπη ζουν στο σπίτι. Η αντιμετώπιση του υποσιτισμού απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία, κοινή λήψη αποφάσεων, έρευνα και αυξημένη υποστήριξη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.


Η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και η επάνδρωση των νοσοκομείων με διαιτολόγους είναι ζωτικής σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του υποσιτισμού. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού (νοσηλευτές, γιατροί και άλλες παραϊατρικές ειδικότητες) θα πρέπει να διατηρηθεί ακόμα και όταν ο ασθενής μεταβεί στο σπίτι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής υποστήριξή του ακόμα και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Τέλος, υπάρχει πλήρης έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σαρκοπενική παχυσαρκία, μια κατάσταση με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στο Συνέδριο βρέθηκε εκ μέρους του ΠΣΔΔ η Δρ. Χριστίνα Κατσαγώνη.

 

Διαβάστε Επίσης

ΑΓΓΕΛΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ Π.Σ.Δ.Δ.
31 Ιανουαρίου, 2024

ΑΓΓΕΛΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ Π.Σ.Δ.Δ.

Αν θέλετε να γίνετε μέλος της ομάδας του επίσημου επιστημονικού περιοδικού για τη Διαιτολογία και τη Διατροφή του Π.Σ.Δ.Δ., μπορείτε να μας στείλετε το βιογραφικό σας!

Αγγελία για διαιτολόγο-διατροφολόγο
26 Ιανουαρίου, 2024

Αγγελία για διαιτολόγο-διατροφολόγο

Ζητείται διατροφολόγος για συνεργασία με ιατρεία (αλλεργιολογικό και παιδιατρικό) στο Περιστέρι.

Δελτίο Τύπου 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας
18 Ιανουαρίου, 2024

Δελτίο Τύπου 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής & Διαιτολογίας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων- Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), με τη συμμετοχή περισσότερων από 2000 συνέδρων, αριθμό που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Designed by porcupine colors | Developed by