ΣΥΝΕΔΡΙΟ ONCA 2023

Στο συνέδριο της ΟNCA που διεξήχθη τον Ιούνιο του 2023 τονίστηκε ότι για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, των ασθενών και αλλά και των παρόχων υπηρεσιών υγείας. Το κόστος παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε υποσιτισμένους ασθενείς αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς πανευρωπαϊκά. Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, τις αλλαγές στην τεχνολογία, την αύξηση του πληθυσμού, το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου και τις διαφορές που σχετίζονται με το φύλο. Τα κριτήρια GLIM που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του υποσιτισμού είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην καθιέρωση μιας κοινής γλώσσας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση και τη διαμόρφωση πολιτικών. Η κατανόηση των επιπτώσεων του υποσιτισμού και των επιδράσεων του στην ποιότητα ζωής των ασθενών και στην κοινωνία απαιτούν την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής.


Οι σύλλογοι ασθενών στην Ευρώπη στοχεύουν στη βελτίωση της αναγνώρισης των αναγκών των ασθενών, αλλά και στη πρωτογενή πρόληψη και την πρόληψη πολλαπλής νοσηρότητας. Οι σαφείς και οι άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας καθώς πολλοί ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν τον υποσιτισμό.


Ο υποσιτισμός ξεκινά κυρίως από το σπίτι και το 95% των ηλικιωμένων στην Ευρώπη ζουν στο σπίτι. Η αντιμετώπιση του υποσιτισμού απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία, κοινή λήψη αποφάσεων, έρευνα και αυξημένη υποστήριξη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.


Η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και η επάνδρωση των νοσοκομείων με διαιτολόγους είναι ζωτικής σημασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο του υποσιτισμού. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού (νοσηλευτές, γιατροί και άλλες παραϊατρικές ειδικότητες) θα πρέπει να διατηρηθεί ακόμα και όταν ο ασθενής μεταβεί στο σπίτι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής υποστήριξή του ακόμα και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Τέλος, υπάρχει πλήρης έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σαρκοπενική παχυσαρκία, μια κατάσταση με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στο Συνέδριο βρέθηκε εκ μέρους του ΠΣΔΔ η Δρ. Χριστίνα Κατσαγώνη.

 

Διαβάστε Επίσης

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ! 2-7 Ιουλίου 2024
13 Ιουνίου, 2024

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ! 2-7 Ιουλίου 2024

ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα είναι παρών στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα που φιλοξενεί η χώρα μας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ με τίτλο «Αγωγή Υγείας- Health Education»
12 Ιουνίου, 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ με τίτλο «Αγωγή Υγείας- Health Education»

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) των ΤμημάτωνΕπιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας και Ιατρικής τουΠανεπιστημίου Πατρών παρέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «ΑγωγήΥγείας» [Master of Science (MSc) in “Health Education”] (ΦΕΚ 542 τ. Β’ 26/01/2024). Ηχρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών(ΔΜΣ)«Αγωγή Υγείας» ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα (μονοετές). Η φοίτηση

Training courses on the low FODMAP diet
28 Μαΐου, 2024

Training courses on the low FODMAP diet

To date, King’s College London has trained over 1,000 dietitians from across Europe on the latest evidence and dietetic practice in the low FODMAP diet. All King’s courses are based on the research evidence and delivered by world-leading experts in dietetic and medical management of IBS, IBD and other gut disorders, including: The URL link

Designed by porcupine colors | Developed by