1/1/2021
Το πρώτο τεύχος του περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (European Federation of Associations of Dietitians – EFAD) Kompass Nutrition & Dietetics είναι γεγονός και έχει έντονη ελληνική παρουσία από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.
Όπως αναμένεται, το τεύχος αυτό έχει εκτενές αφιέρωμα στη σχέση της διατροφής με την πανδημία COVID-19. Ανάμεσα σε μια σειρά ενδιαφέροντων άρθρων, σας καλούμε να διαβάσετε τα άρθρα των Ελλήνων συναδέλφων:
Παρακάτω σας παραθέτουμε μία περίληψη του σχολιασμού άρθρου από το Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, μέλος του ΠΣΔΔ, κο Νίκο Παπασπανό: “To πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 επέφερε το πρώτο lockdown. Υπήρξαν αρκετοί περιορισμοί όπως εγκλεισμός στο σπίτι, κοινωνικός αποκλεισμός και απομόνωση. Οι περιορισμοί αυτοί είχαν σημαντικές συνέπειες στην διάθεση και στην ψυχολογία των ανθρώπων δημιουργώντας άγχος και ανία. Οι διαταραχές αυτές στη διάθεση και στην ψυχολογία προκάλεσαν αλλαγές στις διατροφικές συνήθεις όπως συνεχές τσιμπολόγημα, αύξηση του αριθμού των γευμάτων και γενικά αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης. Η αυξημένη ενεργειακή πρόσληψη σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown, οδηγούν στην αύξηση του βάρους, παράγοντα που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην έκβαση ασθενών με COVID-19. Επιπροσθέτως τα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την θνησιμότητα, όπως επίσης και σοβαρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.”
Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε το νέο περιοδικό του EFAD εδώ: https://www.karger.com/Journal/Issue/280166