Άρση της αναστολής λειτουργίας των διαιτολογικών γραφείων, βάση της θετικής γνωμοδότησης, από 24/11, της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Με νέα επιστολή του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν υπόψη, ΑΜΕΣΑ, την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, που ελήφθη κατά την 156η συνεδρίασή της, στις 24/11/2020, έπειτα από τη σχετική θετική εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, αναφορικά με το αίτημα του Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων για την άρση αναστολής λειτουργίας των διαιτολογικών γραφείων.

Επισημαίνουμε στα αρμόδια Υπουργεία ότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής ενέκριναν ομόφωνα: «Την ισχυρή σύσταση για διαδικτυακές συνεδριάσεις και μόνο αν κρίνεται απολύτως απαραίτητο, να επιτρέπεται η δια ζώσης παρουσία και με την προϋπόθεση ότι δεν λειτουργούν τα διαιτολογικά γραφεία, σε χώρο ινστιτούτων αισθητικής.» Επισυνάπτουμε το σχετικό απόσπασμα Πρακτικού, όπως αυτό κοινοποιήθηκε εγγράφως στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) στις 26/11/2020.

 Υπενθυμίζουμε ότι στο παρόν «lockdown» το επάγγελμα του Διαιτολόγου–Διατροφολόγου αποτελεί το μοναδικό επάγγελμα υγείας, για το οποίο αναστέλλεται η δυνατότητα δια ζώσης παροχής υπηρεσιών Διαιτολογίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία τη στιγμή που πληθαίνουν οι μελέτες που αναδεικνύουν το ρόλο της διατροφής και της αντιμετώπισης της υπερβάλλοντος βάρους στην COVID-19. Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά ότι οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος είναι οι μόνοι επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας που βάσει του Π.∆. 311/1997(ΦΕΚ Α ́, 221/29-10-1997) συμμετέχουν στην πρόληψη, θεραπεία και διατροφική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νόσων που σχετίζονται με τη διατροφή.

Με βάση τα παραπάνω, αιτούμαστε προς την κυβέρνηση να λάβει υπόψιν της, άμεσα, την ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής, για να επιτραπεί η απαραίτητη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας δια ζώσης παρακολούθηση ασθενών από επιστήμονες Διαιτολόγους – Διατροφολόγους, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 

Διαβάστε Επίσης

Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια της κλινικής παχυσαρκίας του Lancet Commission
23 Ιανουαρίου, 2025

Ορισμός και διαγνωστικά κριτήρια της κλινικής παχυσαρκίας του Lancet Commission

Η νέα δημοσίευση του Lancet Commission διακρίνει την “κλινική παχυσαρκία”, μια χρόνια και συστημική νοσηρή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία οργάνων, από την “προ-κλινική παχυσαρκία”, μια κατάσταση υπερβάλλοντος σωματικού λίπους χωρίς τρέχουσες δυσλειτουργίες αλλά με αυξημένο μελλοντικό κίνδυνο υγείας. Ελπίζουμε πως o νέος ορισμός θα ξεκινήσει την συζήτηση για τη δημιουργία ενός πλαισίου από τους

Συμμετοχή του ΠΣΔΔ στις Παράλληλες Εκδηλώσεις της Ονειρούπολης Δράμας
13 Ιανουαρίου, 2025

Συμμετοχή του ΠΣΔΔ στις Παράλληλες Εκδηλώσεις της Ονειρούπολης Δράμας

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Ονειρούπολης, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ομιλία με θέμα «Βάλε Καλάθι στη Διατροφή» η απευθυνόταν σε αθλητές και στόχευε στην ενημέρωσή τους για τη σημασία της σωστής διατροφής στην αθλητική απόδοση. Εθελοντές Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι μέλη του Συλλόγου ανέλυσαν τη συμβολή της ισορροπημένης

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΑΠ στη Δημόσια Υγεία και Πολιτικές
8 Ιανουαρίου, 2025

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΑΠ στη Δημόσια Υγεία και Πολιτικές

Παρακαλώ όπως βρείτε παρακάτω το ενημερωτικό φυλλάδιο για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Υγεία και Πολιτικές» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Το πρόγραμμα είναι τέσσερα εξάμηνα και υλοποιείται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι : Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025.

Designed by porcupine colors | Developed by