Δελτίο Τύπου 1ου Συμποσίου Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, με τις δαπάνες υγείας να επιβαρύνουν σημαντικά το σύστημα υγείας η εφαρμογή διατροφικής πολιτικής αποτελεί την αναγκαία και οικονομικά συμφέρουσα λύση που εξασφαλίζει και βελτιώνει την υγεία των πολιτών, μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο 1ο Συμπόσιο Δημόσιας Υγείας που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων.

Περισσότεροι από 10 κορυφαίοι εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων υγείας και τροφίμων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις,  κατέληξαν ότι ήρθε η στιγμή να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων πολιτικών δημόσιας υγείας,  να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε  την εθνική μας διατροφική πολιτική υγείας λαμβάνοντας υπόψη:

– Τα ιδιαίτερα και μοναδικά χαρακτηριστικά και τις διατροφικές συμπεριφορές του ελληνικού πληθυσμού

–  Τον πλούτο παραδοσιακών τροφίμων και την σπατάλη φαγητού

–  Τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού κάνοντας «την υγιεινή επιλογή, εύκολη επιλογή» αντί της χρήσης φόρων σε τρόφιμα και ποτά

– Την ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα

– Την ανάγκη τόσο για ενημέρωση όσο και εκπαίδευση όλων των ομάδων του πληθυσμού επικεντρωμένοι τόσο στη συμπεριφορά όσο και στο περιβάλλον.

Το Δελτίο Τύπου αναλυτικά μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.)- Διαδικτυακές Ομιλίες για τις πρακτικές στη διατροφή των παιδιών, Best-ReMaP

Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ι.Υ.Π. έχει αναλάβει την εθνική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα – Κοινή Δράση του 3ου Προγράμματος Υγείας, για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών στη διατροφή των παιδιών, με το ακρωνύμιο Best-ReMaP. Η κοινή δράση στοχεύει στη βελτίωση της σύστασης των τροφίμων, που καταναλώνονται από παιδιά στις χώρες της Ευρώπης.

EFAD ESDN Comittee memberships – Calls for offices

EFAD ESDN Comittee memberships – Calls for offices

Ο European Federation of the Associations of Dietitians (E.F.A.D.) έχει εκδώσει Προσκλήσεις Συμμετοχής στις Ομάδες Ειδικών και στις Επιτροπές του. Καλούμε όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη μας που πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στην προκήρυξη.

Συμμετοχή στην εκστρατεία του Ε.Φ.Ε.Τ. και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (E.F.S.A.) #EUChooseSafeFood

Στόχος της εκστρατείας #EUChooseSafeFood είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές διατροφικές τους επιλογές. Αυτή η πανευρωπαϊκή εκστρατεία στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να κάνουν επιλογές με σιγουριά, εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο της επιστήμης στην ασφάλεια των τροφίμων. Από τη βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών και την κατανόηση των προσθέτων έως την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων, η εκστρατεία προσφέρει πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.