Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ, Ενημέρωση των καταναλωτών για το αλάτι

Φέτος η περίοδος 8-14 Μαρτίου αποτελεί εβδομάδα ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς την μείωση του αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κεντρικό μήνυμα της φετινής καμπάνιας του World Action on Salt and Health είναι: “Περισσότερη Γεύση, Λιγότερο Αλάτι”, προτρέποντας μας να γίνουμε πιο δημιουργικοί στην κουζίνα, μαγειρεύοντας με περισσότερα μυρωδικά και μπαχαρικά και λιγότερο αλάτι, δεδομένου ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σπίτι λόγω της πανδημίας και μαγειρεύουμε περισσότερο. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων υποστηρίζει την ενημέρωση των καταναλωτών για την μείωση του αλατιού. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ:

Αθήνα 09 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου

Ενημέρωση των καταναλωτών για το αλάτι

Φέτος, η περίοδος 8-14 Μαρτίου αποτελεί εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Παράλληλα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο στομάχου, προβλήματα στους νεφρούς και τα οστά. Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δηλ. ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 5γ αλατιού συνολικά από όλες τις τροφές, για τους ενήλικες), ενώ φαίνεται να αγνοούν και τη σημασία των κρυμμένου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής εβδομάδας ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς το αλάτι είναι “Περισσότερη γεύση, λιγότερο αλάτι”. Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου κοινωνικοποίησης και διατροφής μας. Λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μαγειρεύουμε περισσότερο αντί να καταναλώνουμε έτοιμο φαγητό σε χώρους μαζικής εστίασης. Αυτή η περίοδος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί στη κουζίνα με νέες συνταγές και γεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τον οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μαγειρικά βότανα (μυρωδικά) που είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα σε σαλάτες και κοινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, το αλάτι (όλο ή μέρος αυτού) μπορεί να αντικατασταθεί τόσο με φρέσκα μαγειρικά βότανα από ντόπιους παραγωγούς όσο και με αποξηραμένα μυρωδικά, για ενίσχυση της γεύσης. Ενόψει της επικείμενης νηστείας του Πάσχα, το αλάτι (είτε είναι θαλασσινό είτε ορυκτό π.χ. Ιμαλαΐων) θα μπορούσε να αντικατασταθεί για παράδειγμα:

Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές. Οι συνδυασμοί μυρωδικών και καρυκευμάτων στα φαγητά είναι πολλοί και οι καταναλωτές, εκτός από τις προτάσεις των Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μπορούν να πειραματιστούν και με άλλα αρτύματα όπως το πιπέρι, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο κτλ. Τα μαγειρικά βότανα της Χώρας μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεύσεις και αρώματα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ συντονίζει τις εθνικές θέσεις για τις προδιαγραφές των μαγειρικών βοτάνων και των καρυκευμάτων/μπαχαρικών σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των εργασιών του Codex Alimentarius, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα αυτών των αρτυμάτων, την ασφάλειά τους και συνεπώς την υγεία των καταναλωτών, καθώς και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Στην προσπάθεια αυτή, ο ΕΦΕΤ μέσω του Εθνικού Σημείου Επαφής του Codex, διαβουλεύεται με τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες της Χώρας και συνεπικουρικά από ομάδα εργασίας επιστημόνων από τον ΕΦΕΤ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΑ, τη βιομηχανία και τους παραγωγικούς κλάδους (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Μυρεψός ΑΜΚΕ) και την ακαδημαϊκή κοινότητα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Αυτή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη μείωση αλατιού, ας γιορτάσουμε τη μαγειρική στο σπίτι – τα γεύματα που διαμορφώνουν τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες μας, τα γεύματα με τα οποία μεγαλώσαμε και τις συνταγές που δοκιμάσαμε και αγαπήσαμε. Όλα με περισσότερη γεύση αλλά λιγότερο αλάτι!

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που ετοίμασε ο ΕΦΕΤ για τη φετινή εβδομάδα ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς τη μείωση αλατιού:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίσης να ανατρέξετε και στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ για τη διατροφή

https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/diatrofi

 

Διαβάστε Επίσης

Ζητείται εξωτερικός συνεργάτης  Διατροφολόγος 
1 Οκτωβρίου, 2024

Ζητείται εξωτερικός συνεργάτης  Διατροφολόγος 

Ζητείται εξωτερικός συνεργάτης  Διατροφολόγος  από τον Φορέα Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής Ανοιχτή Αγκαλιά. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2107726814-15, 2106026212, 6932454377 Αποστολή βιογραφικών  στο e-mail : [email protected]

Συστέγαση σε Οδοντιατρείο

Συστέγαση σε Οδοντιατρείο

Ζητείται επαγγελματίας υγείας (ιατρός, διαιτολόγος, ψυχολόγος) για συστέγαση με οδοντίατρο σε κεντρικό σημείο του Αλίμου με θέα θάλασσα. Διαθέσιμα δυο δωμάτια 12τμ και 10,5τμ. Υπάρχει αίθουσα αναμονής ,κουζίνα και δυο μπάνια. Λογικό ενοίκιο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 6983477572.

Πρόσκληση Συμμετοχής στην Ενημερωτική Εκστρατεία #Safe2EatEU
23 Σεπτεμβρίου, 2024

Πρόσκληση Συμμετοχής στην Ενημερωτική Εκστρατεία #Safe2EatEU

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων σας προσκαλεί να γνωρίσετε την ανανεωμένη ενημερωτική εκστρατεία #Safe2EatEU, που υλοποιείται πανευρωπαϊκά από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Η εκστρατεία στοχεύει στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη, καθώς και

Designed by porcupine colors | Developed by