Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ, Ενημέρωση των καταναλωτών για το αλάτι

Φέτος η περίοδος 8-14 Μαρτίου αποτελεί εβδομάδα ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς την μείωση του αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο. Το κεντρικό μήνυμα της φετινής καμπάνιας του World Action on Salt and Health είναι: “Περισσότερη Γεύση, Λιγότερο Αλάτι”, προτρέποντας μας να γίνουμε πιο δημιουργικοί στην κουζίνα, μαγειρεύοντας με περισσότερα μυρωδικά και μπαχαρικά και λιγότερο αλάτι, δεδομένου ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σπίτι λόγω της πανδημίας και μαγειρεύουμε περισσότερο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων υποστηρίζει την ενημέρωση των καταναλωτών για την μείωση του αλατιού. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε το Δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ:

Αθήνα 09 Μαρτίου 2021

Δελτίο Τύπου

Ενημέρωση των καταναλωτών για το αλάτι

Φέτος, η περίοδος 8-14 Μαρτίου αποτελεί εβδομάδα ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακά προβλήματα. Παράλληλα επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως καρκίνο στομάχου, προβλήματα στους νεφρούς και τα οστά. Δυστυχώς, σύμφωνα με μελέτες στην Ελλάδα, οι Έλληνες καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι από τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (δηλ. ημερήσια πρόσληψη μικρότερη από 5γ αλατιού συνολικά από όλες τις τροφές, για τους ενήλικες), ενώ φαίνεται να αγνοούν και τη σημασία των κρυμμένου αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το κεντρικό μήνυμα της φετινής εβδομάδας ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς το αλάτι είναι “Περισσότερη γεύση, λιγότερο αλάτι”. Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 έχει αλλάξει τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου κοινωνικοποίησης και διατροφής μας. Λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι και μαγειρεύουμε περισσότερο αντί να καταναλώνουμε έτοιμο φαγητό σε χώρους μαζικής εστίασης. Αυτή η περίοδος αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε περισσότερο δημιουργικοί στη κουζίνα με νέες συνταγές και γεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει τον οδηγό αντικατάστασης αλατιού με μαγειρικά βότανα (μυρωδικά) που είχε συνταχθεί σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα σε σαλάτες και κοινά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, το αλάτι (όλο ή μέρος αυτού) μπορεί να αντικατασταθεί τόσο με φρέσκα μαγειρικά βότανα από ντόπιους παραγωγούς όσο και με αποξηραμένα μυρωδικά, για ενίσχυση της γεύσης. Ενόψει της επικείμενης νηστείας του Πάσχα, το αλάτι (είτε είναι θαλασσινό είτε ορυκτό π.χ. Ιμαλαΐων) θα μπορούσε να αντικατασταθεί για παράδειγμα:

Οι προτάσεις αυτές είναι ενδεικτικές. Οι συνδυασμοί μυρωδικών και καρυκευμάτων στα φαγητά είναι πολλοί και οι καταναλωτές, εκτός από τις προτάσεις των Αρχιμαγείρων Ελλάδας, μπορούν να πειραματιστούν και με άλλα αρτύματα όπως το πιπέρι, την πιπερόριζα, το μοσχοκάρυδο κτλ. Τα μαγειρικά βότανα της Χώρας μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεύσεις και αρώματα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ συντονίζει τις εθνικές θέσεις για τις προδιαγραφές των μαγειρικών βοτάνων και των καρυκευμάτων/μπαχαρικών σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των εργασιών του Codex Alimentarius, προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα αυτών των αρτυμάτων, την ασφάλειά τους και συνεπώς την υγεία των καταναλωτών, καθώς και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Στην προσπάθεια αυτή, ο ΕΦΕΤ μέσω του Εθνικού Σημείου Επαφής του Codex, διαβουλεύεται με τις αρμόδιες και συναρμόδιες υπηρεσίες της Χώρας και συνεπικουρικά από ομάδα εργασίας επιστημόνων από τον ΕΦΕΤ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΟ/ΔΗΜΗΤΡΑ, τη βιομηχανία και τους παραγωγικούς κλάδους (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Μυρεψός ΑΜΚΕ) και την ακαδημαϊκή κοινότητα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Αυτή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη μείωση αλατιού, ας γιορτάσουμε τη μαγειρική στο σπίτι – τα γεύματα που διαμορφώνουν τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες μας, τα γεύματα με τα οποία μεγαλώσαμε και τις συνταγές που δοκιμάσαμε και αγαπήσαμε. Όλα με περισσότερη γεύση αλλά λιγότερο αλάτι!

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε ένα βίντεο που ετοίμασε ο ΕΦΕΤ για τη φετινή εβδομάδα ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ως προς τη μείωση αλατιού:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε επίσης να ανατρέξετε και στη σχετική ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ για τη διατροφή

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ! 2-7 Ιουλίου 2024
13 Ιουνίου, 2024

ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα είναι παρών στο Προολυμπιακό Τουρνουά Μπάσκετ, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα που φιλοξενεί η χώρα μας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ με τίτλο «Αγωγή Υγείας- Health Education»
12 Ιουνίου, 2024

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) των ΤμημάτωνΕπιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας και Ιατρικής τουΠανεπιστημίου Πατρών παρέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «ΑγωγήΥγείας» [Master of Science (MSc) in “Health Education”] (ΦΕΚ 542 τ. Β’ 26/01/2024). Ηχρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών(ΔΜΣ)«Αγωγή Υγείας» ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα (μονοετές). Η φοίτηση

Training courses on the low FODMAP diet