Δελτίο Τύπου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές 2021

Ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ομάδα του των Ειδικών Διαχείρισης Βάρους ( https://www.hda.gr/omades-eidikon/omada-eidikon-diacheirisis-barous/ ), με αφορμή αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία, ενώνει και φέτος τη φωνή του με περισσότερους από 250 Οργανισμούς από 50 και πλέον χώρες για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ή διατροφικές διαταραχές (δ.δ.) είναι σοβαρές ιατρικές νόσοι που χαρακτηρίζονται από ακραίες διατροφικές συμπεριφορές. Έχουν επίπτωση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, αποτελώντας την κύρια αιτία θανάτου από οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή. Πιο συνηθισμένες  δ.δ. είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Εκτιμάται ότι η  συχνότητα εμφάνισής τους είναι 1/10 στις γυναίκες και 1/50 στους άντρες, με την πλειοψηφία να είναι μεταξύ 18 και 25 ετών, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Πρέπει να τονισθεί ότι τα 2/3 των ατόμων με δ.δ ενδέχεται να μην αναζητήσουν βοήθεια. Επίσης, είναι σημαντικό και για ακόμη ένα λόγο: πολλά άτομα με δ.δ. φαίνονται υγιή, όμως στην πραγματικότητα χρήζουν βοήθειας.

Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι, όλων των φύλων, ηλικιών, κοινωνικοοικονομικών τάξεων, ικανοτήτων, φυλών και σεξουαλικών προσανατολισμών, εκτιμάται ότι επηρεάζονται από κάποια διατροφική διαταραχή. Σε μία περίοδο κατά την οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη,  και φαίνεται ότι μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ισορροπία μας,  είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι τα άτομα με δ.δ. χρήζουν ορθής αντιμετώπισης και βοήθειας περισσότερο τώρα από ποτέ. Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση μπορούν να εξασφαλίσουν την ίαση των ασθενών με δ.δ.

Σκοπός μας είναι, με αφορμή και τη διεθνή πρωτοβουλία, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των διατροφικών διαταραχών, καταδικάζοντας το στίγμα των ασθενών και προτρέποντας τους φορείς της Πολιτείας να αναλάβουν πρωτοβουλίες, όχι μόνο για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των νοσούντων, αλλά και για την λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στην πρόληψη μέσω των παραγόντων που σχετίζονται με τις δ.δ.

Παρακολουθήστε το βίντεο που ετοίμασαν οι Ειδικοί της Ομάδας Διαχείρισης Βάρους του ΠΣΔΔ:

Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους ΠΣΔΔ

Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π.)- Διαδικτυακές Ομιλίες για τις πρακτικές στη διατροφή των παιδιών, Best-ReMaP

Η Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ι.Υ.Π. έχει αναλάβει την εθνική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα – Κοινή Δράση του 3ου Προγράμματος Υγείας, για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών στη διατροφή των παιδιών, με το ακρωνύμιο Best-ReMaP. Η κοινή δράση στοχεύει στη βελτίωση της σύστασης των τροφίμων, που καταναλώνονται από παιδιά στις χώρες της Ευρώπης.

EFAD ESDN Comittee memberships – Calls for offices

EFAD ESDN Comittee memberships – Calls for offices

Ο European Federation of the Associations of Dietitians (E.F.A.D.) έχει εκδώσει Προσκλήσεις Συμμετοχής στις Ομάδες Ειδικών και στις Επιτροπές του. Καλούμε όλα τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη μας που πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στην προκήρυξη.

Συμμετοχή στην εκστρατεία του Ε.Φ.Ε.Τ. και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (E.F.S.A.) #EUChooseSafeFood

Στόχος της εκστρατείας #EUChooseSafeFood είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις καθημερινές διατροφικές τους επιλογές. Αυτή η πανευρωπαϊκή εκστρατεία στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να κάνουν επιλογές με σιγουριά, εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο της επιστήμης στην ασφάλεια των τροφίμων. Από τη βοήθεια στην ανάγνωση των ετικετών και την κατανόηση των προσθέτων έως την παροχή συμβουλών για την προετοιμασία και την αποθήκευση τροφίμων, η εκστρατεία προσφέρει πρακτικές και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες στους καταναλωτές.