Δελτίο Τύπου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές 2021

Ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ομάδα του των Ειδικών Διαχείρισης Βάρους ( https://www.hda.gr/omades-eidikon/omada-eidikon-diacheirisis-barous/ ), με αφορμή αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία, ενώνει και φέτος τη φωνή του με περισσότερους από 250 Οργανισμούς από 50 και πλέον χώρες για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ή διατροφικές διαταραχές (δ.δ.) είναι σοβαρές ιατρικές νόσοι που χαρακτηρίζονται από ακραίες διατροφικές συμπεριφορές. Έχουν επίπτωση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, αποτελώντας την κύρια αιτία θανάτου από οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή. Πιο συνηθισμένες  δ.δ. είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Εκτιμάται ότι η  συχνότητα εμφάνισής τους είναι 1/10 στις γυναίκες και 1/50 στους άντρες, με την πλειοψηφία να είναι μεταξύ 18 και 25 ετών, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Πρέπει να τονισθεί ότι τα 2/3 των ατόμων με δ.δ ενδέχεται να μην αναζητήσουν βοήθεια. Επίσης, είναι σημαντικό και για ακόμη ένα λόγο: πολλά άτομα με δ.δ. φαίνονται υγιή, όμως στην πραγματικότητα χρήζουν βοήθειας.

Σε όλο τον κόσμο, πάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι, όλων των φύλων, ηλικιών, κοινωνικοοικονομικών τάξεων, ικανοτήτων, φυλών και σεξουαλικών προσανατολισμών, εκτιμάται ότι επηρεάζονται από κάποια διατροφική διαταραχή. Σε μία περίοδο κατά την οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη,  και φαίνεται ότι μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ισορροπία μας,  είναι ακόμα πιο σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι τα άτομα με δ.δ. χρήζουν ορθής αντιμετώπισης και βοήθειας περισσότερο τώρα από ποτέ. Η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση μπορούν να εξασφαλίσουν την ίαση των ασθενών με δ.δ.

Σκοπός μας είναι, με αφορμή και τη διεθνή πρωτοβουλία, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των διατροφικών διαταραχών, καταδικάζοντας το στίγμα των ασθενών και προτρέποντας τους φορείς της Πολιτείας να αναλάβουν πρωτοβουλίες, όχι μόνο για την καλύτερη δυνατή περίθαλψη των νοσούντων, αλλά και για την λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στην πρόληψη μέσω των παραγόντων που σχετίζονται με τις δ.δ.

Παρακολουθήστε το βίντεο που ετοίμασαν οι Ειδικοί της Ομάδας Διαχείρισης Βάρους του ΠΣΔΔ:

Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους ΠΣΔΔ

Αγγελία: Διαιτολόγος-διατροφολόγος τελειόφοιτος ή φοιτητής για πλήρη απασχόληση σε δίκτυο φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη

Ζητείται διαιτολόγος-διατροφολόγος τελειόφοιτος ή φοιτητής με επικοινωνιακές ικανότητες για πώληση και με γνώση συμπληρωμάτων διατροφής για πλήρη απασχόληση σε δίκτυο φαρμακείων της Θες/κης, Κέντρο και Δυτικά.

ΑΝΑΣΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

ΑΝΑΣΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ

Η ΑΝΑΣΑ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Κέντρο Ημέρας και στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας, προκηρύσσει μία θέση Διαιτολόγου-Διατροφολόγου του ΚΗ, με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας, μερικής απασχόλησης.

1η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – 11ου Συνεδρίου Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, 19-21/11/2021

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πραγματοποίηση του 11ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου με θέμα ‘Let’s Talk Dietetics: Collaboration to Evolve Practice, Improve Nutrition Care’, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 19  μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia Hotel, στη Λευκωσία.