Δελτίο Τύπου ΠΣΔΔ-Ερώτηση κ. Μπαργιώτα στη Βουλή για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

20.7.2018

Αθήνα,  20-07-2018

Αρ. Πρωτ. 396

Δελτίο Τύπου ΠΣΔΔ

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την επερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κου Κ. Μπαργιώτα για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Ο αποκλεισμός από την άσκηση επαγγέλματος, όπως η επερώτηση αναφέρει, δεν οφείλεται σε γραμματική ερμηνεία που οδηγεί σε αδικία, αλλά σε προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από άτομα που με μη επαρκή εκπαίδευση, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, θα κληθούν να καθοδηγήσουν διατροφικά τον υγιή ή νοσούντα πληθυσμό. Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κατοχυρώνεται μετά από επαρκείς σπουδές 4ετούς φοίτησης, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κανένα επάγγελμα. Για παράδειγμα, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κύριος βουλευτής δεν μιλά για την αντίστοιχη «αδικία» της μη κατοχύρωσης της ιατρικής ιδιότητας για οποιονδήποτε αποφοιτά από μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών των Ιατρικών σχολών της χώρας.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας και να επιστήσουμε την προσοχή σε κινήσεις, που για λόγους που ξεπερνούν την κοινή λογική και πιθανώς υποκρύπτουν υστερόβουλες σκέψεις θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα  άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα!

Τέλος, ο ΠΣΔΔ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ευρύ κοινό για την προαγωγή και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και την προάσπιση του επαγγέλματος από μη ειδικούς, υπενθυμίζει, ότι μόνο οι κάτοχοι Βεβαίωσης Νόμιμης Ασκήσεως Επαγγέλματος, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’αριθμ. 133/2014, σχετικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν τίθεται ουδεμία συζήτηση για τη διεύρυνση των προϋποθέσεων νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας

Θ. Σιαλβέρα                                                              Π. Βαραγιάννης

Αίτημα του ΠΣΔΔ για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων ως Επαγγελματιών Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ)* θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να αιτηθούμε τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ως Επαγγελματιών Υγείας που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Μονάδα Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού που αφορά και άλλους Επαγγελματίες Υγείας (Φαρμακοποιοί, Φυσικοθεραπευτές) που έχουν θέσει το ίδιο αίτημα -και σε απόλυτη ακολουθία με τις διαδικασίες που ακολούθησαν και οι προαναφερθέντες Σύλλογοι.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος  για την κατάθεση οικονομικής προσφοράς για την διοργάνωση του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διαιτολογίας- Διατροφής

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάθεση οικονομικής προσφοράς για την διοργάνωση του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διαιτολογίας- Διατροφής

Με την παρούσα επιστολή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι προγραμματίζει τη διοργάνωση του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διαιτολογίας- Διατροφής, τον Δεκέμβριο του 2021, στην Αθήνα, και για το λόγο αυτό απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατάθεση οικονομικής προσφοράς από εταιρείες διοργάνωσης συνεδρίων (CRO).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων συζήτησε διαδικτυακά το επίκαιρο θέμα του ρόλου της διατροφής στην COVID-19