Δελτίο Τύπου ΠΣΔΔ-Ερώτηση κ. Μπαργιώτα στη Βουλή για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου

20.7.2018

Αθήνα,  20-07-2018

Αρ. Πρωτ. 396

Δελτίο Τύπου ΠΣΔΔ

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την επερώτηση του βουλευτή Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κου Κ. Μπαργιώτα για τις προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Ο αποκλεισμός από την άσκηση επαγγέλματος, όπως η επερώτηση αναφέρει, δεν οφείλεται σε γραμματική ερμηνεία που οδηγεί σε αδικία, αλλά σε προάσπιση της Δημόσιας Υγείας από άτομα που με μη επαρκή εκπαίδευση, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, θα κληθούν να καθοδηγήσουν διατροφικά τον υγιή ή νοσούντα πληθυσμό. Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κατοχυρώνεται μετά από επαρκείς σπουδές 4ετούς φοίτησης, καθώς και οργανωμένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από κανένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών δεν εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε κανένα επάγγελμα. Για παράδειγμα, μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κύριος βουλευτής δεν μιλά για την αντίστοιχη «αδικία» της μη κατοχύρωσης της ιατρικής ιδιότητας για οποιονδήποτε αποφοιτά από μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών των Ιατρικών σχολών της χώρας.

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία μας και να επιστήσουμε την προσοχή σε κινήσεις, που για λόγους που ξεπερνούν την κοινή λογική και πιθανώς υποκρύπτουν υστερόβουλες σκέψεις θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, παρέχοντας το δικαίωμα  άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου σε άτομα που στερούνται της βασικής εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα!

Τέλος, ο ΠΣΔΔ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ευρύ κοινό για την προαγωγή και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και την προάσπιση του επαγγέλματος από μη ειδικούς, υπενθυμίζει, ότι μόνο οι κάτοχοι Βεβαίωσης Νόμιμης Ασκήσεως Επαγγέλματος, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος υπ’αριθμ. 133/2014, σχετικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, έχουν το δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν τίθεται ουδεμία συζήτηση για τη διεύρυνση των προϋποθέσεων νόμιμης άσκησης του επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας

Θ. Σιαλβέρα                                                              Π. Βαραγιάννης

ΠΣΔΔ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2022: Ανακοίνωση-Υποψηφιότητες

ΠΣΔΔ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2022: Ανακοίνωση-Υποψηφιότητες

Οι εκλογές του Π.Σ.Δ.Δ. θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 σε συγκεκριμένο χώρο του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του 3ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους. Οι ώρες διεξαγωγής των εκλογών ορίστηκαν να είναι από τις 10:00 έως τις 16:00.

ΠΣΔΔ: Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής-Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Δυσθρεψία

O Π.Σ.Δ.Δ. με την Ομάδα του Ειδικών Κλινικής Διατροφής και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN) ως μέλη του ONCA (Optimal Nutrition Care for All) συμμετέχουν στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη δυσθρεψία (Malnutrition Awareness Week,2022).

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους- Έναρξη εγγραφών

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους- Έναρξη εγγραφών

Το 3ο Συμπόσιο της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Π.Σ.Δ.Δ. είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν όλες οι νεότερες εξελίξεις σε αυτό το επιστημονικό επιστητό, αλλά και ευκαιρία για διεπιστημονικό διάλογο και αλληλεπίδραση.