Εβδομάδα Διατροφής 2004: «Έλεγχος Βάρους»

Θέμα της Εβδομάδας Διατροφής 2004 αποτέλεσε ο «Έλεγχος Βάρους» και οι ομάδες στόχοι ήταν οι εξής:

Για κάθε πληθυσμιακή ομάδα σχεδιάστηκε διαφορετικό πλάνο προσέγγισης, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της, καθώς σκοπό του ΠΣΔΔ δεν αποτέλεσε η έκδοση κάποιου συνηθισμένου φυλλαδίου, αλλά η ουσιαστική προσέγγιση με ένα τρόπο εποικοδομητικό, δημιουργικό και ουσιαστικό.

Ειδικότερα για την υποομάδα «παιδιά & έφηβοι» κατατέθηκε το παρακάτω σχέδιο δράσης. Υλοποιήθηκε τριήμερη παρέμβαση σε επιλεγμένα σχολεία της Αττικής (7 δημοτικά και 7 γυμνάσια) και σε κάποια σχολεία της επαρχίας. Βασικό πυρήνα αποτέλεσε η προώθηση της κατανάλωσης τροφίμων από τρεις βασικές ομάδες τροφίμων: τα φρούτα, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά. Κάθε μέρα της Εβδομάδας ήταν αφιερωμένη σε μία από τις παραπάνω ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε παιδί δίνονταν ένα κουπόνι, πάνω στο οποίο συμπληρώνονταν τα στοιχεία του ατόμου. Με την παράδοση αυτού στο κυλικείο του σχολείου το παιδί λάμβανε δωρεάν ένα φρούτο, ένα συσκευασμένο γάλα ή μία μερίδα δημητριακών κατά περίπτωση. Στο τέλος των εκδηλώσεων ακολούθησε κλήρωση από τα κουπόνια και προσφορά δώρων που σχετίζονταν με τη φυσική δραστηριότητα. Η διαδικασία ανταλλαγής κουπονιού-τροφίμου βασίζονταν στην ελεύθερη βούληση του παιδιού.

Όσον αφορά στους ενήλικες και τα άτομα με κινητικά προβλήματα εκδόθηκαν φυλλάδια με πρακτικές οδηγίες διατροφής και αλλαγής διαιτητικής συμπεριφοράς, ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις (διαλέξεις, κλπ.).

Επιπλέον, στα πλαίσια της Εβδομάδας Διατροφής 2004 πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με το ομότιτλο θέμα “Έλεγχος Βάρους”, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004, στην Αίθουσα Τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Διαβάστε Επίσης

Designed by porcupine colors | Developed by