Εβδομάδα Διατροφής 2006

01.11.2006

«Διαθρεπτική Επισήμανση των Τροφίμων (Ετικέτες Τροφίμων) με τίτλο Ανάγνωση → Επιλογή → Ισορροπημένη Διατροφή»

Θέμα της Εβδομάδας Διατροφής 2006 αποτέλεσε η «ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ» (Ετικέτες Τροφίμων) και οι ομάδες-στόχοι ήταν οι εξής:

Κατά την έναρξη της Εβδομάδας Διατροφής 2006 διοργανώθηκε ημερίδα με ομώνυμο θέμα που απευθύνονταν σε επιστήμονες υγείας και δημοσιογράφους, η οποία και αποτέλεσε μέρος των δραστηριοτήτων της Εβδομάδας Διατροφής (04-11/11/2006). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στον πολυχώρο Αθηναΐς, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2006.

Η θεματολογία της ημερίδας περιλάμβανε ενότητες που σχετίζονταν με τον ορισμό, την ιστορία, την νομοθεσία, του διατροφικούς ισχυρισμούς και το μέλλον της επισήμανσης τροφίμων, την κατανόηση των εννοιών, την χρησιμότητα της ετικέτας τροφίμων από τους καταναλωτές, τα πρόσθετα που επισημαίνονται με τον αριθμό Ε στις ετικέτες, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και την επισήμανσή τους, την συνεισφορά της ετικέτας ως προς την πρόληψη ασθενειών, τον ρόλο των διαιτολόγων στην εκπαίδευση του καταναλωτή, την Συνιστώμενη Ημερήσια Παροχή των διαφόρων θρεπτικών συστατικών, τις παγίδες που κρύβουν οι ετικέτες τροφίμων, καθώς και τις χρήσεις της ετικέτας για την διαμόρφωση συστάσεων για τον πληθυσμό. Το θέμα της Εβδομάδας Διατροφής 2006 απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες. Σκοπό του Συλλόγου δεν αποτέλεσε απλά η έκδοση ενός συνηθισμένου φυλλαδίου, αλλά η ουσιαστική προσέγγιση, με ένα τρόπο εποικοδομητικό, δημιουργικό και ουσιαστικό.

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε στην καθημερινή μας επαφή με το καταναλωτικό κοινό, είναι ότι οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν ένα γρίφο για τους ίδιους. Αν και παρέχουν πλήθος πληροφοριών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες τόσο για την προάσπιση της υγείας και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών, όσο και για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τα μηνύματά τους δεν είναι κατανοητά από τους περισσότερους ανθρώπους. Αποτελέσματα πολλών μελετών έχουν υποδείξει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού κατανοεί και ερμηνεύει σωστά τις πληροφορίες στις ετικέτες τροφίμων.

Αυτή η εικόνα κινητοποίησε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων να διεξάγει μια μελέτη με ερωτηματολόγια, σε συνεργασία με τους επιστήμονες διαιτολόγους σε όλη τη χώρα. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετικά με τις γνώσεις του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά στις πληροφορίες που δίνονται στις ετικέτες τροφίμων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους επιστήμονες υγείας, τη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και την πολιτεία.

Με γνώμονα τα παραπάνω, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η επιμόρφωση του καταναλωτικού κοινού όσον αφορά στις ετικέτες τροφίμων είναι παραπάνω από χρήσιμη. Στα πλαίσια, λοιπόν, της Εβδομάδας Διατροφής 2006, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων έκδοσε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Ανάγνωση → Επιλογή → Ισορροπημένη Διατροφή». Στόχος του φυλλαδίου ήταν να εκπαιδεύσει το καταναλωτικό κοινό πώς να ερμηνεύει τις ετικέτες τροφίμων και κυρίως όσον αφορά στη διαθρεπτική επισήμανση. Οι ετικέτες τροφίμων, αν και πολλές φορές φαντάζουν δυσνόητες, βρίσκονται εκεί για να μας πληροφορήσουν για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε ενέργεια και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Στη συσκευασία των τροφίμων παρέχονται πληροφορίες που μας βοηθούν να επιλέξουμε μεταξύ διαφορετικών τροφίμων. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νόμοι σχετικά με τις ετικέτες τροφίμων είναι βασισμένοι σε κοινοτική νομοθεσία. Αυτή η νομοθεσία πρόκειται να βελτιωθεί με αλλαγές που αναμένονται μέχρι το 2010.

Συγκεκριμένα, σε μια ετικέτα αναγράφονται:

Το φυλλάδιο κλείνει με κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ερωταποκρίσεις που απαντούν στα σημαντικότερα ζητήματα σε σχέση με τη διατροφή και την υγεία, όπως η ζάχαρη, το αλάτι, τα λιπαρά και τα πρόσθετα των τροφίμων. Για την κατά το δυνατό ευρύτερη διανομή αυτού του φυλλαδίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων φρόντισε να μοιράζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 4-11/11/2006 στο σταθμό μετρό του Συντάγματος, ενώ την Κυριακή 12/11 το είχε διανέμει ως ένθετο με την Καθημερινή της Κυριακής. Παράλληλα, σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από μέλη του Συλλόγου σε όλη την Ελλάδα, οι ετικέτες επεξηγούνταν στο ευρύ κοινό με έναν πολύ εύκολο και φιλικό τρόπο μέσα από ειδική παρουσίαση του φυλλαδίου για το κοινό, ενώ παράλληλα μοιράζονταν και ενημερωτικά φυλλάδια. Εκδηλώσεις πραγματοποιηθηκαν: στη Ρόδο στις 7/11 και στις 10/11/2006, στη Θεσσαλονίκη στις 7/11 και στις 13/11/2006, στα Μέγαρα στις 6/11/2006, στην Ελευσίνα στις 8/11/2006, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως στο Ηράκλειο, τη Λαμία, τη Φλώρινα, το Αίγιο, τον Γέρακα και την Καλαμάτα.

Διαβάστε το φυλάδιο του ΠΣΔΔ για τις ετικέτες τροφίμων.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝΑποτελέσματα

 

Διαβάστε Επίσης

Designed by porcupine colors | Developed by