Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στην 4η Επιστημονική Ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

O Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κο Βασίλειο Οικονόμου, Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για την τιμητική πρόσκληση προς την Πρόεδρο του Π.Σ.Δ.Δ., κα Σιαλβέρα, να συμμετέχουμε στις εργασίες της 4ης Επιστημονικής Ημερίδας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα: «Από την παιδική παχυσαρκία στην επιδημία της παχυσαρκίας» που έλαβε χώρα στη Βουλή των Ελλήνων.

Στον απόηχο αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας είναι σημαντικό να ειπωθεί για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις. Ακούσαμε, για τη σοβαρότητα των προβλημάτων της παχυσαρκίας, τα ποσοστά των ατόμων που φέρουν παχυσαρκία παγκοσμίως και στην Ελλάδα, την πρόληψη και διαχείριση αλλά καθώς τις οικονομικές της διαστάσεις. Όπως επεσήμανε ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κος Γιάννης Κυριόπουλος, η παχυσαρκία στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων πιστός στις θέσεις τους θα ήθελε να επισημάνει πως ο  ρόλος του επαγγελματία Υγείας Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στη διαχείριση του ασθενή με παχυσαρκία είναι κρίσιμος. Ο επιστήμονας Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με άδεια άσκησης επαγγέλματος, είναι ο υπεύθυνος παροχής διατροφικής φροντίδας, η οποία εφαρμόζεται σε δομές πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και σαν σκοπό έχει την προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων, όπως η παχυσαρκία ή η καρδιαγγειακή νόσος.

Όταν συζητάμε, σε επίπεδο πολιτικής, για την αλλαγή του τρόπου ζωής, των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας ως τον πρώτο και βασικό πυλώνα στη διαχείριση της παχυσαρκίας στην κοινότητα, βάσει καλά τεκμηριωμένων δεδομένων της Επιστήμης, τότε ο διαιτολόγος είναι ο επιστήμονας υγείας που κατέχει αυτόν τον εξέχοντα ρόλο στην προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και στην εκπαίδευση για την επίτευξη του. Όλες οι υπόλοιπες λύσεις και μέτρα (φαρμακευτικές αγωγές, χειρουργεία κλπ.) έπονται των παραπάνω βασικών και ουσιωδών και αφορούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με συγκεκριμένα κριτήρια! Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις ο ρόλος του διαιτολόγου ως μέρος της ομάδας διαχείρισης του ασθενούς είναι αδιαμφισβήτητος.

Η επένδυση, στην υγεία, στην ισορροπημένη διατροφή και στην επιστήμη του διαιτολόγου-διατροφολόγου αποτελεί μια δια βίου επένδυση στη στρατηγική δημόσιας υγείας, η οποία εκτός από αποτελεσματική είναι και οικονομικά αποδοτική, σύμφωνα με μελέτη του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD).

Η συμβουλευτική και η καθοδήγηση από τον διαιτολόγο έχει πολλαπλά κοινωνικά οφέλη. Η υγεία του ασθενούς και της οικογένειάς του βελτιώνεται, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να αποφευχθεί ή να μειωθεί, ενώ η παραγωγικότητα στην εργασία αυξάνεται, είναι μόνο μερικά παραδείγματα μεταξύ άλλων θετικών αλλαγών. Η θεραπεία για παράδειγμα των ασθενών με παχυσαρκία και των συνοδών αυτής παθήσεων δημιουργούν κοινωνικά οφέλη από 0,4 έως 1,9 δισ. ευρώ σε περίοδο 5 ετών. Μάλιστα, για κάθε €1 που δαπανάται για τη διατροφική συμβουλευτική από διαιτολόγο των ασθενών αυτών, η κοινωνία εισπράττει καθαρό ποσό €14 έως €63 σε αντάλλαγμα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στηρίζει και συμμετέχει πάντα ενεργά σε όλες τις δράσεις τόσο της πολιτείας όσο και των ακαδημαϊκών φορέων αλλά και επιστημονικών εταιρειών που έχουν ως σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η ανάγκη για διατομεακή προσέγγιση, για συνεργασία των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και άλλων φορέων, για διεπιστημονική συνεργασία, όλων των επαγγελματιών υγείας, είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Σ’ αυτή τη μάχη κανείς δεν περισσεύει…

 

Διαβάστε Επίσης

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ
16 Μαΐου, 2024

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από Παρασκευή 17/05/2024 έως και Τρίτη 21/05/2024 η Γραμματεία του Συλλόγου θα παραμείνει κλειστή. Για οτιδήποτε μπορείτε να στείλετε email στο info@hda.gr. Ευχαριστούμε.

Τρέξτε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την Ομάδα του ΠΣΔΔ
11 Μαΐου, 2024

Τρέξτε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την Ομάδα του ΠΣΔΔ

Με χαρά σας προσκαλούμε να τρέξετε στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας με την ομάδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων! Δηλώστε συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/sfYVrwWXU77jgoBK8 *Η συμμετοχή ισχύει μόνο για ενεργά μέλη.

Ο ΠΣΔΔ στις Ημέρες Καριέρας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
8 Μαΐου, 2024

Ο ΠΣΔΔ στις Ημέρες Καριέρας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολογών Διατροφολογων πάντα κοντά στη νέα γενιά Διαιτολογών! Στις 22.05.2024 ο Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης, Ειδικός γραμματέας Οργανωτικών και Νομικών Θεμάτων του Π.Σ.Δ.Δ. θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με θέμα “Τι χρειάζεται να κάνω για να ανοίξω το διαιτολογικό μου γραφείο” στις Ημέρες Καριέρας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Designed by porcupine colors | Developed by