Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής ΠΣΔΔ

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας βασικός προστατευτικός παράγοντας για την πρόληψη και τη διαχείριση μη μεταδοτικών ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος. Ωφελεί επίσης την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της γνωστικής εξασθένισης και των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Ταυτόχρονα, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς βάρους και γενικότερα στην ευεξία.

Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 27.5% των ενηλίκων και το 81% των εφήβων δεν πληρούν τις συστάσεις του ΠΟΥ (2010) για τη σωματική δραστηριότητα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι στις περισσότερες χώρες τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι λιγότερο δραστήριες από τα αγόρια και τους άνδρες και ότι υπάρχουν σημαντικές διάφορες στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ υψηλότερων και κατώτερων οικονομικών τάξεων και μεταξύ των διαφόρων χωρών και περιοχών.

Έτσι λοιπόν, οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ για τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική ζωή  παρέχουν συστάσεις  βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα ξεχωριστά για παιδιά, εφήβους, ενήλικες και για ηλικιωμένους σχετικά με την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας, (συχνότητα, ένταση και διάρκεια) που απαιτείται για την επίτευξη σημαντικού όφελους για την δημόσια υγεία. Για πρώτη φορά παρέχονται συστάσεις που προκύπτουν από την συσχέτιση μεταξύ της καθιστικής συμπεριφοράς και αποτελεσμάτων υγείας, καθώς και για υποπληθυσμούς, όπως οι έγκυοι και πληθυσμοί με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρία.

ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΙ (5-17 ετών)

Σε παιδιά και εφήβους, η σωματική δραστηριότητα προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ενδεικτικά:

Σύσταση:

– Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 60΄ την ημέρα μέτριας έως έντονης έντασης, κυρίως αερόβια σωματική δραστηριότητα, κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

– Οι αερόβιες δραστηριότητες έντονης έντασης, καθώς και αυτές που ενισχύουν τους μύες και τα οστά, θα πρέπει να ενσωματώνονται τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα.

– Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής, ιδίως το χρόνο ψυχαγωγίας σε οποιαδήποτε οθόνη.

Σε παιδιά και εφήβους, η τήρηση καθιστικού τρόπου ζωής συνδέεται με τα ακόλουθα αρνητικά αποτελέσματα υγείας:

ΕΝΗΛΙΚΟΙ (18-64 ετών)

 Τα οφέλη που προσδίδει στους ενήλικες η σωματική δραστηριότητα είναι τα εξής:

Σύσταση:

-Οι ενήλικες που επιθυμούν να έχουν ένα επιπλέον όφελος ως στόχο καλό είναι να θέσουν περισσότερο από 300′ μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή περισσότερο από 150′ έντονης έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης έντασης δραστηριότητας εβδομαδιαίως.

– Θα πρέπει να κάνουν επίσης δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης σε μέτρια ή έντονη ένταση που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, 2 ή περισσότερες φορές ανά εβδομάδα.

– Να περιορίσουν το χρόνο καθιστικής ζωής. Η αντικατάσταση αυτού του χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης (συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή ένταση) παρέχει οφέλη στην υγεία.

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ (65 ετών και άνω)

Η σωματική δραστηριότητα προσδίδει οφέλη στην υγεία και στους ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα:

Σύσταση:

– Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150-300΄ μέτριας έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή τουλάχιστον 75-150΄ έντονης έντασης αερόβια σωματική δραστηριότητα ή έναν συνδυασμό δραστηριότητας μέτριας και έντονης έντασης εβδομαδιαίως.

– Θα πρέπει επίσης να κάνουν δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης σε μέτρια ή έντονη ένταση που περιλαμβάνουν όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες, 2 φορές ή περισσότερες ανά εβδομάδα.

– Ως μέρος της εβδομαδιαίας σωματικής τους δραστηριότητας, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να κάνουν ποικίλη σωματική δραστηριότητα, που δίνει έμφαση στη λειτουργική προπόνηση ισορροπίας και δύναμης σε μέτρια ή μεγάλη ένταση, 3 φορές ή περισσότερες ανά εβδομάδα, για ενίσχυση της λειτουργικής ικανότητας και για την πρόληψη πτώσεων.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες, η σωματική δραστηριότητα προσφέρει οφέλη τόσο στην μητέρα, όσο και στο έμβρυο, όπως μειωμένος κίνδυνος:

Η σωματική δραστηριότητα δεν εμφανίζει καμία αρνητική επίδραση στο βάρος γέννησης και στην αύξηση του κινδύνου θνησιγένειας.

Συνιστάται όλες οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό:

– Να κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα.

– Να κάνουν τουλάχιστον 150΄αερόβιας στατικής δραστηριότητας μέτριας έντασης εβδομαδιαίως.

– Να εκτελούν μια ποικιλία από αερόβιες και αναερόβιες (μυϊκής ενδυνάμωσης) δραστηριότητες.

– Η εκτέλεση ήπιων διατάσεων, μπορεί να είναι ευεργετική.

– Γυναίκες που πριν την εγκυμοσύνη συνήθιζαν να εκτελούν έντονη αερόβια δραστηριότητα ή που ήταν σωματικά δραστήριες, μπορούν να συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την περίοδο μετά τον τοκετό.

Σύσταση:

– Οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό θα πρέπει να περιορίσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής. Η αντικατάσταση αυτού του χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης (συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή ένταση) παρέχει οφέλη για την υγεία.

ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ (18 ετών και άνω)

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία σε ενήλικες και ηλικιωμένους που ζουν με τις ακόλουθες χρονιές παθήσεις:

– Για τους επιζώντες καρκίνου, η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο, τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου.

– Για άτομα με υπέρταση, η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, την εξέλιξη της νόσου, την ποιότητα ζωής.

– Για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2), η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και τους δείκτες εξέλιξης της νόσου.

– Για άτομα με HIV, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση και την ψυχική υγεία (μειωμένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης). Δεν επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου (αριθμό CD4 κυττάρων και ιικό φορτίο) ή τη σύσταση του σώματος.

Σύσταση:

Συνιστάται στους επιζώντες του καρκίνου και στους ενήλικες με υπέρταση, ΣΔτ2 και HIV:

– Να περιορίσουν τον χρόνο καθιστικής ζωής. Η αντικατάσταση αυτού του χρόνου με σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης (συμπεριλαμβάνεται η χαμηλή ένταση) παρέχει οφέλη και την υγεία.

– Για να αποτρέψουν τις επιπτώσεις στην υγεία των υψηλών επιπέδων καθιστικής ζωής, θα πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν περισσότερα από τα συνιστώμενη επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης.

Εν κατακλείδι για να επιτευχθούν αλλαγές στα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας είναι σημαντικό  να προωθούνται στρατηγικές επικοινωνίας με στόχο τη διαρκή αλλαγή συμπεριφοράς, οι οποίες θα πρέπει να  υποστηρίζονται από πολιτικές και ιδανικά περιβάλλοντα, όπου ταυτόχρονα να παρέχουν ευκαιρίες για συμμετοχή στη σωματική δραστηριότητα. Το παγκόσμιο σχέδιο δράσης σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα 2018–2030 έθεσε στόχο για μείωση της σωματικής αδράνειας κατά 15% έως το 2030 και αναφέρει 20 συνιστώμενες πολιτικές δράσεις και παρεμβάσεις.

Το κείμενο επιμελήθηκε η Ομάδα Ειδικών Αθλητικής Διατροφής του ΠΣΔΔ.

Πηγή: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

 

Διαβάστε Επίσης

O ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού
9 Οκτωβρίου, 2023

O ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων συμμετείχε στο 15ο Greece Race For The Cure πραγματοποιώντας στο Health Village αναλύσεις σύστασης σώματος και σύντομες συνεδρίες συμβουλευτικής σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Βρείτε παρακάτω το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του ΠΣΔΔ σε pdf.

Διεθνής δημοσκόπηση για την εφαρμογή της Διαδικασίας Διατροφικής Φροντίδας και της Ορολογίας Διαδικασίας Διατροφικής Φροντίδας: International NCP Implementation Survey
3 Μαΐου, 2023

Διεθνής δημοσκόπηση για την εφαρμογή της Διαδικασίας Διατροφικής Φροντίδας και της Ορολογίας Διαδικασίας Διατροφικής Φροντίδας: International NCP Implementation Survey

Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στη διεθνή έρευνα δημοσκόπησης INIS (International NCP Implementation Survey) σχετικά με την εφαρμογή της Διαδικασίας Διατροφικής Φροντίδας  (ΔΔΦ ή NCP: Nutrition Care Process) και της Ορολογίας Διαδικασίας Διατροφικής Φροντίδας (ΟΔΔΦ ή NCPT: Nutrition Care Process Terminology) από διαιτολόγους.

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, 7 Απριλίου 2023
6 Απριλίου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, 7 Απριλίου 2023

Στις 7 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. To μήνυμα φέτος είναι “Υγεία για Όλους”.

Designed by porcupine colors | Developed by