Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, 4 Μαρτίου 2023

Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της αποτελούν πρόκληση λόγω των εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με αυτή και τον ρόλο που διαδραματίζει στην υγεία ενός ατόμου.

Περίπου 1 δισεκατομμύριο από εμάς ζουν σήμερα με παχυσαρκία, αριθμός που εκτιμάται ότι σχεδόν θα διπλασιαστεί έως το 2035. Εκτός αν κάνουμε κάτι!

Το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό, αλλά πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην πορεία, όπως το στίγμα του βάρους, την ενοχοποίηση και τα εμπόδια στην υποστήριξη. Η στάση απέναντι στην παχυσαρκία πρέπει να αλλάξει, το ίδιο και τα συστήματα ολόκληρης της κοινωνίας που επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων, όπως η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, η παραγωγή, προώθηση & διάθεση υγιεινών τροφίμων καθώς ακόμη και η πρόσβαση σε ασφαλείς, προσβάσιμους χώρους άσκησης. Είναι καιρός να αρχίσουμε να ακούμε τι έχουν να πουν οι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα και δεν υπάρχει ένα και μοναδικό σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε τις πολύπλοκες ρίζες της παχυσαρκίας, ώστε να μπορέσουμε να αναλάβουμε τη δράση που είναι αποτελεσματική σε κάθε επίπεδο.

Βοηθήστε και εσείς να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της συζήτησης και των ιστοριών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Μαζί μπορούμε να διορθώσουμε τις παρανοήσεις γύρω από την παχυσαρκία, να αναγνωρίσουμε τις πολυπλοκότητές της και να αναλάβουμε αποτελεσματική, συλλογική δράση. Γιατί όταν όλοι μιλάμε, συζητάμε και μοιραζόμαστε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πρότυπα και να μεταμορφώσουμε τα αποτελέσματα της υγείας για όλους. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Αλλά οι δύσκολες συζητήσεις μας βοηθούν να επηρεάσουμε και να κινητοποιήσουμε πολιτικές πρωτοβουλίες- να ανατρέψουμε παρανοήσεις- να μετατρέψουμε τα λόγια σε δράση.

Οι επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Η εκμάθηση και η συζήτηση για το βάρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατανόηση, τη θεραπεία και την υγεία των ανθρώπων. Ασπαζόμενη το βασικό μήνυμα  της παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας «Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία»  η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ) του Π.Σ.Δ.Δ. ετοίμασε ένα βίντεο για την ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σας.

Ας αναλάβουμε όλοι μαζί δράση!

ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ Π.Σ.Δ.Δ. – 4/3/2023
 

Διαβάστε Επίσης

Συμμετοχή του Π.Σ.Δ.Δ. στην επιστημονική συνάντηση “Nutrition Academy”
10:41 πμ

Συμμετοχή του Π.Σ.Δ.Δ. στην επιστημονική συνάντηση “Nutrition Academy”

O Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων με χαρά σας ανακοινώνει τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της διεθνούς επιστημονικής συνάντησης “Nutrition Academy” σε συνεργασία με την Τουρκική Εταιρεία Κλινικής Εντερικής & Παρεντερικής Διατροφής (KEPAN).

Κάλεσμα για Εθελοντές/ριες στο Greece Race for the Cure®
7:15 μμ

Κάλεσμα για Εθελοντές/ριες στο Greece Race for the Cure®

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), υποστηρίζει την οργάνωση του Greece Race for the Cure®, του μεγαλύτερου αθλητικού event με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα.

Σταθερή ελληνική συμμετοχή του ΕΦΕΤ στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood, που φέτος επιστρέφει σε ακόμη περισσότερες χώρες! Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ
9:29 μμ

Σταθερή ελληνική συμμετοχή του ΕΦΕΤ στην ενημερωτική εκστρατεία #EUChooseSafeFood, που φέτος επιστρέφει σε ακόμη περισσότερες χώρες! Δελτίο Τύπου ΕΦΕΤ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EuropeanFood Safety Authority, EFSA) και οι εταίροι της στα κράτη μέλη της Ε.Ε. εγκαινιάζουν για τρίτη χρονιά την επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο #EUChooseSafeFood. Η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν συνειδητές αποφάσεις σε σχέση με τα τρόφιμα που καταναλώνουν. Το 2023 η εκστρατεία θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς συμπεριλαμβάνει 16 χώρες. Στην Ελλάδα, όπου η εκστρατεία τρέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, την στηρίζει δυναμικά με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ασφάλειας και διαχείρισης τροφίμων. 

Designed by porcupine colors | Developed by