Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, 4 Μαρτίου 2023

Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της αποτελούν πρόκληση λόγω των εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με αυτή και τον ρόλο που διαδραματίζει στην υγεία ενός ατόμου.

Περίπου 1 δισεκατομμύριο από εμάς ζουν σήμερα με παχυσαρκία, αριθμός που εκτιμάται ότι σχεδόν θα διπλασιαστεί έως το 2035. Εκτός αν κάνουμε κάτι!

Το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό, αλλά πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην πορεία, όπως το στίγμα του βάρους, την ενοχοποίηση και τα εμπόδια στην υποστήριξη. Η στάση απέναντι στην παχυσαρκία πρέπει να αλλάξει, το ίδιο και τα συστήματα ολόκληρης της κοινωνίας που επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων, όπως η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, η παραγωγή, προώθηση & διάθεση υγιεινών τροφίμων καθώς ακόμη και η πρόσβαση σε ασφαλείς, προσβάσιμους χώρους άσκησης. Είναι καιρός να αρχίσουμε να ακούμε τι έχουν να πουν οι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα και δεν υπάρχει ένα και μοναδικό σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε τις πολύπλοκες ρίζες της παχυσαρκίας, ώστε να μπορέσουμε να αναλάβουμε τη δράση που είναι αποτελεσματική σε κάθε επίπεδο.

Βοηθήστε και εσείς να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της συζήτησης και των ιστοριών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Μαζί μπορούμε να διορθώσουμε τις παρανοήσεις γύρω από την παχυσαρκία, να αναγνωρίσουμε τις πολυπλοκότητές της και να αναλάβουμε αποτελεσματική, συλλογική δράση. Γιατί όταν όλοι μιλάμε, συζητάμε και μοιραζόμαστε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πρότυπα και να μεταμορφώσουμε τα αποτελέσματα της υγείας για όλους. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Αλλά οι δύσκολες συζητήσεις μας βοηθούν να επηρεάσουμε και να κινητοποιήσουμε πολιτικές πρωτοβουλίες- να ανατρέψουμε παρανοήσεις- να μετατρέψουμε τα λόγια σε δράση.

Οι επαγγελματίες υγείας και ιδιαίτερα οι διαιτολόγοι – διατροφολόγοι μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Η εκμάθηση και η συζήτηση για το βάρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατανόηση, τη θεραπεία και την υγεία των ανθρώπων. Ασπαζόμενη το βασικό μήνυμα  της παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας «Ας μιλήσουμε για την Παχυσαρκία»  η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ) του Π.Σ.Δ.Δ. ετοίμασε ένα βίντεο για την ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σας.

Ας αναλάβουμε όλοι μαζί δράση!

ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΡΟΥΣ Π.Σ.Δ.Δ. – 4/3/2023
 

Διαβάστε Επίσης

ΔΤ για  το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων/Diet Pass
11:41 πμ

ΔΤ για το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων/Diet Pass

Με ικανοποίηση είδαμε πρόσφατα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο που αφορούν στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Η πάγια θέση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων αναφορικά με την παχυσαρκία είναι ότι η διαχείριση και η πρόληψη της απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία στην οποία ο πτυχιούχος αδειοδοτημένος διαιτολόγος-διατροφολόγος συνεισφέρει ως ο πλέον ειδικός επιστήμονας σε θέματα διατροφικής φροντίδας.

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ
12:23 μμ

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως από Δευτέρα 20/3/2023 εώς και Παρασκευή 24/3/2023 η Γραμματεία του Συλλόγου θα παραμείνει κλειστή.

Πρόσκληση για συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής & Διαιτολογίας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ
10:30 πμ

Πρόσκληση για συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής & Διαιτολογίας από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει αναλάβει τη διαμόρφωση 23 οδηγών κατάρτισης και εκπαιδευτικών εγχειριδίων. Στο πλαίσιο της εν λόγω πρόσκλησης αναζητούμε συγγραφείς-πτυχιούχους Διατροφής και Διαιτολογίας για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού εγχειριδίου της ειδικότητας «Ειδικός Φροντίδας Ηλικιωμένων» των ΙΕΚ. 

Designed by porcupine colors | Developed by