Πως επιδρά η άσκηση στην όρεξη και κατ’ επέκταση στη ρύθμιση του βάρους;

28.1.2015

Γιατί μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν γυμνάζονται ενώ άλλοι λιγότερο; Όρεξη είναι η επιθυμία του ανθρώπου για τροφή. Η άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να εμπλακεί στη ρύθμιση της όρεξης, αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως διευκρινισμένοι. Όταν πραγματοποιούμε κάποιου είδους άσκηση έχει παρατηρηθεί ότι κατά τη διάρκεια της και για λίγη ώρα αργότερα, περίπου μία ώρα, καταστέλλονται τα επίπεδα των ορεξιογόνων ορμονών (ορμόνες που διεγείρουν την όρεξη) και αυξάνονται κάποιων ανορεξιογόνων (ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη). Έτσι μετά από άσκηση, κυρίως έντονης έντασης, πολλοί από εμάς δεν έχουν όρεξη να φάνε. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, όπου μετά την άσκηση κάποιοι τρώνε περισσότερο. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ενέργεια που δαπανάται κατά τη διάρκεια της άσκησης, είναι ίση ή περισσότερη από αυτή που καταναλώνεται από το επιπλέον φαγητό μετά από αυτή. Ως αποτέλεσμα, στον οργανισμό δημιουργείται ενεργειακό ισοζύγιο ή έλλειμμα. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι όταν η ενέργεια που καταναλώνουμε από την τροφή είναι ίση με αυτή που δαπανά ο οργανισμός τότε λέμε ότι βρισκόμαστε σε ισοζύγιο ενέργειας και σε βάθος χρόνου το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό. Όταν η ενέργεια που καταναλώνουμε είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάμε, τότε είμαστε σε θετικό ισοζύγιο ενέργειας και το σωματικό βάρος αυξάνεται, ενώ όταν είναι μικρότερη από αυτή που δαπανάμε βρισκόμαστε σε αρνητικό ισοζύγιο και το βάρος μειώνεται. Συνεπώς, η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στη μείωση ή/και διατήρηση του σωματικού μας βάρους!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού μετά από άσκηση δεν προκύπτει από αυξημένο αίσθημα πείνας, αλλά εξαιτίας λανθασμένων αντιλήψεων, του τύπου «αφού έκανα άσκηση, έχω δικαίωμα να φάω περισσότερο». Έτσι κάποια άτομα επιβραβεύουν τον εαυτό τους με την κατανάλωση περισσότερης τροφής ή τροφίμων πλούσιων σε λίπος π.χ. γλυκών, η οποία δεν έχει απαραίτητα λιγότερη ενέργεια από αυτή που «έκαψαν» με την άσκηση, παρά σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη. Τότε υπάρχει κίνδυνος το σωματικό βάρος να αυξηθεί.

Τι τύπο άσκησης να επιλέξω;

Ο τύπος της άσκησης φαίνεται να παίζει ρόλο, με την μέτριας προς έντονης έντασης αερόβια άσκηση (έντονο περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμβηση κ.α) να έχει τα μεγαλύτερα οφέλη στη ρύθμιση της όρεξης. Ευεργετικά οφέλη έχουν παρατηρηθεί και για την άσκηση με αντιστάσεις (βάρη, κοιλιακοί, κ.α), ωστόσο συμβαίνουν σε μικρότερο βαθμό από ότι με την αερόβια άσκηση.

Παίζει ρόλο το φύλο μου;

Η επίδραση της άσκησης στην όρεξη και κατ’ επέκταση στην πρόσληψη ενέργειας των γυναικών είναι διαφορετική από των αντρών, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες συνήθως αντισταθμίζουν με την τροφή τους την ενέργεια που καίνε με την άσκηση, ενώ οι άντρες όχι. Συνεπώς, οι άντρες είναι πιο εύκολο να χάσουν σωματικό λίπος από ότι οι γυναίκες. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι υπάρχει μία μεγαλύτερη αντίσταση στο γυναικείο οργανισμό να χάσει λίπος, λόγω της αναγκαιότητάς του για την αναπαραγωγή. Παρόλα αυτά, ενώ είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να μειώσουν το βάρος τους μέσω άσκησης, δε βρίσκονται σε κίνδυνο να το αυξήσουν, ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται από όλες τις υπόλοιπες επιδράσεις της άσκησης στον οργανισμό π.χ. αύξηση πνευματικής και σωματικής ευεξίας, μειωμένος κίνδυνος χρόνιων ασθενειών κ.ά.

Με δυο λόγια…

 Η άσκηση βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους, με την αερόβια άσκηση μέτριας ή έντονης έντασης να είναι η πιο αποτελεσματική. Και τα δύο φύλα επωφελούνται από την άσκηση, με τους άντρες να είναι πιο εύκολο να χάσουν σωματικό λίπος, ενώ οι γυναίκες να το διατηρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση δεν φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ πάντα υπάρχουν και τα υπόλοιπα οφέλη της σε άλλες πλευρές της υγείας.

Συμβουλή

Για να περιορίσετε την αύξηση της όρεξης μετά από άσκηση, προγραμματίστε καλά τα γεύματα σας και καταναλώστε ένα σνακ (π.χ μια μπανάνα, ένα αθλητικό ποτό) κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από αυτή, κυρίως αν διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά.

Δρ. Άννα Γαβριέλη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Νάντια Σκληβάγκου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

 

Διαβάστε Επίσης

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους- Έναρξη εγγραφών
18 Νοεμβρίου, 2022

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους- Έναρξη εγγραφών

Το 3ο Συμπόσιο της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Π.Σ.Δ.Δ. είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν όλες οι νεότερες εξελίξεις σε αυτό το επιστημονικό επιστητό, αλλά και ευκαιρία για διεπιστημονικό διάλογο και αλληλεπίδραση.

Π.Σ.Δ.Δ.: 3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ), 10 Δεκεμβρίου 2022
19 Οκτωβρίου, 2022

Π.Σ.Δ.Δ.: 3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ), 10 Δεκεμβρίου 2022

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ), 10 Δεκεμβρίου 2022

Δελτίο Τύπου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές 2021
1 Ιουνίου, 2021

Δελτίο Τύπου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές 2021

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ομάδα του των Ειδικών Διαχείρισης Βάρους με αφορμή αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία, ενώνει και φέτος τη φωνή του με περισσότερους από 250 οργανισμούς από 50 και πλέον χώρες για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές που έχει καθιερωθεί στις 2 Ιουνίου.

Designed by porcupine colors | Developed by