Δελτίο Τύπου – Δράση του ΠΣΔΔ και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την Παιδική Παχυσαρκία, στα σχολεία της χώρας

03.12.2014

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2014

Δράση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων –Διατροφολόγων και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την Παιδική Παχυσαρκία, στα σχολεία της χώρας

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας – 24 Οκτωβρίου 2014 – πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 24/10- 25/11/2014 παρουσιάσεις σχετικά με τις Διατροφικές Συνήθειες και την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στα σχολεία όλη της χώρας με τη συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

Παραπάνω από 140 εθελοντές διαιτολόγοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του Επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Το επιστημονικό υλικό που παρουσιάστηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς Α/θμιας εκπαίδευσης επιμελήθηκε το Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια του 8ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Διαιτολογίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, που συνδιοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στις 9-12 Οκτωβρίου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δύο ενημερωτικές συναντήσεις με σκοπό την εκπαίδευση των εθελοντών διαιτολόγων από ομάδα ειδικών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής.

Συνολικά έλαβαν μέρος στη δράση αυτή άνω των 170 σχολείων και ενημερώθηκαν άνω των 25.000 μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι διαιτολόγοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές/εκπαιδευτικούς/γονείς για τα οφέλη του πρωινού, για την ισορροπημένη διατροφή, τη διατροφική πυραμίδα, τα γεύματα πριν και μετά την άσκηση, καθώς και τη σημασία διαμόρφωσης ορθής διατροφικής συμπεριφοράς από πολύ μικρή ηλικία τόσο σε οικογενειακό επίπεδο όσο και στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν την ανάγκη πραγματοποίησης οργανωμένων δράσεων από ειδικούς στο αντικείμενο της διατροφής σε συστηματικότερη βάση στα σχολεία (στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης), πραγματοποίησης εκδηλώσεων που θα διοργανώνονται από τους δήμους, καθώς επίσης και μίας εμπεριστατωμένης μελέτης των διατροφικών συνηθειών και της άσκησης των παιδιών.

Επίσης, τόσο οι διαιτολόγοι όσο και οι εκπαιδευτικοί/γονείς ανέφεραν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αλλαγή στις επιλογές που παρέχει το κυλικείο των σχολείων με γνώμονα την υγιεινή διατροφή, ούτως ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, χυμούς από φρέσκα φρούτα κ.α.

Οι περισσότεροι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη δράση αυτή και συμμετείχαν ενεργά, με την προετοιμασία σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς διαφόρων υγιεινών & ισορροπημένων γεύματων με τρόφιμα που έφεραν από το σπίτι τους.

ΠΣΔΔ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2022: Ανακοίνωση-Υποψηφιότητες

ΠΣΔΔ: ΕΚΛΟΓΕΣ 2022: Ανακοίνωση-Υποψηφιότητες

Οι εκλογές του Π.Σ.Δ.Δ. θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 σε συγκεκριμένο χώρο του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του 3ου ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους. Οι ώρες διεξαγωγής των εκλογών ορίστηκαν να είναι από τις 10:00 έως τις 16:00.

ΠΣΔΔ: Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής-Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Δυσθρεψία

O Π.Σ.Δ.Δ. με την Ομάδα του Ειδικών Κλινικής Διατροφής και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN) ως μέλη του ONCA (Optimal Nutrition Care for All) συμμετέχουν στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη δυσθρεψία (Malnutrition Awareness Week,2022).

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους- Έναρξη εγγραφών

3ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους- Έναρξη εγγραφών

Το 3ο Συμπόσιο της Ομάδας Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Π.Σ.Δ.Δ. είναι μια ευκαιρία να παρουσιαστούν όλες οι νεότερες εξελίξεις σε αυτό το επιστημονικό επιστητό, αλλά και ευκαιρία για διεπιστημονικό διάλογο και αλληλεπίδραση.