Δελτίο Τύπου – Δράση του ΠΣΔΔ και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την Παιδική Παχυσαρκία, στα σχολεία της χώρας

03.12.2014

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2014

Δράση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων –Διατροφολόγων και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την Παιδική Παχυσαρκία, στα σχολεία της χώρας

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας – 24 Οκτωβρίου 2014 – πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 24/10- 25/11/2014 παρουσιάσεις σχετικά με τις Διατροφικές Συνήθειες και την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στα σχολεία όλη της χώρας με τη συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.

Παραπάνω από 140 εθελοντές διαιτολόγοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του Επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Το επιστημονικό υλικό που παρουσιάστηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς Α/θμιας εκπαίδευσης επιμελήθηκε το Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια του 8ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Διαιτολογίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, που συνδιοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στις 9-12 Οκτωβρίου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δύο ενημερωτικές συναντήσεις με σκοπό την εκπαίδευση των εθελοντών διαιτολόγων από ομάδα ειδικών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής.

Συνολικά έλαβαν μέρος στη δράση αυτή άνω των 170 σχολείων και ενημερώθηκαν άνω των 25.000 μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι διαιτολόγοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές/εκπαιδευτικούς/γονείς για τα οφέλη του πρωινού, για την ισορροπημένη διατροφή, τη διατροφική πυραμίδα, τα γεύματα πριν και μετά την άσκηση, καθώς και τη σημασία διαμόρφωσης ορθής διατροφικής συμπεριφοράς από πολύ μικρή ηλικία τόσο σε οικογενειακό επίπεδο όσο και στο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν την ανάγκη πραγματοποίησης οργανωμένων δράσεων από ειδικούς στο αντικείμενο της διατροφής σε συστηματικότερη βάση στα σχολεία (στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης), πραγματοποίησης εκδηλώσεων που θα διοργανώνονται από τους δήμους, καθώς επίσης και μίας εμπεριστατωμένης μελέτης των διατροφικών συνηθειών και της άσκησης των παιδιών.

Επίσης, τόσο οι διαιτολόγοι όσο και οι εκπαιδευτικοί/γονείς ανέφεραν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αλλαγή στις επιλογές που παρέχει το κυλικείο των σχολείων με γνώμονα την υγιεινή διατροφή, ούτως ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, χυμούς από φρέσκα φρούτα κ.α.

Οι περισσότεροι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη δράση αυτή και συμμετείχαν ενεργά, με την προετοιμασία σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς διαφόρων υγιεινών & ισορροπημένων γεύματων με τρόφιμα που έφεραν από το σπίτι τους.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΠΜΣ με τίτλο «Αγωγή Υγείας- Health Education»
12 Ιουνίου, 2024

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) των ΤμημάτωνΕπιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας και Ιατρικής τουΠανεπιστημίου Πατρών παρέχει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «ΑγωγήΥγείας» [Master of Science (MSc) in “Health Education”] (ΦΕΚ 542 τ. Β’ 26/01/2024). Ηχρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών(ΔΜΣ)«Αγωγή Υγείας» ορίζεται σε δύο (2) εξάμηνα (μονοετές). Η φοίτηση

Training courses on the low FODMAP diet
28 Μαΐου, 2024

Training courses on the low FODMAP diet

To date, King’s College London has trained over 1,000 dietitians from across Europe on the latest evidence and dietetic practice in the low FODMAP diet. All King’s courses are based on the research evidence and delivered by world-leading experts in dietetic and medical management of IBS, IBD and other gut disorders, including: The URL link

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ
16 Μαΐου, 2024

Ανακοίνωση απουσίας Γραμματείας ΠΣΔΔ

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από Παρασκευή 17/05/2024 έως και Τρίτη 21/05/2024 η Γραμματεία του Συλλόγου θα παραμείνει κλειστή. Για οτιδήποτε μπορείτε να στείλετε email στο info@hda.gr. Ευχαριστούμε.