03.12.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2014
Δράση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων –Διατροφολόγων και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου για την Παιδική Παχυσαρκία, στα σχολεία της χώρας
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας – 24 Οκτωβρίου 2014 – πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 24/10- 25/11/2014 παρουσιάσεις σχετικά με τις Διατροφικές Συνήθειες και την Πρόληψη της Παχυσαρκίας στα σχολεία όλη της χώρας με τη συνεργασία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.
Παραπάνω από 140 εθελοντές διαιτολόγοι, που πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του Επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Το επιστημονικό υλικό που παρουσιάστηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς Α/θμιας εκπαίδευσης επιμελήθηκε το Εργαστήριο Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια του 8ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Διαιτολογίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων, που συνδιοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων στις 9-12 Οκτωβρίου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δύο ενημερωτικές συναντήσεις με σκοπό την εκπαίδευση των εθελοντών διαιτολόγων από ομάδα ειδικών του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής.
Συνολικά έλαβαν μέρος στη δράση αυτή άνω των 170 σχολείων και ενημερώθηκαν άνω των 25.000 μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Οι διαιτολόγοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές/εκπαιδευτικούς/γονείς για τα οφέλη του πρωινού, για την ισορροπημένη διατροφή, τη διατροφική πυραμίδα, τα γεύματα πριν και μετά την άσκηση, καθώς και τη σημασία διαμόρφωσης ορθής διατροφικής συμπεριφοράς από πολύ μικρή ηλικία τόσο σε οικογενειακό επίπεδο όσο και στο σχολείο.
Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν την ανάγκη πραγματοποίησης οργανωμένων δράσεων από ειδικούς στο αντικείμενο της διατροφής σε συστηματικότερη βάση στα σχολεία (στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης), πραγματοποίησης εκδηλώσεων που θα διοργανώνονται από τους δήμους, καθώς επίσης και μίας εμπεριστατωμένης μελέτης των διατροφικών συνηθειών και της άσκησης των παιδιών.
Επίσης, τόσο οι διαιτολόγοι όσο και οι εκπαιδευτικοί/γονείς ανέφεραν ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αλλαγή στις επιλογές που παρέχει το κυλικείο των σχολείων με γνώμονα την υγιεινή διατροφή, ούτως ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, χυμούς από φρέσκα φρούτα κ.α.
Οι περισσότεροι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη δράση αυτή και συμμετείχαν ενεργά, με την προετοιμασία σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς διαφόρων υγιεινών & ισορροπημένων γεύματων με τρόφιμα που έφεραν από το σπίτι τους.