ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων συζήτησε διαδικτυακά το επίκαιρο θέμα του ρόλου της διατροφής στην COVID-19

webinar nutrition covid

To Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου, σε ένα δωρεάν και επίκαιρο όσο ποτέ webinar, που παρακολούθησαν ζωντανά περισσότεροι από 2.600 επαγγελματίες υγείας, διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες στο χώρο της Διαιτολογίας, ανέλυσαν τον καθοριστικής σημασίας ρόλο της διατροφής στην εποχή της COVID-19. Οι έξι επιστημονικές ομιλίες, κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, από την πρόληψη και τη διαχείριση της καθημερινότητας, μέχρι τη φλέγουσα συσχέτιση μεταξύ της COVID-19 και της παχυσαρκίας, αλλά και την εξειδικευμένη διατροφική διαχείριση ασθενών με τη νόσο κατά την παραμονή τους σε μονάδες υγείας. Δεδομένα ελληνικών μελετών σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του lockdown παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο webinar. Μέσα από τη συζήτηση, τονίσθηκε τόσο η σημασία της διατροφής, όσο και η ουσιαστική συμβολή των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ως Επαγγελματιών Υγείας, στην πρόληψη, βελτίωση της ποιότητας ζωής και διαχείριση πολύπλοκων ζητημάτων υγείας, την πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε.

«Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι έχουν ζωτικό ρόλο στο σύστημα υγείας και η απουσία τους μπορεί να είναι κριτικής σημασίας»

«Την περίοδο της παραμονής στο σπίτι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, έρευνες κατέγραψαν αύξηση σωματικού βάρους περίπου στο 20% των ενηλίκων και 30% των παιδιών, με τα ποσοστά να είναι πιο υψηλά στα άτομα με ήδη επιβαρυμένο σωματικό βάρος»

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τη συμμετοχή στην Πρώτη Ενότητα των Διαιτολόγων από την Ομάδα Ειδικών Δημόσιας Υγείας (ΟΕΔΥ) του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), για να πάρουν στη Δεύτερη Ενότητα την σκυτάλη οι Διαιτολόγοι της Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ), και να κλείσουν το webinar στην Τρίτη Ενότητα τα μέλη της Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής (ΟΕΚΔ). Τα βασικά επιστημονικά συμπεράσματα της κάθε ομιλίας παρουσιάζονται εκτενώς παρακάτω.

Ενόψει των εορταστικών ημερών που ακολουθούν εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, και δεδομένης της σχέσης της παχυσαρκίας με την COVID-19 που αναδείχθηκε στο webinar, επισημαίνουμε τον κίνδυνο που ενέχει ο εγκλεισμός στο σπίτι κατά την περίοδο του δεύτερου “lockdown” όσον αφορά στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος είναι οι μόνοι επαγγελματίες και επιστήμονες υγείας που συμμετέχουν στην πρόληψη και διατροφική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νόσων που σχετίζονται με τη διατροφή.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) είναι αρωγός στην προσπάθεια των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων να συμβάλλουν ως επαγγελματίες υγείας σε αυτή την πανδημία, στηρίζοντας την ανάγκη για έγκυρη και έγκαιρη επιστημονική ενημέρωση. Η διαδικτυακή συζήτηση κατάφερε να αναδείξει τη συμβολή της διατροφής, αλλά και των επιστημόνων Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ως επαγγελματιών υγείας, στη διαχείριση της COVID-19 και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών, όσο και του γενικού πληθυσμού.

Στο παράρτημα που ακολουθεί παρουσιάζονται λεπτομερώς τα βασικά επιστημονικά συμπεράσματα κάθε ομιλίας του webinar«Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19: Πρόληψη, αντιμετώπιση και ο παράγοντας της παχυσαρκίας».

******

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ – Βασικά επιστημονικά συμπεράσματα του webinar «Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19: Πρόληψη, αντιμετώπιση και ο παράγοντας της παχυσαρκίας» του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ).

Πρώτη Ενότητα

Επιστημονικά δεδομένα για το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της COVID-19: ο ρόλος των βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών” – Δρ. Αναστασία Καλέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Ιατρικών Σπουδών, University College London Επίτιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών, University College London

Διατροφικές συνήθειες κατά τον εγκλεισμό και ο ρόλος της σωστής διατροφής την εποχή της COVID-19” – Δρ. Αντώνης Βλασσσόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Επίτιμος Συνεργάτης Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Σημείωση: 1. Μελέτη COVIDiet (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών): Πολυκεντρική μελέτη σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στη χώρα μας, η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και Μάϊο 2020 σε 1488 συμμετέχοντες. 2. Μελέτη COV-EAT (Τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας): Πανελλαδική μελέτη σε παιδιά και εφήβους κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και εγκλεισμού, σε 397 οικογένειες.

Δεύτερη Ενότητα

Παχυσαρκία: μέγας παράγοντας κινδύνου της COVID-19 αλλά και αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων. Η παράδοξη σχέση με τη θνησιμότητα” – Δρ. Αναστασία Κολομβότσου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Υγιεινολόγος M(Med)Sc

“Εξερευνώντας τους πιθανούς μηχανισμούς της σχέσης παχυσαρκίας & COVID-19.”Δρ. Μαρία Μπασκίνη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, RD, PhD

Τρίτη Ενότητα

To webinar έκλεισε με τις πολύτιμες εμπειρίες συναδέλφων από τη διατροφική διαχείριση ασθενών με COVID-19 που έχουν χρειαστεί νοσηλεία. Στις δύο αυτές ξεχωριστές ομιλίες διακεκριμένοι Κλινικοί Διαιτολόγοι μοιράσθηκαν τη γνώση τους από την κλινική πράξη σε νοσοκομεία με κλινικές COVID-19, καθώς και τις πρόσφατες συστάσεις για τη διατροφική θεραπεία των ασθενών.

Διατροφική διαχείριση ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2. Συστάσεις και η εμπειρία στο νοσοκομείο.” – Δρ. Παρασκευή Ντετοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Κλινικής Διατροφής, ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο

Ανάλυση Περιστατικού που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ” – Δρ. Δημήτρης Καραγιάννης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, ΓΝΑ Ευαγγελισμός


 

Διαβάστε Επίσης

ICDA Call for Nominations to the board of Directors 2024-28
22 Φεβρουαρίου, 2024

ICDA Call for Nominations to the board of Directors 2024-28

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (ICDA) ζητά υποψηφιότητες για την εκλογή τεσσάρων (4) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ICDA το 2024.  Τα μέλη της ICDA καλούνται αποκλειστικά να υποβάλουν υποψηφιότητες προς εξέταση. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να υποβάλλετε υποψηφιότητα, διαβάστε πτοσεκτικά το παρακάτω αρχείο και

ΑΓΓΕΛΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ Π.Σ.Δ.Δ.
31 Ιανουαρίου, 2024

ΑΓΓΕΛΙΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ Π.Σ.Δ.Δ.

Αν θέλετε να γίνετε μέλος της ομάδας του επίσημου επιστημονικού περιοδικού για τη Διαιτολογία και τη Διατροφή του Π.Σ.Δ.Δ., μπορείτε να μας στείλετε το βιογραφικό σας!

Αγγελία για διαιτολόγο-διατροφολόγο
26 Ιανουαρίου, 2024

Αγγελία για διαιτολόγο-διατροφολόγο

Ζητείται διατροφολόγος για συνεργασία με ιατρεία (αλλεργιολογικό και παιδιατρικό) στο Περιστέρι.

Designed by porcupine colors | Developed by