Επιστημονικά συμπεράσματα webinar: Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε τα βασικά επιστημονικά συμπεράσματα του webinar «Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19: Πρόληψη, αντιμετώπιση και ο παράγοντας της παχυσαρκίας» που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), σε συνεργασία με τις ομάδες Ειδικών Κλινικής Διατροφής (ΟΕΚΔ), Διαχείρισης Βάρους (ΟΕΔΒ) και Δημόσιας Υγείας (ΟΕΔΥ).

webinar nutrition covid

Πρώτη Ενότητα

Επιστημονικά δεδομένα για το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της COVID-19: ο ρόλος των βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών” – Δρ. Αναστασία Καλέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Ιατρικών Σπουδών, University College London Επίτιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών, University College London

Διατροφικές συνήθειες κατά τον εγκλεισμό και ο ρόλος της σωστής διατροφής την εποχή της COVID-19” – Δρ. Αντώνης Βλασσσόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Επίτιμος Συνεργάτης Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

Δεύτερη Ενότητα

Παχυσαρκία: μέγας παράγοντας κινδύνου της COVID-19 αλλά και αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων. Η παράδοξη σχέση με τη θνησιμότητα” – Δρ. Αναστασία Κολομβότσου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Υγιεινολόγος M(Med)Sc

“Εξερευνώντας τους πιθανούς μηχανισμούς της σχέσης παχυσαρκίας & COVID-19.”Δρ. Μαρία Μπασκίνη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, RD, PhD

Τρίτη Ενότητα

To webinar έκλεισε με τις πολύτιμες εμπειρίες συναδέλφων από τη διατροφική διαχείριση ασθενών με COVID-19 που έχουν χρειαστεί νοσηλεία. Στις δύο αυτές ξεχωριστές ομιλίες διακεκριμένοι Κλινικοί Διαιτολόγοι μοιράσθηκαν τη γνώση τους από την κλινική πράξη σε νοσοκομεία με κλινικές COVID-19, καθώς και τις πρόσφατες συστάσεις για τη διατροφική θεραπεία των ασθενών.

Διατροφική διαχείριση ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από SARS-CoV-2. Συστάσεις και η εμπειρία στο νοσοκομείο.” – Δρ. Παρασκευή Ντετοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Κλινικής Διατροφής, ΓΝΑ Κοργιαλένειο Μπενάκειο

Ανάλυση Περιστατικού που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ” – Δρ. Δημήτρης Καραγιάννης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής, ΓΝΑ Ευαγγελισμός


[1]

“The role of nutrition in the COVID-19 era”: Scientific conclusions based on a webinar organized by the Hellenic Dietitian Association

In this report we present the main scientific conclusions of the webinar “The role of nutrition in the era of COVID-19: Prevention, treatment and the factor of obesity”. The webinar was organized by the Hellenic Dietetic Association (HDA), in collaboration with the Groups of Specialists in Clinical Nutrition, Weight Management and Public Health. It was moderated by Dr. Dorina Sialvera, president of the HDA and Dr. Christina Katsagoni, President of the Specialist Group of Clinical Nutrition.

Unit 1:

“Scientific evidence on the role of nutrition in the prevention of COVID-19: the role of vitamins and other micronutrients”:

Dr Anastasia Z. Kalea, Programme Director, MSc Obesity and Clinical Nutrition & MSc Clinical and Public Health Nutrition, Associate Professor, UCL Division of Medicine, Hon. Associate Professor, UCL Institute of Cardiovascular Science

“Dietary habits during the lockdown and the role of healthy nutrition in the COVID-19 era” – Dr. Antonis Vlassopoulos, Research Fellow Agricultural University of Athens & International Hellenic University, Honorary Research Fellow University of Glasgow.

Unit 2:

“Obesity: a major risk factor for COVID-19 but also a result of restrictive measures. The paradoxical relationship with mortality “- Dr. Anastasia Kolombotsou, Dietitian-Nutritionist, Doctor of the Agricultural University of Athens, Hygienist M (Med) Sc

“Exploring potential mechanisms linking obesity to COVID-19” – Dr. Maria Baskini, Clinical Dietitian-Nutritionist, MSc, RD, PhD

Unit 3:

The closing session of the webinar included the clinical experience of colleagues regarding the nutritional management of patients with COVID-19, who need hospitalization. In these two presentations, distinguished clinical dietitians shared their knowledge of clinical practice within COVID-19 clinics, as well as recent recommendations for the nutritional treatment of patients:

Nutritional management of patients with confirmed SARS-CoV-2 infection. Recommendations and experience in the hospital. Dr. Paraskevi Detopoulou, Clinical Dietitian-Nutritionist, Head of Clinical Nutrition Department, General Hospital Korgialenio Benakeio.

“A Case study: COVID-19 patient in the ICU”- Dr. Dimitris Karagiannis, Clinical Dietitian-Nutritionist, Head of Nutrition Department, GNA Evangelismos


[i] : COVIDiet study (Department of Food Science & Human Nutrition, Agricultural University of Athens): Multicenter study in 16 European countries, including Greece. In Greece, the study was conducted in April and May 2020 on 1488 participants.

COV-EAT study (Department of Nutrition Dietetics, University of Thessaly): Nationwide study in children and adolescents during the first wave of pandemic and inclusion, in 397 families.

 

Διαβάστε Επίσης

Δελτίο Τύπου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές 2021
12:05 μμ

Δελτίο Τύπου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές 2021

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων και η Ομάδα του των Ειδικών Διαχείρισης Βάρους με αφορμή αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία, ενώνει και φέτος τη φωνή του με περισσότερους από 250 οργανισμούς από 50 και πλέον χώρες για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές που έχει καθιερωθεί στις 2 Ιουνίου.

H σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της απώλειας μυϊκού ιστού
9:07 πμ

H σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της απώλειας μυϊκού ιστού

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο της μυϊκής μάζας για την επίτευξη και διατήρηση καλής υγείας, καθώς και για τη βέλτιστη διαχείριση και πορεία πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας – 4 Μαρτίου 2021
10:03 πμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας – 4 Μαρτίου 2021

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας συμβάλλοντας στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των ειδικών και του κοινού.

Designed by porcupine colors | Developed by