Καρκίνος: Ευρωπαϊκά Δεδομένα

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου (EWAC), η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο μεταξύ 25 και 31 Μαΐου, η Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (https://www.hda.gr/omada-eidikon-klinikis-diatrofis/) θα ήθελε να υποστηρίξει ευρωπαϊκές προτάσεις με σκοπό την καλύτερη πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου.

Ο καρκίνος προκαλεί 1 στους 4 θανάτους στην Ευρώπη και είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.(1) Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου προβλέπεται να αυξηθεί από 3,9 εκατομμύρια το 2018 σε 4,7 εκατομμύρια έως το 2040. (2)

Έγγραφο θέσης Ευρωπαϊκής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ECL) 2020

ii. Προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μπορεί να μειωθεί υιοθετώντας ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο αυξάνοντας παράλληλα τη σωματική δραστηριότητα. Η περίσσια σωματικού λίπος θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε 12 διαφορετικές περιοχές του σώματος. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η παχυσαρκία αναμένεται να υπερνικήσει το κάπνισμα ως τον κύριο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για τη δημοσίευση της 4ης έκδοσης του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του Καρκίνου (ECAC) έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα των οποίων ο τρόπος ζωής δεν πληρεί τις συστάσεις του κώδικα. Το να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συμπεριφορές και να βάλλουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους δεν είναι αρκετό. Μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς των ανθρώπων επηρεάζεται από το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και εργάζονται. Κατά συνέπεια, οι δράσεις για τη βελτίωση της διατροφής και της σωματικής άσκησης πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα για το σύνολο του πληθυσμού και να λαμβάνουν υπόψη κοινωνικούς, οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες υγείας.

ΔΙΑΙΤΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουν κατά 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Οι συνδεσμοι κατα του καρκινου υποστηρίζουν μέτρα για το σύνολο του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικους, οικονομικους και εμπορικούς παράγοντες υγείας.

AΛΚΟΟΛ 

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το αλκοoλ αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον 7 τύπων καρκίνου. Η EΕ πρέπει να υποστηρίξει τα κρατη μελη στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού νόμου για τον έλεγχο του αλκοόλ.

(1) Eurostat (2020) World Cancer Day: 1 in 4 deaths caused by cancer. Available at:https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostatnews/-/EDN-20200204-1
(2) GCO IARC (2018) Cancer Tomorrow. Available at: http://gco.iarc.fr/tomorrow/home

 

Διαβάστε Επίσης

ΠΣΔΔ: Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής-Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Δυσθρεψία
22 Νοεμβρίου, 2022

ΠΣΔΔ: Ομάδα Ειδικών Κλινικής Διατροφής-Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Δυσθρεψία

O Π.Σ.Δ.Δ. με την Ομάδα του Ειδικών Κλινικής Διατροφής και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής/Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN) ως μέλη του ONCA (Optimal Nutrition Care for All) συμμετέχουν στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης για τη δυσθρεψία (Malnutrition Awareness Week,2022).

H σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της απώλειας μυϊκού ιστού
7 Μαΐου, 2021

H σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση της απώλειας μυϊκού ιστού

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν τον καθοριστικό ρόλο της μυϊκής μάζας για την επίτευξη και διατήρηση καλής υγείας, καθώς και για τη βέλτιστη διαχείριση και πορεία πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Επιστημονικά συμπεράσματα webinar: Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19
21 Δεκεμβρίου, 2020

Επιστημονικά συμπεράσματα webinar: Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε τα βασικά επιστημονικά συμπεράσματα του webinar «Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19: Πρόληψη, αντιμετώπιση και ο παράγοντας της παχυσαρκίας» που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ)…

Designed by porcupine colors | Developed by