Ο ρόλος του Διαιτολόγου – Καμπάνια Ενημέρωσης Κοινού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων υλοποίησε το 2015 μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με σκοπό: α) την προώθηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, β) την ενημέρωση για την πραγματική ανάγκη που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καθώς και γ) την προστασία του καταναλωτικού κοινού από ανθρώπους που δεν είναι διαιτολόγοι αλλά ασκούν το επάγγελμα αυτό με επιζήμιες επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Σύμφωνα με έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (Π.Ο.Υ), στην σημερινή εποχή η παχυσαρκία θεωρείται ασθένεια και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες. Σε μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον επιπολασμό της παχυσαρκίας στης χώρες του κόσμου, Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 12η θέση με ποσοστό 18,5% του γενικού πληθυσμού ανάμεσα σε 33 χώρες. Στην Ε.Ε. η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά τον επιπολασμό της παχυσαρκίας, με τη νόσο να μαστίζει το 26% των ενήλικων
αντρών και το 18,2% των ενήλικων γυναικών.

Είναι εντυπωσιακή η αναφορά της εν λόγο έρευνας του Π.Ο.Υ. στα ποσοστά της παχυσαρκίας στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ :
· το  1980, 1 στα 10 άτομα ήταν παχύσαρκο, στην σημερινή εποχή, 5 στα 10 άτομα είναι επιβεβαιωμένα παχύσαρκα, ενώ μέχρι το 2020, 7 στα 10 άτομα θα είναι επιβεβαιωμένα παχύσαρκα.

Το προσδόκιμο επιβίωσης των παχύσαρκων Ελλήνων μειώνεται κατά 10 χρόνια, από το 1980 έως σήμερα. Τα έξοδα της νοσηλείας για παθήσεις που αφορούν καθαρά σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, αυξήθηκαν κατά 25% από το 1980 έως σήμερα.

ΡΟΛΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ

Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της παχυσαρκίας στους ενήλικες  και τα παιδιά, σε κάθε επίπεδο. Διαθέτουν τα μοναδικά προσόντα για να μεταφράζουν τα επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με την ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη, τη διατροφή και τη συμπεριφορά, σε καθημερινές πρακτικές συμβουλές και την παροχή υγιεινού φαγητού. Οι διαιτολόγοι χρησιμοποιούν τεχνικές συμβουλευτικής με αποτελεσματικό τρόπο, τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και μακροχρόνιο επίπεδο, προκειμένου να υποστηρίξουν άτομα και ομάδες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή παρουσιάζουν σχετικές με την παχυσαρκία καταστάσεις, όπως είναι ο διαβήτης και η καρδιακή νόσος.

Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι κατέχουν εξέχοντα ρόλο στην προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Εκπαιδεύονται στη διατροφή, την υγεία, τη συμβουλευτική και τις στρατηγικές τροποποίησης συμπεριφοράς, και εμπλέκονται ενεργά στη δημόσια υγεία, την προαγωγή της υγείας και την  πρόληψη νοσημάτων, την κλινική θεραπεία, τη διαχείριση νοσημάτων, την έρευνα, το σχεδιασμό και την προετοιμασία σίτισης. Οι διαιτολόγοι διαθέτουν τις δεξιότητες και ικανότητες
να μεταφράζουν και να μεταδίδουν τη θεωρητική γνώση διευκολύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές σε σχέση με την τροφή και τον τρόπο ζωής, διδάσκοντας τους παράλληλα πώς μπορούν να διατηρήσουν τις υγιείς αυτές συνήθειες και συμπεριφορές.

Οι Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι εκπληρώνουν το ρόλο τους στην πρόληψη, τη θεραπεία, την παροχή τροφής και την έρευνα σε ποικίλους διαφορετικούς χώρους:
· Υγειονομική περίθαλψη – πρωτογενής πρόληψη, οξεία, κατ’ οίκον και ιδιωτική πρακτική
· Εκπαίδευση – προσχολικό περιβάλλον, σχολεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
· Εργασιακός χώρος
· Βιομηχανία τροφίμων
· Πολυμέσα
· Ευρωπαϊκή Ένωση, εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις

 

Διαβάστε Επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, 4 Μαρτίου 2023
1:30 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, 4 Μαρτίου 2023

Η 4η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως και οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή της αποτελούν πρόκληση λόγω των εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με αυτή και τον ρόλο που διαδραματίζει στην υγεία ενός ατόμου.

EFAD: Dietetic innovations in routine practice in response to COVID-19 study
11:28 πμ

EFAD: Dietetic innovations in routine practice in response to COVID-19 study

Η Επιτροπή Έρευνας και Πρακτικής βασισμένης σε αποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Διαιτολογικών Συλλόγων καλεί όλες και όλους τις/τους Διαιτολόγους στην Ευρώπη να απαντήσουν μία σύντομη έρευνα.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, 4 Μαρτίου 2022
12:16 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, 4 Μαρτίου 2022

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους, υποστηρίζουν, κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Ο ρόλος της διατροφής είναι καίριος και η συνδρομή του επιστήμονα διαιτολόγου – διατροφολόγου ως επαγγελματία υγείας μπορεί να αποδειχθεί κομβική.

Designed by porcupine colors | Developed by