Οργανώνοντας τα ψώνια στο σούπερ-μάρκετ κατά τη διάρκεια του lockdown

Οι επισκέψεις μας στο σούπερ-μάρκετ, στην ιδιαίτερη συνθήκη που διανύουμε, είναι σκόπιμο να είναι περιορισμένες και σύντομες.

super market

Με οργάνωση και μεθοδικότητα μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες προμήθειες φαγητού, ακόμη και για δεκαπέντε ημέρες.

Οργανώνοντας τα ψώνια μας σε λίστα θα αποφύγουμε τις άσκοπες αγορές, άρα πρακτικά θα εξοικονομήσουμε θερμίδες αλλά και χρήματα, και θα καταφέρουμε επιπλέον να μειώσουμε σημαντικά την σπατάλη φαγητού.

Συντάσσοντας τη λίστα…

-Σχεδιάζουμε τα γεύματα των επόμενων ημερών, φροντίζοντας να διατηρούμε μια καλή εβδομαδιαία ποικιλία από όλες τις κατηγορίες γευμάτων (λαδερά, όσπρια, ψάρι, κρέας κ.α.). Προσπαθούμε να μαγειρεύουμε όσες μερίδες φαγητού χρειαζόμαστε και εάν περισσέψει φαγητό το καταψύχουμε.

-Εύκολα μπορούμε να μπούμε στον πειρασμό να αγοράσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Δεν χρειάζεται ωστόσο να αποθηκεύσουμε ή να αγοράσουμε περισσότερα τρόφιμα από όσα συνήθως χρειαζόμαστε.

-Λαμβάνουμε υπόψη ενδεχόμενες ιδιαιτερότητες στη διατροφή των μελών της οικογένειάς μας όπως π χ τροφικές αλλεργίες ή την ανάγκη κατανάλωσης εμπλουτισμένων τροφίμων λόγω διατροφικής ανεπάρκειας.

-Παρόλο που η ζάχαρη είναι απαραίτητο να υπάρχει στο ράφι μας διότι είναι πρώτη ύλη για πολλές παρασκευές, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων σνακ πλούσιων σε θερμίδες, ζάχαρη ή λιπαρά.

-Επιλέγουμε τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως:

Αποθήκευση των τροφίμων

-Διαβάζουμε τις οδηγίες διατήρησης, αποθήκευσης όπως και την ημερομηνία λήξης που αναγράφονται στη συσκευασία.

-Αξιοποιούμε ό, τι υπάρχει ήδη στο ντουλάπι μας, χρησιμοποιώντας πρώτα τα φρέσκα προϊόντα και τα τρόφιμα με μικρότερη διάρκεια ζωής, ιδιαίτερα αυτά που διατηρούνται για λίγες ημέρες μετά το άνοιγμά τους.

-Τα τρόφιμα που πλησιάζουν προς τη λήξη τους μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως πρώτες ύλες για την παρασκευή άλλων γευμάτων.

-Πλένουμε σχολαστικά, αποστραγγίζουμε, σκουπίζουμε και έπειτα καλύπτουμε με χαρτί ή πετσέτα τα φρούτα και τα λαχανικά, παρατείνοντας σημαντικά τον χρόνο διατήρησής τους στο ψυγείο.

-Αποθηκεύουμε σε δροσερό σκοτεινό μέρος φρέσκα τρόφιμα όπως ντομάτες, κρεμμύδια, πατάτες κ.α.

-Αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο.

Βιβλιογραφία

British Dietetic Association. Available from https://www.bda.uk.com/

Word Health Organization. Available from http://www.euro.who.int/

 

Διαβάστε Επίσης

Designed by porcupine colors | Developed by