Δελτίο Τύπου για την 1η Ημερίδα για τη Μείωση Αλατιού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Ημερίδα για τη Μείωση Αλατιού, η οποία συνδιοργανώθηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και οι Πρόεδροι του ΠΣΔΔ και του ΕΦΕΤ, τονίζοντας καθένας τη σημασία μείωσης αλατιού στη διατροφή του Έλληνα. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν πάνω από 300 άτομα από Φορείς του Δημοσίου, Πανεπιστήμια, Επαγγελματίες στο χώρο της Διατροφής και της Υγείας, επιχειρήσεις τροφίμων καθώς και καταναλωτές.

Στο πρώτο Στρογγυλό Τραπέζι, καταξιωμένοι καθηγητές Πανεπιστημίου παρουσίασαν νεότερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη μείωση αλατιού. Ο καθ. Κ. Τσιούφης παρουσίασε μελέτες οι οποίες συσχετίζουν την αυξημένη κατανάλωση αλατιού με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, τονίζοντας τη σημασία της μείωσης αλατιού ως ένα μέσο μείωσης του κινδύνου πρόκλησης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ο καθ. Α. Ζαμπέλας παρουσίασε ευρήματα της μελέτης GRECO η οποία διεξήχθη σε παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, τονίζοντας τη συνεισφορά των κρυφών πηγών αλατιού όπως της πίτσας, των τυριών αλλά και των προϊόντων αρτοποιίας στη συνολική πρόσληψη αλατιού. Η καθ. Α. Τριχοπούλου έκλεισε το πρώτο Στρογγυλό Τραπέζι παραθέτοντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την διατροφική μελέτη ΥΔΡΙΑ η οποία διεξήχθη σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα του Ελληνικού πληθυσμού. Από τα πρώτα στοιχεία της μελέτης ΥΔΡΙΑ, διαφαίνεται ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως είναι τα τυριά και το ψωμί αποτελούν σημαντικές πηγές αλατιού λόγω της μεγαλύτερης συχνότητας και ποσότητας κατανάλωσής τους.

Το δεύτερο Στρογγυλό Τραπέζι άνοιξε με τη σημαντική ομιλία τουDrJBreda από το Περιφερειακό Γραφείο στην Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέσω web conference. Ο κος Breda παρουσίασε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για λιγότερο από 5 g αλατιού την ημέρα για τους ενήλικες και αναφέρθηκε στον στόχο για μείωση πρόσληψης αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025, το οποίο έχουν συνυπογράψει όλα τα κράτη. Ο κ. Γ. Μαράκης από τον ΕΦΕΤ παρουσίασε τη Στρατηγική Μείωσης Αλατιού 2016-2020, η οποία εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΦΕΤ το Μάρτιο του 2016 και αναφέρθηκε σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στα ερευνητικά προγράμματα αλλά και τα πρωτόκολλα συνεργασίας που έχει υπογράψει ο ΕΦΕΤ με σημαντικούς εταίρους. Η κα Θ-E. Σιαλβέρα, Πρόεδρος του ΠΣΔΔ τόνισε το ρόλο του Διαιτολόγου στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημασία της σωστής ανάγνωσης και κατανόησης των ετικετών των τροφίμων για την ορθότερη επιλογή τροφίμων με καλύτερο διατροφικό προφίλ.

Το τρίτο Στρογγυλό Τραπέζι αφορούσε σε δράσεις που έχουν αναλάβει ή/και πρόκειται να αναλάβουν σημαντικοί εταίροι στην εκστρατεία μείωσης αλατιού. Η πρώτη ομιλία δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, κ. Μ. Καρούμπα, ο οποίος παρουσίασε τη πρόγραμμα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας “GReat Kouzina” – ένα πρόγραμμα που σέβεται την παράδοση, αλλά βασίζεται και στις σύγχρονες επιστημονικές απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα μαγειρική με λιγότερο αλάτι και τη χρήση περισσότερων μυρωδικών βοτάνων. Οι Έλληνες Αρχιμάγειρες έχουν μειώσει κατά 20-30% το αλάτι στις συνταγές τους τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση στις Σχολές Μαγειρικής.

Ο κ. Ι. Μάνος από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας αναφέρθηκε στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ για μείωση αλατιού στο ψωμί, ένα τρόφιμο που βρίσκεται στη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής. Ήδη ένας αριθμός αρτοποιείων έχει δεσμευτεί σε αυτή τη δράση για μείωση αλατιού σε όλα τα είδη ψωμιού, ειδικά από την Ελληνική περιφέρεια, ενώ οι δράσεις ευαισθητοποίησης των αρτοποιών θα εντατικοποιηθούν προκειμένου περισσότεροι φούρνοι να διαθέτουν ψωμί με λιγότερο αλάτι. Και ο κος Μάνος τόνισε την αναγκαιότητα εκπαίδευσης στις Σχολές Αρτοποιών και της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Ο κ. Α. Καμπάνης από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων αναφέρθηκε στη στήριξη της βιομηχανίας τροφίμων σε αυτή την προσπάθεια αλλά και στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η βιομηχανία τροφίμων στο θέμα αυτό. Οι μειώσεις αλατιού που έχουν επιτευχθεί από εταιρεία σε εταιρεία κυμαίνονται από 5 έως 75% ανάλογα με τις κατηγορίες των προϊόντων.

Τέλος η κα. Ε. Αλευρίτου, Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, αναφέρθηκε στη συμβολή που μπορεί να έχουν οι ενώσεις καταναλωτών σε αυτή την προσπάθεια. Οι ενώσεις καταναλωτών μπορούν να περάσουν μηνύματα στα νοικοκυριά. Απαιτείται όμως η συνεργασία με άλλους φορείς προκειμένου να λαμβάνουν από τους ειδικούς ενημέρωση έγκυρη, έγκαιρη και εκλαϊκευμένη. Η υπερπληροφόρηση και οι αντικρουόμενες πληροφορίες καθιστούν την απλή και κατανοητή ενημέρωση του καταναλωτή με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο, όλο και πιο επιτακτική. Η κα. Αλευρίτου πρότεινε να αναλάβει ο ΕΦΕΤ την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μία πλατφόρμα για συντονισμένες δράσεις, όπου ο καθένας θα συμβάλλει ανάλογα με την ειδικότητά του.

Τα συμπεράσματα από την ημερίδα παρουσιάστηκαν από την Προϊσταμένη της Δ/νσης Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών, κα Ε. Τσιγαρίδα και τον Πρόεδρο του ΕΦΕΤ, κο Ι. Τσιάλτα. Η ημερίδα βιντεοσκοπήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ο σύνδεσμος (URL) για καθένα από τα δύο βίντεο είναι:

Έναρξη. Χαιρετισμοί. Στρογγυλό Τραπέζι 1: Νεώτερα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη μείωση αλλατιού. Στρογγυλό Τραπέζι 2: Στρατηγική, Δράσεις, Ενημέρωση.  mms://mediaserver.aua.gr/diafora/16_11_04_a.wmv

Στρογγυλό τραπέζι 3: Δράσεις των εταίρων στην προσπάθεια μείωσης του αλατιού. Συμπεράσματα  mms://mediaserver.aua.gr/diafora/16_11_04_b.wmv

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το infographic που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.efet.gr/images/efet_res/docs/nutrition/infographic_greek.PNG

 

Διαβάστε Επίσης

The role of nutrition in the COVID-19 era: Scientific conclusions of an HDA webinar
24 Φεβρουαρίου, 2021

The role of nutrition in the COVID-19 era: Scientific conclusions of an HDA webinar

In this report we present the main scientific conclusions of the webinar “The role of nutrition in the era of COVID-19: Prevention, treatment and the factor of obesity”.

Επιστημονικά συμπεράσματα webinar: Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19
21 Δεκεμβρίου, 2020

Επιστημονικά συμπεράσματα webinar: Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε τα βασικά επιστημονικά συμπεράσματα του webinar «Ο ρόλος της διατροφής στην εποχή της COVID-19: Πρόληψη, αντιμετώπιση και ο παράγοντας της παχυσαρκίας» που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ)…

Ενημέρωση σχετικά με την περιεκτικότητα βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών (i-TFA) σε τρόφιμα στην ελληνική αγορά
1 Σεπτεμβρίου, 2020

Ενημέρωση σχετικά με την περιεκτικότητα βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών (i-TFA) σε τρόφιμα στην ελληνική αγορά

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώνει το κοινό για τα trans λιπαρά με ένα νέο infographic, με πληροφορίες για τις κύριες πηγές τους και την περιεκτικότητα βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών σε τρόφιμα της ελληνικής αγοράς, βάση έρευνας που διεξήχθη.

Designed by porcupine colors | Developed by